Trwa ładowanie...

Wyjątkowa odmiana sprzed 175 lat. Królowała na stołach elit i arystokracji w XIX wieku

 Aleksandra Zaborowska
31.08.2024 09:28
The London Horticultural Journal okrzyknął komisówkę "najlepszą gruszką świata"
The London Horticultural Journal okrzyknął komisówkę "najlepszą gruszką świata" (Getty Images)

O tej odmianie mówi się w Polsce stosunkowo mało. Niewielu wie, że ponad 100 lat temu okrzyknięto ją "najlepszą gruszką na świecie".

spis treści

1. Polacy kochają gruszki

Gruszki należą do owoców często uprawianych w polskich sadach. Dziś królują w nich jednak odmiany takie jak:

  • faworytka - najsłodsza,
  • klapsa - intensywnie pachnąca,
  • konferencja - o gęstym, delikatnie słodkim miąższu.

Niewielu jednak pamięta dziś o starszej odmianie, jaką jest komisówka (we Francji nazywana Doyenné du Comice). Niewielu też wie, że jej drzewa mogą w dalszym ciągu rosnąć w Polsce.

Zobacz film: "Co się stanie, jeśli zjesz codziennie cytrynę?"

2. Gruszka komisówka - co to za odmiana?

Choć dziś mówi się o niej rzadko, gruszka komisówka to odmiana, która królowała na stołach elit i arystokracji w XIX wieku. Opracowana przez francuskich botaników w 1849 roku, była rozchwytywana przez rolników z całej Europy, którzy z chęcią przywozili sadzonki do swoich krajów - zwłaszcza po artykule w brytyjskim czasopiśmie The London Horticultural Journal, który okrzyknął komisówkę "najlepszą gruszką świata".

Gruszka z tej odmiany nieco różni się od tych, które najczęściej spotyka się w Polsce. Jest dość spora, bardziej owalna niż w kształcie klepsydry. Jej skórka jest gładka i jasnozielona, choć na najbardziej dojrzałych owocach pojawiają się delikatne czerwone przebarwienia. Co ciekawe, wiele osób nie potrafi ocenić pożądanej dojrzałości komisówki ze względu na jej bardzo delikatny smak i aromat, który niektórym, przyzwyczajonym do bardzo słodkich odmian, może wydać się niedojrzały.

3. Gruszka. Czy jest zdrowa?

Gruszki to źródło wielu cennych składników odżywczych takich jak witamina C, witamina K, potas, bor czy błonnik. Co ciekawe, to właśnie gruszki, a nie jabłka, są znacznie bogatsze w ten ostatni składnik. Zawierają także antyoksydanty, które spowalniają procesy starzenia się organizmu oraz mogą zapobiegać niektórym chorobom (np. nowotworowym).

Warto jednak pamiętać, że gruszka może zawierać spore ilości cukrów prostych, co powinny mieć na uwadze osoby z problemami metabolicznymi takimi jak cukrzyca typu 2 czy insulinooporność, ale także osoby walczące o obniżenie masy ciała.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze