Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Monika Konieczna

Ujemne kalorie – charakterystyka, dieta, produkty

 Anna Krzpiet
Anna Krzpiet 16.04.2021 10:17
Ujemne kalorie – charakterystyka, dieta, produkty
Ujemne kalorie – charakterystyka, dieta, produkty (123rf)

Sformułowanie „ujemne kalorie” może być mylące, gdyż nie istnieją produkty o ujemnej wartości energetycznej. Pojęcie ujemnych kalorii określa produkty, których spożywanie prowadzi do  powstawania ujemnego bilansu kalorycznego w organizmie. Dowiedz się więcej na temat produktów, których wartość energetyczna jest niższa niż ilość energii, jaką przeznacza organizm na ich strawienie.

spis treści

1. Ujemne kalorie - charakterystyka

W sytuacji, gdy organizm odczuwa niedobór energii, by strawić pokarm, sięga po zapasy zmagazynowane w tkance tłuszczowej. W związku z tym dochodzi do redukcji tkanki tłuszczowej i spadku masy ciała. Spożywanie produktów prowadzących do powstawania ujemnego bilansu kalorycznego, a więc tak zwanych produktów z ujemnymi kaloriami, wskazane jest dla osób, które chcą schudnąć

Istnieje specjalna dieta ujemnych kalorii, której bazą są niskokaloryczne produkty, na których strawienie i przyswojenie organizm zużywa więcej energii niż one same dostarczają. Dieta ujemnych kalorii przede wszystkim opiera się na spożywaniu świeżych owoców i warzyw. Czas trwania tej diety odchudzającej wynosi dwa tygodnie, podczas stosuje się ujemne kalorie.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"
15 produktów, które prawie nie mają kalorii
15 produktów, które prawie nie mają kalorii [15 zdjęć]

Ogórki zawierają bardzo dużo wody (która oczywiście nie jest kaloryczna), przez co zajmują sporą przestrzeń

zobacz galerię

2. Ujemne kalorie - dieta

Dieta z ujemnymi kaloriami nie jest wskazana dla osób ze schorzeniami przewodu pokarmowego, nastolatek, kobiet w ciąży, karmiących matek oraz osób wykonujących wysiłek fizyczny, które potrzebują dużo energii. Dieta polega na spożywaniu produktów, które przyczyniają się do powstawania ujemnego bilansu kalorycznego.

Przykładowo na przetrawienie 200 gram selera, który dostarcza tylko 16 kcal, organizm zużywa aż 200 kcal. Powoduje to deficyt energetyczny, który wynosi około 184 kcal, w takiej sytuacji organizm zaczyna pobierać energię z tkanki tłuszczowej.  W diecie ujemnych kalorii zaleca się spożywanie produktów, które zapewniają uczucie sytości i są bogate w błonnik, ponadto wskazane są produkty zawierające dużą ilość wody oraz enzymów, które wspomagają metabolizm i spalanie tkanki tłuszczowej. W nich również znajdziemy ujemne kalorie.

Ujemne kalorie obecne są w różnych grupach produktów
Ujemne kalorie obecne są w różnych grupach produktów

3. Ujemne kalorie - produkty

W diecie ujemnych kalorii zaleca się spożywanie warzyw takich jak szparagi, buraki, brokuły, jarmuż, kapusta, marchewka, kalafior, seler naciowy, papryka chili, kukurydza, sałaty, szpinak, zielona fasolka i groszek cukrowy, cebula, por, cukinia. Powyższe produkty należy spożywać w postaci surowej lub przygotowywać na parze, to pozwoli zachować jak najwięcej wartości odżywczych oraz nie przyczyni się do wzrostu kcal (smażone na tłuszczu warzywa nie byłyby już lekkostrawne ani małokaloryczne). Do przygotowywania potraw w diecie ujemnych kalorii nie zaleca się używania soli.

W diecie ujemnych kalorii warto sięgnąć po zdrowe owoce, jednak należy zwrócić uwagę na zawarty w nich cukier. Wskazane jest spożywanie jabłek, jagód, melona, żurawiny, malin, mango, truskawek, poziomek, owoców cytrusowych, brzoskwiń, śliwek, ananasów, grejpfrutów, oraz arbuzów, moreli, jeżyn, czarnej porzeczki. Owoce można spożywać w postaci nieprzetworzonej lub przygotowywać z nich koktajle oraz musy (bez zbędnych dodatków).

To musisz wiedzieć

Minusami diety ujemnych kalorii jest to, że nie dostarcza ona organizmowi wszystkich niezbędnych składników odżywczych (produkty zalecane w tego rodzaju diecie są ubogie w tłuszcze i białko), ponadto po zakończonej kuracji istnieje prawdopodobieństwo wystąpienia efektu jo-jo. Zbyt długie stosowanie diety ujemnych kalorii może wywołać niedobór wapnia, białka, a nawet witamin.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze