Trwa ładowanie...

Działa jak ibuprofen. Unicestwia komórki rakowe

Avatar placeholder
Aleksandra Iwańczuk 13.11.2023 09:07
Wspiera układ odpornościowy i wybija komórki rakowe.
Wspiera układ odpornościowy i wybija komórki rakowe. (Getty Images)

Najświeższe wyniki badań naukowych sugerują, że systematyczne spożywanie oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ma zdolność do obniżania ryzyka wystąpienia raka jelita grubego oraz piersi. Dodatkowo, posiada ona pozytywny wpływ na ogólną kondycję układu odpornościowego.

spis treści

1. Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia

Oliwa z oliwek jest rodzajem tłuszczu, który jest częściej wykorzystywany w krajach śródziemnomorskich niż tradycyjne masło. Z najnowszych badań naukowych wynika, że oliwa z pierwszego tłoczenia ma niezwykle korzystny wpływ na układ odpornościowy. Jest to informacja niezwykle cenna, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy za oknem robi się coraz szaro, a na ulicach spotykamy coraz więcej osób z objawami przeziębienia.

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych przeprowadził badania, które pokazują, jak oliwa z pierwszego tłoczenia wpływa na organizm człowieka. Przede wszystkim jest ona doskonałym źródłem przeciwutleniaczy, które są bogate w witaminy E i K, a które chronią organizm przed szkodliwym działaniem rodników beztlenowych.

Zobacz film: "Nie wszystkie oleje są niezdrowe. Sprawdź, które wybierać"

Naukowcy podkreślają jednak, że oliwa z oliwek jest wartościowa tylko wtedy, gdy jest z pierwszego tłoczenia i była odpowiednio przechowywana. Na jej wartość odżywczą wpływa bowiem ciepło, światło i powietrze. Zgodnie z zaleceniami, najlepiej przechowywać ją w szklanej, ciemnej butelce, w szafce, w temperaturze pokojowej lub w lodówce.

2. Unicestwia komórki rakowe

Układ odpornościowy czerpie wiele korzyści z umiarkowanego spożycia oliwy z oliwek. Najważniejsze jest jednak to, że pomaga ona w walce z rakiem.

Naukowcy potwierdzili, że regularne spożywanie oliwy z oliwek wiąże się ze spadkiem liczby nowotworów jelita grubego, prostaty i piersi. Z badań opublikowanych w Annals of Oncology wynika, że kwas oleinowy ma zdolność do osłabiania genu rakowego, który występuje w 25-30 proc. wszystkich przypadków raka piersi.

Oliwa z oliwek zwalcza stany zapalne - zawiera w sobie związek fenolowy zwany oleokantalem, który skutecznie niszczy komórki rakowe. To jednak nie jedyna jego zaleta. Naukowcy odkryli, że spożywanie jednej łyżki oliwy z oliwek dziennie zmniejsza ból, a jeśli zdecydujesz się spożywać 4 łyżki tego oleju, zadziała podobnie jak ibuprofen.

Chociaż oliwa z oliwek i ibuprofen mają podobne działanie przeciwzapalne, to jednak różnią się swoim wpływem na organizm. Według naukowców ibuprofen może wpływać na uszkodzenie układu pokarmowego, podczas gdy oliwa z oliwek nie wykazuje takiego działania.

Zawartość oleokantalemu w oliwie z oliwek sprawia, że jest ona gorzka i powoduje uczucie szczypania w gardle podczas spożywania.

Oliwa extra virgin jest pomocna w walce z cukrzycą - diabetycy zalecają swoim pacjentom zmniejszenie spożywania tłuszczu, jednak okazuje się, że dobrej jakości oliwa pomoże regulować poziom insuliny i cukru we krwi, szczególnie u osób z cukrzycą typu 2.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze