Trwa ładowanie...

Wystarczy jedna porcja. Wspomaga odchudzanie, chroni przed zawałem i miażdżycą

Specjaliści z Uniwersytetu Bostońskiego przeprowadzili jakiś czas temu badanie, z którego wynika, że spożywanie przed głównym posiłkiem dnia takich produktów jak sałatka czy zupa jarzynowa chroni przed niepotrzebnym przejadaniem się i w rezultacie sprzyja odchudzaniu. Sięgając po zupę, warto mieć jednak na uwadze, że nie powinna ona zawierać zbyt dużej ilości tłuszczu oraz sodu. Która z zup sprawdzi się najlepiej w okresie jesiennym?

spis treści

1. Zupa pomidorowa

Zupa pomidorowa polecana jest wszystkim tym, którzy pragną stracić zbędne kilogramy. Potrawa ta stanowi cenne źródło likopenu, organicznego związku chemicznego z grupy karotenów z rodziny karotenoidów.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Likopen pełni niezwykle ważną funkcję w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowego, np. miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca czy zawału, ponieważ działa neutralizująco na wolne rodniki, przeciwdziała występowaniu stanów zapalnych w naczyniach krwionośnych, poprawia elastyczność tętnic, a także obniża nadmiar złego cholesterolu w organizmie.

Zupa pomidorowa obfituje także w naturalne przeciwutleniacze, takie jak witamina C i witamina A. Zawarta w potrawie witamina K posiada silne właściwości przeciwkrwotoczne.

2. Zupa grzybowa

Zupa grzybowa to kolejna pozycja na naszej liście odchudzających zup. Grzyby, wbrew powszechnej opinii, obfitują w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nich między innymi witaminy z grupy B, np. tiaminę, ryboflawinę czy niacynę.

Substancje te poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci, a także pełnią ważną funkcję w wielu procesach metabolicznych. Grzyby obfitują również w potas - związekj wspomagający pamięć i koncentrację, żelazo - substancję wspomagającą prawidłowe dostarczenie tlenu do tkanek oraz narządów czy selen - poprawiający funkcjonowanie układu immunologicznego oraz chroniący komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.

W grzybach znaleźć można także błonnik pobudzający wydzielanie soków żołądkowych oraz przyspieszający perystaltykę jelit. Spożywanie zupy grzybowej to doskonały pomysł, ponieważ potrawa ta jest nie tylko sycąca i rozgrzewająca, ale również niskokaloryczna. W 100 gramach grzybów znajduje się tylko 39 kcal.

3. Zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa stanowi nieodłączny element diety redukcyjnej, ponieważ zawiera bardzo małą ilość kalorii. W jej składzie znaleźć można mnóstwo składników mineralnych, takich jak siarka, potas, wapń, magnez czy fosfor. Potrawa ta jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy A oraz witaminy C.

Regularne spożywanie tej smacznej i sycącej zupy wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, przeciwdziała infekcjom wirusowym oraz bakteryjnym, a także wspomaga utratę zbędnych kilogramów.

Katarzyna Wąś-Zaniu, dziennikarka Wirtualnej Polski

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Zupa grzybowa króluje obecnie w wielu domach, co jest związane z sezonem grzybowym w Polsce.
Zupa grzybowa króluje obecnie w wielu domach, co jest związane z sezonem grzybowym w Polsce. (Adobe Stock)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.