Walczysz z cholesterolem, wysokim cukrem i zbędnymi kilogramami? Codziennie sięgaj po ten owoc

Niska kaloryczność, duża zawartość błonnika i bogactwo antyoksydantów – to tylko niektóre z zalet grejpfruta. Dowiedz się, jak ten owoc może przyspieszyć proces redukcji wagi i poprawić ogólny stan zdrowia.

Niska kaloryczność to kolejny atut grejpfrutaNiska kaloryczność to kolejny atut grejpfruta
Źródło zdjęć: © Getty Images

Grejpfrut - "cudowny owoc"

Grejpfrut to owoc łączący orzeźwiający, kwaśny smak z szeregiem korzyści dla organizmu. Jest źródłem cennej witaminy C i A oraz antyoksydantów, takich jak beta-karoten.

Zawiera także znaczną ilość błonnika, który pozytywnie wpływa na pracę jelit, a ponad 90 proc. jego masy stanowi woda. Te cechy sprawiają, że grejpfrut jest idealnym składnikiem diety wspomagającej odchudzanie.

Niska kaloryczność to kolejny atut grejpfruta. W 100 gramach różowego i czerwonego miąższu znajduje się około 42 kcal. Przeciętny owoc waży około 270 gramów, co oznacza, że spożywając jednego grejpfruta dostarczamy organizmowi jedynie ok. 110-120 kcal.

Najlepszy drink na grypę i przeziębienie

Dodatkowo - niski indeks glikemiczny (IG=20) i obecność pektyn, które redukują poziom glukozy we krwi sprawiają, że jest on polecany dla osób zmagających się z cukrzycą.

Na problem z cholesterolem

Wpływ grejpfruta na proces odchudzania został potwierdzony w badaniu przeprowadzonym w 2011 roku przez naukowców z Uniwersytetu Vanderbilt w Nashville.

Uczestników podzielono na trzy grupy: pierwsza spożywała kawałki grejpfruta, druga piła wyciśnięty sok, a trzecia – wodę. Po 12 tygodniach wszystkie grupy zanotowały podobną redukcję masy ciała – ok. 7 proc. całkowitej wagi.

Największe różnice zaobserwowano jednak w poziomie dobrego cholesterolu HDL. W grupie pijącej wodę odnotowano spadek HDL o prawie 4 proc., natomiast u osób spożywających owoce w kawałkach - wzrost o 6 proc. Z kolei u pijących sok – o ponad 8 proc.

Choć grejpfrut sam w sobie nie spala tłuszczu, jego regularne spożywanie może przyspieszyć utratę zbędnych kilogramów. Jest to zasługa przede wszystkim błonnika, który daje uczucie sytości, reguluje pracę układu pokarmowego i wspomaga metabolizm. Ponadto obecne w grejpfrucie polifenole – silne przeciwutleniacze – wpływają na tempo spalania tłuszczu.

Kiedy jeść grejpfruta?

Aby w pełni wykorzystać właściwości grejpfruta, warto spożyć go ok. pół godziny przed głównym posiłkiem dnia. Dzięki temu zmniejszymy apetyt i pobudzimy układ trawienny. Grejpfruta można jeść codziennie, o ile nie mamy alergii na cytrusy. Osoby z problemami gastrycznymi powinny jednak unikać spożywania go tuż przed snem, ponieważ zawarte w nim węglowodany proste mogą obciążać żołądek.

Najwięcej błonnika dostarcza cały owoc, dlatego warto sięgać po grejpfruta w takiej formie. Ciekawym pomysłem jest również przygotowanie koktajlu z dodatkiem grejpfruta i innych ulubionych składników, takich jak szpinak, kiwi czy banan. W ten sposób wzbogacimy naszą dietę o dodatkowe witaminy i minerały.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródła

  1. abcZdrowie.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka