Trwa ładowanie...

Uważaj podczas picia herbaty. Z tymi produktami lepiej jej nie łączyć

 Aleksandra Zaborowska
09.11.2024 11:16
Herbata do posiłku? Z tymi produktami jej nie łącz
Herbata do posiłku? Z tymi produktami jej nie łącz (Getty Images)

Regularne picie herbat, zwłaszcza zielonych czy ziołowych, może mieć wiele pozytywnych skutków dla zdrowia, ale warto uważać na łączenie ich z niektórymi produktami.

spis treści

1. Zdrowa, ale z umiarem

W chłodne, jesienne wieczory herbata jest często napojem pierwszego wyboru. Uwielbiamy ją za bogaty smak i liczne korzyści zdrowotne, które oferuje. Jest bogata w polifenole działające antyoksydacyjnie i spowalniające procesy starzenia, a także chroniące nas przed stanami zapalnymi i niektórymi rodzajami nowotworów.

Jednak, choć lista zalet herbaty jest długa, naukowcy i dietetycy ostrzegają, że może ona negatywnie wpływać na wchłanianie niektórych substancji odżywczych, w szczególności żelaza.

Taniny, czyli organiczne związki chemiczne obecne w herbacie, mają zdolność wiązania się z żelazem. W wyniku tego procesu absorpcja tego pierwiastka staje się znacznie trudniejsza dla naszego organizmu, jak zaznacza dietetyczka Johanna Salazar w rozmowie z magazynem "Real Simple".

Zobacz film: "Kawa wydłuża życie. Wyniki badań zaskakują"

Zatem, choć herbata jest zdrowa, warto wiedzieć, kiedy ją pić, aby nie zaszkodzić swojemu zdrowiu.

5 herbat, które działają lepiej niż kawa (WIDEO)
5 herbat, które działają lepiej niż kawa (WIDEO)

Parzona od wieków, występuje w wielu odmianach i jest pita na różne sposoby. Dzięki teinie może działać

przeczytaj artykuł

2. Nie łącz tych produktów z herbatą

Dlaczego żelazo jest tak istotne? Jest to kluczowy minerał, odpowiedzialny za wiele funkcji w naszym organizmie. Uczestniczy w transporcie tlenu, wspiera układ odpornościowy, pomaga w regeneracji tkanek oraz wspomaga pracę serca i mięśni. Ponadto niedobór żelaza prowadzi do uczucia zmęczenia i osłabienia, dlatego tak ważne jest dbanie o jego odpowiedni poziom.

Osoby cierpiące na niedobory tego pierwiastka powinny jednak zwrócić szczególną uwagę na to, z czym łączą herbatę w codziennej diecie.

Eksperci ostrzegają, aby nie popijać herbatą posiłków bogatych w żelazo, zwłaszcza tych zawierających jego formę niehemową, która jest trudniejsza do przyswojenia przez nasz organizm.

Żelazo niehemowe występuje w produktach takich jak tofu, zielone warzywa liściaste, rośliny strączkowe, suszone owoce oraz orzechy. Niestety, taniny z herbaty najsilniej wpływają właśnie na absorpcję tego typu żelaza, co może stanowić problem zwłaszcza dla wegetarian i wegan.

Eksperci radzą więc, aby ograniczyć picie herbaty podczas posiłków.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze