Wstrząsające skutki miesięcznego eksperymentu. Lekarz przedstawił wyniki swoich badań
Lekarz Chris van Tulleken zdecydował się przeprowadzić nietypowy eksperyment. Postanowił przez miesiąc spożywać ultra przetworzoną żywność i sprawdzić, jakie zmiany spowoduje w organizmie.
1. Ultra przetworzona żywność
W ostatnich latach wiele tradycyjnych produktów zastąpiono ultra przetworzoną żywnością. Jednocześnie nastąpił oszałamiający wzrost wskaźników otyłości wśród społeczeństwa. Szacuje się, że nawet połowa dorosłej populacji ma nadwagę.
Zdecydowana większość przetworzonych produktów zawiera wysoki poziom cukru. Ten dodatek, podobnie jak sól, może zwiększać apetyt. Dr Chris van Tulleken zwraca uwagę na jeszcze jeden aspekt.
Przetworzona żywność zwykle jest miękka, a dopiero jej spore ilości zaspokajają apetyt. Jak wyjaśnia lekarz, hormony, które każą mózgowi przestać jeść, po prostu nie ewoluowały, aby poradzić sobie z tak miękkim i łatwo trawionym jedzeniem.
W efekcie spożywając ultra przetworzoną żywność, znacznie przekraczamy liczbę potrzebnych kalorii, co prowadzi do przyrostu masy ciała. Kwestią nie jest nawet smak, ale łatwość w spożywaniu i szybkość, z jaką jesteśmy w stanie pochłonąć posiłek.
2. Efekt miesięcznego eksperymentu
Jak dr Chris van Tulleken poradził sobie z miesięcznym eksperymentem? Skutki okazały się bardziej przykre niż początkowo zakładał. Zwiększone spożycie soli wiązało się z koniecznością częstszego spożywania wody, a więc nieustannych wizyt w toalecie.
"Nie mogąc spać, szedłem do kuchni, żeby coś przekąsić, bardziej z nudów niż z czegokolwiek innego. Miałem też zaparcia, ponieważ ultra przetworzona żywność ma niską zawartość błonnika i wody, a dużo soli. Zaparcia prowadziły do powstawania złogów" - relacjonuje lekarz w artykule na Daily Mail.
Złe samopoczucie doprowadziło do problemów ze snem, a tym samym zmniejszyło produktywność w pracy. Ciągły dyskomfort odbił się też na stanie psychicznym. Lekarz czuł się, jakby w ciągu kilku dni postarzał się o dziesięć lat.
Chris van Tulleken w tym czasie przybrał 6 kg. Największym szokiem okazały się wyniki badań po miesiącu tak ekstremalnej diety.
"Dodatkowo moje hormony apetytu całkowicie oszalały. Hormon sygnalizujący uczucie sytości ledwo reagował na duży posiłek, podczas gdy hormon głodu osiągał niebotyczny poziom zaledwie kilka chwil po jedzeniu" - relacjonuje lekarz.
3. Uzależnia bardziej niż narkotyki
Stan zapalny w organizmie podwoił się, a badanie MRI ujawniło szokujące zmiany w mózgu. Analiza jasno pokazała, że ultra przetworzona żywność może uzależniać podobnie jak narkotyki.
"Istnieją niepokojące podobieństwa z narkotykami uzależniającymi. Ultra przetworzona żywność nie jest prawdziwym jedzeniem. Zamiast tego jest uzależniającą substancją jadalną" - zauważa.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl