Wystarczy jedna porcja. Wspomaga odchudzanie, chroni przed zawałem i miażdżycą
Specjaliści z Uniwersytetu Bostońskiego przeprowadzili jakiś czas temu badanie, z którego wynika, że spożywanie przed głównym posiłkiem dnia takich produktów jak sałatka czy zupa jarzynowa chroni przed niepotrzebnym przejadaniem się i w rezultacie sprzyja odchudzaniu. Sięgając po zupę, warto mieć jednak na uwadze, że nie powinna ona zawierać zbyt dużej ilości tłuszczu oraz sodu. Która z zup sprawdzi się najlepiej w okresie jesiennym?
1. Zupa pomidorowa
Zupa pomidorowa polecana jest wszystkim tym, którzy pragną stracić zbędne kilogramy. Potrawa ta stanowi cenne źródło likopenu, organicznego związku chemicznego z grupy karotenów z rodziny karotenoidów.
Likopen pełni niezwykle ważną funkcję w profilaktyce chorób sercowo-naczyniowego, np. miażdżycy, choroby niedokrwiennej serca czy zawału, ponieważ działa neutralizująco na wolne rodniki, przeciwdziała występowaniu stanów zapalnych w naczyniach krwionośnych, poprawia elastyczność tętnic, a także obniża nadmiar złego cholesterolu w organizmie.
Zupa pomidorowa obfituje także w naturalne przeciwutleniacze, takie jak witamina C i witamina A. Zawarta w potrawie witamina K posiada silne właściwości przeciwkrwotoczne.
2. Zupa grzybowa
Zupa grzybowa to kolejna pozycja na naszej liście odchudzających zup. Grzyby, wbrew powszechnej opinii, obfitują w wiele cennych witamin oraz składników mineralnych. Znajdziemy w nich między innymi witaminy z grupy B, np. tiaminę, ryboflawinę czy niacynę.
Substancje te poprawiają kondycję włosów, skóry i paznokci, a także pełnią ważną funkcję w wielu procesach metabolicznych. Grzyby obfitują również w potas - związekj wspomagający pamięć i koncentrację, żelazo - substancję wspomagającą prawidłowe dostarczenie tlenu do tkanek oraz narządów czy selen - poprawiający funkcjonowanie układu immunologicznego oraz chroniący komórki przed szkodliwym wpływem wolnych rodników.
W grzybach znaleźć można także błonnik pobudzający wydzielanie soków żołądkowych oraz przyspieszający perystaltykę jelit. Spożywanie zupy grzybowej to doskonały pomysł, ponieważ potrawa ta jest nie tylko sycąca i rozgrzewająca, ale również niskokaloryczna. W 100 gramach grzybów znajduje się tylko 39 kcal.
3. Zupa jarzynowa
Zupa jarzynowa stanowi nieodłączny element diety redukcyjnej, ponieważ zawiera bardzo małą ilość kalorii. W jej składzie znaleźć można mnóstwo składników mineralnych, takich jak siarka, potas, wapń, magnez czy fosfor. Potrawa ta jest również doskonałym źródłem witamin z grupy B, witaminy A oraz witaminy C.
Regularne spożywanie tej smacznej i sycącej zupy wspiera funkcjonowanie układu immunologicznego, przeciwdziała infekcjom wirusowym oraz bakteryjnym, a także wspomaga utratę zbędnych kilogramów.
Katarzyna Wąś-Zaniu, dziennikarka Wirtualnej Polski