Trwa ładowanie...

Wystarczy szklanka dziennie. Rezultaty pokaże ciśnieniomierz

Avatar placeholder
11.07.2024 10:01
Wystarczy 250 ml dziennie. Obniży ciśnienie, wesprze serce
Wystarczy 250 ml dziennie. Obniży ciśnienie, wesprze serce (Getty Images)

Nadciśnienie tętnicze to choroba cywilizacyjna, która dotyka nawet 10 milionów Polaków. W zapobieganiu, ale i leczeniu tej groźnej choroby duże znaczenie ma dieta i styl życia. Zdaniem badaczy regularne sięganie po pewien czerwony napój może chronić serce przed skutkami zbyt wysokiego ciśnienia.

spis treści

1. Sprzymierzeniec serca. Pij szklankę dziennie

Naukowcy z Queen Mary University w Londynie na łamach "Hypertension" przekonują, że sok z buraka może wpływać pozytywnie na wartości ciśnienia krwi. Analiza wykazała, że wystarczy 250 ml soku dziennie, by ciśnienie krwi obniżyło się o około 8/4 mmHg. Już tak niewielka poprawa parametrów ma kluczowe znaczenie dla zdrowia. Badania sugerują bowiem, że każdy wzrost ciśnienia o zaledwie 2 mmHg zwiększa o siedem procent ryzyko zgonu z powodu chorób serca i aż o dziesięć procent ryzyko udaru mózgu.

"Jest to pierwszy dowód trwałego obniżenia ciśnienia krwi dzięki suplementacji azotanami w diecie w odpowiedniej grupie pacjentów. Wyniki te sugerują rolę azotanów w diecie jako niedrogiego, łatwo dostępnego, wspomagającego leczenia w leczeniu pacjentów z nadciśnieniem" - podsumowują badacze.

Zobacz film: "Sok z buraka. Warto pić każdego dnia"

2. Azotany w warzywach chronią układ krążenia

Sok z buraka może obniżać ciśnienie krwi
Sok z buraka może obniżać ciśnienie krwi (Pixabay)

Liczne badania sugerują, że obecność azotanów w diecie może korzystnie wpływać na układ sercowo-naczyniowy, zmniejszać ryzyko rozwoju chorób serca, cukrzycy czy demencji. Azotany mogą poprawiać funkcjonowanie śródbłonka naczyń i hamować agregację płytek.

Badania prowadzone na sportowcach wykazały również, że związki te poprawiają wydolność fizyczną organizmu.

Pozytywny wpływ na organizm potwierdzili niedawno także naukowcy, którzy opublikowali wyniki badań w "Trends in Food Science & Technology".

- W przeciwieństwie do azotanów pochodzących z mięsa i wody, warzywa bogate w azotany zawierają wysoki poziom witaminy C i/lub polifenoli, które mogą hamować powstawanie szkodliwych N-nitrozoamin związanych z nowotworami - przekazała autorka badań dr Catherine Bondonno z Edith Cowan University (ECU) w australijskim Joondalup.

Źródłem azotanów, które mają korzystny wpływ na zdrowie, są:

  • kapusta,
  • szpinak,
  • jarmuż,
  • rzodkiewka,
  • sałata,
  • rukola,
  • rzeżucha,
  • rabarbar,
  • natka pietruszki,
  • zioła tj. szałwia i pokrzywa.

Niestety obróbka termiczna sprawia, że zawartość azotanów w roślinach może zmniejszać się nawet o połowę. Dlatego też najlepszym wyborem jest sięganie po świeże warzywa, w postaci sałatek czy świeżo wyciskanych soków oraz koktajli.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze