Trwa ładowanie...

Wydłuża życie nawet o pięć lat. Opóźnia proces starzenia, zatrzymuje młodość mózgu

 Katarzyna Prus
10.03.2023 11:20
Winogrona sprzyjają długowieczności
Winogrona sprzyjają długowieczności (Getty Images)

Zdrowa dieta to podstawa, by przeżyć w zdrowiu długie lata. Sekret długowieczności tkwi w wielu produktach, które zawierają przeciwutleniacze. To właśnie antyoksydanty działają zbawiennie na mózg i opóźniają proces starzenia. Gdzie możemy je znaleźć?

spis treści

1. Przeciwutleniacze to sekret długiego życia

Jednym z obowiązkowych składników diety, która sprzyja długowieczności są winogrona. Dlaczego warto po nie sięgać? Z powodu przeciwutleniaczy. To związki, które skutecznie zmniejszają ryzyko wielu poważnych chorób, m.in. układu krążenia czy nowotworów. Dbają też o kondycję mózgu, przez co chronią przed demencją.

Wingrona zapobiegają demencji
Wingrona zapobiegają demencji (Getty Images)

Jak donosi czasopismo "Foods", opierając się na badaniach brytyjskich naukowców, jedzenie winogron może zapobiec demencji oraz wydłużyć życie nawet o pięć lat.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

To zasługa przeciwutleniaczy, które skutecznie zwalczają wolne rodniki i chronią komórki przed uszkodzeniem.

Antyoksydanty w winogronach zbawiennie wpływają na mózg, poprawiając funkcje neuronów i komórek układu nerwowego. Zwalczają też stany zapalne, za które w dużej mierze odpowiada niezdrowa dieta oparta na wysokoprzetworzonej żywności. Tymczasem rozwijający się w mózgu stan zapalny przyczynia się do demencji.

Jedzenie winogron ma też zbawienny wpływ na układ pokarmowy i zmniejsza ryzyko rozwoju stłuszczenia wątroby, które - jak alarmują lekarze - stało się już prawdziwą plagą. Do diety warto też włączyć przetwory z tych cennych owoców, takie jak np. sok.

2. Źródło przeciwutleniaczy - włącz do diety

Bogatym źródłem przeciutleniaczy są nie tylko winogrona. Te zbawienne dla zdrowia związki, możemy też znaleźć w innych produktach.

Wiele owoców ma wysoką zawartość witamin C, A i E. Oprócz winogron, najwięcej antyoksydantów znajduje się w:

  • czarnych porzeczkach,
  • owocach cytrusowych,
  • jabłkach,
  • truskawkach,
  • malinach,
  • czarnych jagodach.

Bogatym źródłem witamin A i E oraz przeciwutleniającego selenu są warzywa. Najwięcej karotenoidów występuje w:

  • marchewce,
  • dyni,
  • brokułach,
  • sałacie,
  • czerwonej papryce.

Związki antyoksydacyjne zawiera też czosnek, cebula, natka pietruszki i bazylia. Nie powinno się także zapominać o roślinach strączkowych. Fasola, zwłaszcza czerwona, jest w czołówce pod względem zawartości antyoksydantów.

Do tego orzechy, które są źródłem witaminy E i selenu. Największe dawki zawierają orzechy włoskie i laskowe oraz pistacje. Przeciwutleniacze znajdziemy też w przyprawach. Warto szczególnie sięgać po cynamon, oregano i goździki.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze