Trwa ładowanie...

Zakazane na śniadanie. Ekspert ostrzega: Więcej szkody niż pożytku

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 24.08.2023 10:32
Wydajesz na nie fortunę. Ekspert ostrzega przed popularnymi produktami śniadaniowymi
Wydajesz na nie fortunę. Ekspert ostrzega przed popularnymi produktami śniadaniowymi (Getty Images / Twitter)

Znajdziesz je w alejkach ze zdrową żywnością lub na półkach z produktami śniadaniowymi. Wydają się najlepszym wyborem na pierwszy posiłek o poranku, jednak zdaniem eksperta "mogą wyrządzić więcej szkody niż pożytku". Unikaj za wszelką cenę.

spis treści

1. Pozornie zdrowa żywność. Zachowaj czujność

Dr Michael Mosley, 66-letni brytyjski dziennikarz, lekarz i autor książek, m.in. "Jelita wiedzą lepiej", popularność zyskał jako prezenter programów dotyczących zdrowia i medycyny w telewizji BBC. Jest również autorem programu żywieniowego Fast 800 opartego na okresowych postach i popularyzatorem wiedzy dotyczącej zdrowego żywienia.

W jednym z artykułów, które ukazały się na stronie fast800.com, dr Mosley wyjaśnił, że za sprawą dobrze prowadzonego marketingu asortyment wielu sklepów może wprowadzać nas w błąd.

Zobacz film: "Tych produktów nie jedz na pusty żołądek"

Wyjaśnia, że "łatwo wpaść w ich dobrze zastawione pułapki i wydać fortunę na 'zdrową' żywność, która nie jest tak zdrowa".

Ekspert ma na myśli np. chipsy warzywne, które wydają się zdrowszą alternatywą dla klasycznej przekąski, w rzeczywistości jednak nie mają wiele wartości odżywczych. Na cenzurowanym znalazły się także produkty o obniżonej zawartości tłuszczu, które mogą być pozbawione wartości odżywczych, jakie posiadają ich pełnotłuszczowe odpowiedniki.

Ostrzega również przed wegańską i bezglutenową żywnością, która wydaje się zdrową opcją, ale może być wysokoprzetworzona i zawierać szereg dodatków, w tym barwników, konserwantów czy ulepszaczy smaku.

2. Najgorsze śniadanie. Mogą zawierać ukryty cukier

Dr Mosley zwrócił również uwagę na produkty śniadaniowe. Przestrzega m.in. przed zakupem dań typu instant – np. owsianki, którą wystarczy zalać wrzątkiem. Niektóre z nich w jednej porcji mogą zawierać nawet trzy łyżeczki cukru.

Warto również uważnie czytać skład innych produktów zbożowych, jak musli czy granola, ponieważ także mogą być źródłem dodatkowego cukru. Nadmiar cukru w diecie nie tylko może sprzyjać nadwadze i otyłości, ale prowadzić do zaburzeń gospodarki węglowodanowej, do stłuszczenia wątroby czy generować stany zapalne organizmu.

Niektóre produkty śniadaniowe mogą być źródłem pokaźnych ilości cukru
Niektóre produkty śniadaniowe mogą być źródłem pokaźnych ilości cukru (Pixabay)

Wspomniane już produkty niskotłuszczowe także bywają chętnie wybierane na śniadanie – niskokaloryczne serki czy jogurty nie zawsze jednak będą lepszym zamiennikiem. Jeżeli w składzie mają cukier, który ma rekompensować niedostatek tłuszczu, to może on powodować skoki glukozy.

"Spożywanie zdrowych tłuszczów, bogatych w jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, nie tylko zaspokoi twoje kubki smakowe, ale także ograniczy apetyt, ponieważ spowalniają opróżnianie żołądka, opóźniając sygnał sygnalizujący potrzebę większej ilości pokarmu" – wyjaśnia ekspert.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze