Trwa ładowanie...

W Polsce traktowana jak chwast. Bloker komórek raka jelit, prostaty, piersi

Avatar placeholder
09.07.2024 00:28
Reguluje poziom cukru i obniża cholesterol. Chwast chroni też przed rakiem
Reguluje poziom cukru i obniża cholesterol. Chwast chroni też przed rakiem (Getty Images)

Pokrzywa często kojarzy się z nieprzyjemnym pieczeniem po przypadkowym dotknięciu, jednak jest to roślina o niezwykłych właściwościach zdrowotnych i kosmetycznych. Wykorzystanie jej potencjału może przynieść liczne korzyści dla zdrowia i urody.

spis treści

1. Niezwykły chwast

Pokrzywa to prawdziwa skarbnica witamin i minerałów. Zawiera witaminy A, C, E, K oraz witaminy z grupy B. Jest również bogata w minerały takie jak magnez, żelazo, sód, krzem, wapń, fosfor, jod i siarka. Oprócz tego, w jej składzie znajdziemy garbniki, flawonoidy, fitoestrogeny, kwas pantotenowy, aminy oraz serotoninę.

Dzięki takiemu bogactwu składników odżywczych, pokrzywa wykazuje szereg właściwości zdrowotnych. Działa przeciwzapalnie, przeciwbólowo i antybakteryjnie, wspomaga usuwanie nadmiaru płynów z organizmu oraz łagodzi objawy alergii. Jej właściwości antyoksydacyjne chronią komórki przed uszkodzeniem przez wolne rodniki, opóźniając proces starzenia.

Zobacz film: "5 prostych przepisów z pokrzywą. Poznaj jej walory kulinarne"

Przeciwutleniacze obecne w pokrzywie chronią przed rozwojem komórek nowotworowych. Regularne spożywanie pokrzywy może wspierać organizm w profilaktyce nowotworów, szczególnie piersi, jelita i prostaty. Osoby cierpiące na przerost gruczołu krokowego, kamicę nerkową, zapalenie pęcherza moczowego i anemię, powinny regularnie sięgać po preparaty przygotowane na bazie liści pokrzywy.

Pokrzywa znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Jej liście można dodawać do różnych potraw, wzbogacając ich smak i wartości odżywcze. Zupa z pokrzywy to klasyk, ale równie dobrze sprawdzi się ona w kremach, sałatkach, zapiekankach czy potrawach z makaronu. Nawet ciasta mogą zyskać na smaku i wartości odżywczej dzięki dodaniu pokrzywy.

2. Leczniczy napar

Jednym z najprostszych i najskuteczniejszych sposobów na wykorzystanie właściwości pokrzywy jest przygotowanie leczniczego naparu. Aby go sporządzić, wystarczy zalać suszone lub świeże liście pokrzywy wrzątkiem i parzyć przez 10 minut pod przykryciem. Dla wzbogacenia smaku i dodatkowych korzyści zdrowotnych, można dodać liście mięty.

Regularne picie takiego naparu może podnieść odporność, wspomóc detoksykację organizmu, łagodzić objawy grypy i przeziębienia oraz wspierać regulację poziomu cukru we krwi. Działa również wzmacniająco na mięśnie i stawy oraz obniża poziom cholesterolu, zmniejszając ryzyko miażdżycy, zawału serca i udaru mózgu.

Pokrzywa znajduje także szerokie zastosowanie w kosmetyce. Kosmetyki zawierające wyciąg z pokrzywy mogą poprawić kondycję skóry i włosów, a także pomóc w walce z różnymi problemami skórnymi, takimi jak łupież, trądzik, czyraki i ropnie. Dzięki swoim właściwościom pokrzywa wzmacnia strukturę włosów, nadaje im blask i zdrowy wygląd, a skórze pomaga zachować młodzieńczy wygląd.

To niezwykle wartościowa roślina, która może przynieść liczne korzyści zdrowotne i kosmetyczne. Warto włączyć ją do swojej diety i rutyny pielęgnacyjnej, aby cieszyć się jej dobroczynnym działaniem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze