Trwa ładowanie...

Chroni przed rakiem jelita grubego. Hamuje komórki nowotworowe

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 29.08.2023 11:40
Co jeść, by zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego?
Co jeść, by zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego? (Getty Images, Instagram)

To trzeci najczęstszy nowotwór wśród polskiej populacji, który każdego roku odpowiada nawet za 12 tys. zgonów. Tymczasem istnieje szereg sposobów, by zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego i to nawet o 54 proc. Podstawa to dieta.

spis treści

1. Zabójczy rak. Atakuje coraz częściej

Zapadalność oraz umieralność na raka jelita grubego wciąż rosną. Każdego roku diagnozę słyszy nawet 18 tys. Polaków. Bardzo często pierwsze objawy choroby są bagatelizowane – bóle brzucha, zmiana rytmu wypróżnień czy krew w stolcu bywają mylone z mniej poważnymi dolegliwościami, jak np. zatrucie pokarmowe, niestrawność czy hemoroidy.

Tymczasem to właśnie szybkie postawienie diagnozy daje największe szanse na całkowite wyleczenie raka jelita grubego.

Zobacz film: "Warzywa, które zmniejszają ryzyko raka jelita grubego"
Kolorowe warzywa i owoce to źródła antynowotworowych polifenoli
Kolorowe warzywa i owoce to źródła antynowotworowych polifenoli (Pixabay)

Przez dekady uznawany był za nowotwór, który pojawia się w wieku senioralnym – szczyt wykrywalności przypada na siódmą dekadę życia, wzrost ryzyka zachorowania notuje się od 40. roku życia.

Niestety, niepokojącym zjawiskiem, które od niedawna obserwują naukowcy i lekarze, jest coraz więcej zachorowań w młodym wieku. Jednym z czynników, który za to odpowiada, jest niezdrowy styl życia młodych ludzi i rosnący udział żywności wysokoprzetworzonej w naszej diecie.

Dane pochodzące od organizacji Cancer Research UK wskazują, że w Wielkiej Brytanii można byłoby zapobiec nawet 54 proc. przypadków raka jelita grubego. Aż 13 proc. zachorowań ma bowiem związek z nadmiernym spożyciem przetworzonych produktów mięsnych i aż 28 proc. ze zbyt małym spożyciem produktów bogatych w błonnik.

2. 6 najzdrowszych grup produktów

Dr Sunni Patel z Dish Dash Deets w rozmowie z express.co.uk wskazuje, że ryzyko nowotworu można znacząco zmniejszyć również poprzez włączenie do diety co najmniej 30 g błonnika dziennie.

- Pomaga utrzymać zdrowie przewodu pokarmowego i skraca czas kontaktu potencjalnie szkodliwych substancji z błoną śluzową jelita grubego – tłumaczy ekspert.

Inne produkty, które mogą zapobiec nowotworowi, to:

  • warzywa i owoce w różnych kolorach – za barwę produktów roślinnych odpowiadają naturalne barwniki, które jednocześnie mają właściwości przeciwzapalne,
  • warzywa krzyżowe – badania dowodzą, że brokuły, kalafior, kapusta, brukselka i jarmuż są bogate w przeciwnowotworowe związki, glukozynolany,
  • warzywa z rodzaju Allium, czyli czosnek i cebula – zawierające związki siarki, które wspierają mechanizmy obronne organizmu i hamują namnażanie się komórek nowotworowych,
  • chude źródła białka – takie jak ryby, drób czy tofu jako alternatywa dla tłustych mięs i mięsa przetworzonego,
  • pełne ziarno – produkty pełnoziarniste, takie jak brązowy ryż czy owies są źródłem prozdrowotnych związków, a także błonnika.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze