Uwielbiane przez Polaków. To główna przyczyna raka jelit
Eksperci ostrzegają, że niewłaściwe nawyki żywieniowe mogą prowadzić do rozwoju wielu poważnych chorób. Szczególnie niezdrowe jest regularne spożywanie czerwonego mięsa, produktów wysokoprzetworzonych i żywności bogatej w cukier. Najnowsze badania potwierdzają te ostrzeżenia, dowodząc, że taki sposób odżywiania może zwiększyć ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego nawet o 90 procent.
1. Nieodpowiednia dieta
Naukowcy z Brigham and Women's Hospital w Bostonie w USA przeprowadzili badania, które wykazały, że codzienna dieta oparta na przetworzonym i czerwonym mięsie oraz rafinowanych węglowodanach ma negatywny wpływ na nasze jelita. Regularne spożywanie tego typu produktów prowadzi do powstawania stanów zapalnych w jelitach i zaburza ich mikroflorę, co z kolei zwiększa ryzyko rozwoju komórek nowotworowych w jelicie grubym aż o 90 procent.
Naukowcy oparli swoje wnioski na wynikach dwóch badań, które obejmowały około 180 tysięcy osób w wieku od 30 do 75 lat, obserwowanych przez 30 lat. W badaniach uwzględniono takie czynniki jak: sposób odżywiania, spożywanie alkoholu, palenie papierosów, predyspozycje genetyczne, poziom aktywności fizycznej i obecność bakterii E.coli.
2. Coraz więcej przypadków raka jelita
Statystyki pokazują, że każdego roku w Polsce diagnozuje się 20 tysięcy nowych przypadków zachorowania na nowotwór jelita grubego. Niestety, ten rodzaj raka często przez długi czas nie daje charakterystycznych symptomów, więc liczba chorych może być znacznie większa. Co więcej, choroba ta dotyka coraz młodsze osoby.
Najważniejsza zasada to ograniczenie czerwonego mięsa, które Polacy niestety uwielbiają i jedzą w nadmiarze.
Lekarze ostrzegają, że spożywanie słodyczy, napojów słodzonych, czerwonego mięsa, żywności wysokoprzetworzonej i produktów typu fast food jest pośrednią i bezpośrednią przyczyną rozwoju raka jelita grubego. Wspomniane produkty zawierają dużo soli, nasycone tłuszcze, cukry proste, nadmierne ilości selenu oraz środki konserwujące.
Mogą nam poważnie zaszkodzić, zaburzając równowagę mikroflory jelitowej, czego konsekwencją jest rozwój nowotworu. Dlatego powinniśmy z nich zrezygnować i włączyć do diety żywność bogatą w błonnik, tłuste ryby morskie, owoce i warzywa.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl