Trwa ładowanie...

Wyrzuć z diety. Ryzyko rozwoju raka jelita grubego znacząco spadnie

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 12.12.2022 19:23
By zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego, wystarczy pewna modyfikacja w diecie
By zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego, wystarczy pewna modyfikacja w diecie (Getty Images)

Najnowsze analizy naukowców sugerują, że wyrzucenie z diety mięsa na rzeczy zdrowej, zbilansowanej diety obfitującej w warzywa i owoce obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 22 proc. Jednak wyniki badania nie były takie same dla obu badanych grup.

spis treści

1. Niższe ryzyko raka, ale tylko w jednej grupie

Naukowcy z Kyung Hee University w Korei Południowej pod lupę wzięli prawie 80 tys. mężczyzn i ponad 90 tys. kobiet mieszkających w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Średnia wieku na początku badania u kobiet wyniosła 59 lat, a u mężczyzn – 60 lat. W trakcie obserwacji na raka jelita grubego zachorowało 4976 osób, co stanowi niespełna trzy proc. badanej grupy.

Interpretując wyniki, naukowcy pod uwagę wzięli nie tylko jeden czynnik pod postacią diety, ale też inne związane z tym typem raka, jak np. masa ciała. Ankieta zawierała pytania o ilość, a także rodzaj spożywanych potraw i napojów z listów obejmującej ok. 180 pozycji.

Zobacz film: "Sól w diecie - ile można spożywać?"

Okazało się, że ryzyko rozwoju raka było aż o 22 proc. niższe u tych osób, które spożywają duże ilości warzyw i owoców. Jednak ta korelacja była bardziej widoczna w grupie mężczyzn niż wśród kobiet.

- Mężczyźni mają zwykle większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego niż kobiety – to może tłumaczyć, dlaczego spożywanie większych ilości zdrowej żywności pochodzenia roślinnego wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem u mężczyzn, ale nie u kobiet – tłumaczy prof. Jihye Kim, główny autor badania.

2. Czy mięso powoduje raka?

W jaki sposób zastąpienie mięsa owocami, warzywami i nasionami roślin strączkowych może zmniejszyć ryzyko tego typu nowotworu? Autorzy badań podejrzewają, że chodzi o obecne w roślinach przeciwutleniacze, które wśród szeregu wartości prozdrowotnych wykazują przede wszystkim działanie przeciwzapalne.

"Coraz więcej dowodów wskazuje, że dieta jest ważnym modyfikowalnym czynnikiem ryzyka raka jelita grubego. Czerwone i przetworzone mięso wiąże się ze zwiększonym ryzykiem, podczas gdy żywność bogata w błonnik pokarmowy wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego, sugerując, że diety roślinne odgrywają ważną rolę w zapobieganiu tej chorobie" – piszą badacze na łamach "BMC Medicine".

Rak jelita grubego co roku dotyka nawet pół miliona populacji Europy i odpowiada za 12 proc. zgonów na naszym kontynencie. W Polsce, jeśli chodzi o przyczynę zgonów, jest drugim nowotworem złośliwym. Na wzrost zapadalności i umieralności wpływ może mieć współczesny tryb życia.

Badania wskazują na związek między spożywaniem przetworzonego mięsa a rakiem jelita grubego
Badania wskazują na związek między spożywaniem przetworzonego mięsa a rakiem jelita grubego (Getty Images)

Czynniki ryzyka poza wiekiem i płcią, a także czynnikami genetycznymi, obejmują bowiem:

  • otyłość,
  • ubogą w błonnik oraz naturalne antyoksydanty, za to obfitującą w tłuszcze zwierzęce, wysokokaloryczną dietę,
  • niską aktywność fizyczną i siedzący tryb życia,
  • palenie tytoniu oraz spożywanie alkoholu.

Badacze od lat wskazują na ogromną rolę czerwonego mięsa oraz mięsa przetworzonego w rozwoju raka. W jednym z badań naukowcy dowiedli, że codzienne spożywanie 50 g mięsa pod postacią ok. dwóch, trzech plasterków wędliny, zwiększa ryzyko tego nowotworu aż o 18 proc.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze