Wyniszcza kości, stawy. Zwiększa ryzyko dny moczanowej o 85 proc.
Zapalenie stawów jest bolesną chorobą, która dotyka miliony osób na całym świecie. Jedną z najpopularniejszych odmian schorzenia jest dna moczanowa. Jest spowodowana nadmiernym stężeniem kwasu moczowego we krwi, który oddziałuje na powstawanie kryształków moczanu sodu i odkładanie ich wokół stawów. Okazuje się, że alkohol destylowany zwiększa ryzyko rozwoju dny moczanowej i zaostrzeń tej choroby.
1. Co to są napoje destylowane?
Istnieją dwie kategorie napojów alkoholowych: niedestylowane i destylowane. Pierwsze z nich ulegają wyłącznie procesowi fermentacji, czyli przekształcenia cukru w etanol za pomocą bakterii lub drożdży. Najpopularniejsze napoje niedestylowane to wino i piwo, cechuje je mniejsze stężenie alkoholu.
Destylacja natomiast odbywa się po fermentacji, polega na oddzieleniu alkoholu od wody i innych składników, co wpływa na wzrost procentowego stężenia w napoju.
Alkohol destylowany to między innymi:
- wódka,
- wódka smakowa,
- gin,
- brandy,
- whisky,
- koniak,
- rum,
- tequila,
- absynt,
- arak,
- śliwowica,
- bimber,
- rakija,
- calvados.
- nalewki spirytusowe.
2. Alkohol a dna moczanowa
Dna moczanowa to rodzaj zapalenia stawów, spowodowany zbyt wysokim stężeniem kwasu moczowego we krwi.
Naukowcy zbadali ilość i rodzaj spożywanego alkoholu oraz jego wpływ na dnę moczanową. Przeprowadzili eksperyment z udziałem 724 pacjentów, którzy doświadczyli co najmniej jednego napadu podczas rocznej obserwacji.
Badacze ocenili związek między spożyciem alkoholu w ciągu ostatnich 24 godzin a ryzykiem nawracania napadów choroby. Wyniki opublikowano w American Journal of Medicine, wykazały, że istnieje znacząca zależność dawka-reakcja.
Naukowcy doszli do wniosku, że picie alkoholu nawet w umiarkowanych ilościach, niezależnie od rodzaju napoju, wiązało się ze zwiększonym ryzykiem nawracających napadów dny moczanowej. Co oznacza, że osoby chore na zapalenie stawów powinny znacznie ograniczyć, a najlepiej całkowicie wyeliminować napoje wyskokowe ze swojej diety.
Niestety pomimo wielu przeprowadzonych badań, wciąż istnieje wiele jasności. Niektórzy twierdzą, że alkohol nie odgrywa żadnej roli przyczynowo-skutkowej w rozwoju dny moczanowej, inni upominają, by nie przekraczać dawki 14 jednostek tygodniowo, choć nie brakuje również głosów, by pacjenci całkowicie zrezygnowali z picia alkoholu.
Udowodniono także, że największy wpływ na rozwój i przebieg choroby mają napoje destylowane, ponieważ alkohol etylowy jest odpowiedzialny za niekorzystne zmiany w układzie moczowym, może zwiększać ryzyko rozwoju dny moczanowej aż o 85 proc. Im wyższa zawartość procentowa alkoholu, tym napój ma większy wpływ na odkładanie się kryształków moczanu sodu i zaostrzanie przebiegu zapalenia stawów.
Paula Jakubasik, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl