Uważaj podczas picia herbaty. Z tymi produktami lepiej jej nie łączyć
Regularne picie herbat, zwłaszcza zielonych czy ziołowych, może mieć wiele pozytywnych skutków dla zdrowia, ale warto uważać na łączenie ich z niektórymi produktami.
1. Zdrowa, ale z umiarem
W chłodne, jesienne wieczory herbata jest często napojem pierwszego wyboru. Uwielbiamy ją za bogaty smak i liczne korzyści zdrowotne, które oferuje. Jest bogata w polifenole działające antyoksydacyjnie i spowalniające procesy starzenia, a także chroniące nas przed stanami zapalnymi i niektórymi rodzajami nowotworów.
Jednak, choć lista zalet herbaty jest długa, naukowcy i dietetycy ostrzegają, że może ona negatywnie wpływać na wchłanianie niektórych substancji odżywczych, w szczególności żelaza.
Taniny, czyli organiczne związki chemiczne obecne w herbacie, mają zdolność wiązania się z żelazem. W wyniku tego procesu absorpcja tego pierwiastka staje się znacznie trudniejsza dla naszego organizmu, jak zaznacza dietetyczka Johanna Salazar w rozmowie z magazynem "Real Simple".
Zatem, choć herbata jest zdrowa, warto wiedzieć, kiedy ją pić, aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu.
2. Nie łącz tych produktów z herbatą
Dlaczego żelazo jest tak istotne? Jest to kluczowy minerał, odpowiedzialny za wiele funkcji w naszym organizmie. Uczestniczy w transporcie tlenu, wspiera układ odpornościowy, pomaga w regeneracji tkanek oraz wspomaga pracę serca i mięśni. Ponadto niedobór żelaza prowadzi do uczucia zmęczenia i osłabienia, dlatego tak ważne jest dbanie o jego odpowiedni poziom.
Osoby cierpiące na niedobory tego pierwiastka powinny jednak zwrócić szczególną uwagę na to, z czym łączą herbatę w codziennej diecie.
Eksperci ostrzegają, aby nie popijać herbatą posiłków bogatych w żelazo, zwłaszcza tych zawierających jego formę niehemową, która jest trudniejsza do przyswojenia przez nasz organizm.
Żelazo niehemowe występuje w produktach takich jak tofu, zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, suszone owoce oraz orzechy. Niestety, taniny z herbaty najsilniej wpływają właśnie na absorpcję tego typu żelaza, co może stanowić problem zwłaszcza dla wegetarian i wegan.
Eksperci radzą więc, aby ograniczyć picie herbaty podczas posiłków.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl