Trwa ładowanie...

Wyrzuć z diety. Ryzyko rozwoju raka jelita grubego znacząco spadnie

Najnowsze analizy naukowców sugerują, że wyrzucenie z diety mięsa na rzeczy zdrowej, zbilansowanej diety obfitującej w warzywa i owoce obniża ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 22 proc. Jednak wyniki badania nie były takie same dla obu badanych grup.

spis treści

1. Niższe ryzyko raka, ale tylko w jednej grupie

Naukowcy z Kyung Hee University w Korei Południowej pod lupę wzięli prawie 80 tys. mężczyzn i ponad 90 tys. kobiet mieszkających w Stanach Zjednoczonych Ameryki. Średnia wieku na początku badania u kobiet wyniosła 59 lat, a u mężczyzn – 60 lat. W trakcie obserwacji na raka jelita grubego zachorowało 4976 osób, co stanowi niespełna trzy proc. badanej grupy.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Interpretując wyniki, naukowcy pod uwagę wzięli nie tylko jeden czynnik pod postacią diety, ale też inne związane z tym typem raka, jak np. masa ciała. Ankieta zawierała pytania o ilość, a także rodzaj spożywanych potraw i napojów z listów obejmującej ok. 180 pozycji.

Okazało się, że ryzyko rozwoju raka było aż o 22 proc. niższe u tych osób, które spożywają duże ilości warzyw i owoców. Jednak ta korelacja była bardziej widoczna w grupie mężczyzn niż wśród kobiet.

- Mężczyźni mają zwykle większe ryzyko zachorowania na raka jelita grubego niż kobiety – to może tłumaczyć, dlaczego spożywanie większych ilości zdrowej żywności pochodzenia roślinnego wiązało się ze zmniejszonym ryzykiem u mężczyzn, ale nie u kobiet – tłumaczy prof. Jihye Kim, główny autor badania.

2. Czy mięso powoduje raka?

W jaki sposób zastąpienie mięsa owocami, warzywami i nasionami roślin strączkowych może zmniejszyć ryzyko tego typu nowotworu? Autorzy badań podejrzewają, że chodzi o obecne w roślinach przeciwutleniacze, które wśród szeregu wartości prozdrowotnych wykazują przede wszystkim działanie przeciwzapalne.

"Coraz więcej dowodów wskazuje, że dieta jest ważnym modyfikowalnym czynnikiem ryzyka raka jelita grubego. Czerwone i przetworzone mięso wiąże się ze zwiększonym ryzykiem, podczas gdy żywność bogata w błonnik pokarmowy wiąże się ze zmniejszonym ryzykiem raka jelita grubego, sugerując, że diety roślinne odgrywają ważną rolę w zapobieganiu tej chorobie" – piszą badacze na łamach "BMC Medicine".

Rak jelita grubego co roku dotyka nawet pół miliona populacji Europy i odpowiada za 12 proc. zgonów na naszym kontynencie. W Polsce, jeśli chodzi o przyczynę zgonów, jest drugim nowotworem złośliwym. Na wzrost zapadalności i umieralności wpływ może mieć współczesny tryb życia.

Badania wskazują na związek między spożywaniem przetworzonego mięsa a rakiem jelita grubego
Badania wskazują na związek między spożywaniem przetworzonego mięsa a rakiem jelita grubego (Getty Images)

Czynniki ryzyka poza wiekiem i płcią, a także czynnikami genetycznymi, obejmują bowiem:

  • otyłość,
  • ubogą w błonnik oraz naturalne antyoksydanty, za to obfitującą w tłuszcze zwierzęce, wysokokaloryczną dietę,
  • niską aktywność fizyczną i siedzący tryb życia,
  • palenie tytoniu oraz spożywanie alkoholu.

Badacze od lat wskazują na ogromną rolę czerwonego mięsa oraz mięsa przetworzonego w rozwoju raka. W jednym z badań naukowcy dowiedli, że codzienne spożywanie 50 g mięsa pod postacią ok. dwóch, trzech plasterków wędliny, zwiększa ryzyko tego nowotworu aż o 18 proc.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

By zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego, wystarczy pewna modyfikacja w diecie
By zmniejszyć ryzyko raka jelita grubego, wystarczy pewna modyfikacja w diecie (Getty Images)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.