Działa jak ibuprofen. Unicestwia komórki rakowe
Najświeższe wyniki badań naukowych sugerują, że systematyczne spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ma zdolność do obniżania ryzyka wystąpienia raka jelita grubego oraz piersi. Dodatkowo, posiada ona pozytywny wpływ na ogólną kondycję układu odpornościowego.
1. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia
Oliwa z oliwek jest rodzajem tłuszczu, który jest częściej wykorzystywany w krajach śródziemnomorskich niż tradycyjne masło. Z najnowszych badań naukowych wynika, że oliwa z pierwszego tłoczenia ma niezwykle korzystny wpływ na układ odpornościowy. Jest to informacja niezwykle cenna, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy za oknem robi się coraz szaro, a na ulicach spotykamy coraz więcej osób z objawami przeziębienia.
Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych przeprowadził badania, które pokazują, jak oliwa z pierwszego tłoczenia wpływa na organizm człowieka. Przede wszystkim jest ona doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które są bogate w witaminy E i K, a które chronią organizm przed szkodliwym działaniem rodników beztlenowych.
Naukowcy podkreślają jednak, że oliwa z oliwek jest wartościowa tylko wtedy, gdy jest z pierwszego tłoczenia i była odpowiednio przechowywana. Na jej wartość odżywczą wpływa bowiem ciepło, światło i powietrze. Zgodnie z zaleceniami, najlepiej przechowywać ją w szklanej, ciemnej butelce, w szafce, w temperaturze pokojowej lub w lodówce.
2. Unicestwia komórki rakowe
Układ odpornościowy czerpie wiele korzyści z umiarkowanego spożycia oliwy z oliwek. Najważniejsze jest jednak to, że pomaga ona w walce z rakiem.
Naukowcy potwierdzili, że regularne spożywanie oliwy z oliwek wiąże się ze spadkiem liczby nowotworów jelita grubego, prostaty i piersi. Z badań opublikowanych w Annals of Oncology wynika, że kwas oleinowy ma zdolność do osłabiania genu rakowego, który występuje w 25-30 proc. wszystkich przypadków raka piersi.
Oliwa z oliwek zwalcza stany zapalne - zawiera w sobie związek fenolowy zwany oleokantalem, który skutecznie niszczy komórki rakowe. To jednak nie jedyna jego zaleta. Naukowcy odkryli, że spożywanie jednej łyżki oliwy z oliwek dziennie zmniejsza ból, a jeśli zdecydujesz się spożywać 4 łyżki tego oleju, zadziała podobnie jak ibuprofen.
Chociaż oliwa z oliwek i ibuprofen mają podobne działanie przeciwzapalne, to jednak różnią się swoim wpływem na organizm. Według naukowców ibuprofen może wpływać na uszkodzenie układu pokarmowego, podczas gdy oliwa z oliwek nie wykazuje takiego działania.
Zawartość oleokantalemu w oliwie z oliwek sprawia, że jest ona gorzka i powoduje uczucie szczypania w gardle podczas spożywania.
Oliwa extra virgin jest pomocna w walce z cukrzycą - diabetycy zalecają swoim pacjentom zmniejszenie spożywania tłuszczu, jednak okazuje się, że dobrej jakości oliwa pomoże regulować poziom insuliny i cukru we krwi, szczególnie u osób z cukrzycą typu 2.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl