Trwa ładowanie...

Wytypowali je naukowcy z Harvardu. Oto 10 produktów obniżających cholesterol

 Karolina Rozmus
23.09.2021 12:43
Wytypowali je naukowcy z Harvardu. Oto 10 produktów obniżających cholesterol
Wytypowali je naukowcy z Harvardu. Oto 10 produktów obniżających cholesterol (Getty Images)

Statystyki od lat są nieubłagane – wskazują, że nawet co drugi Polak boryka się z podwyższonym poziomem cholesterolu. Tymczasem wystarczy zadbać o dietę, by mieć cholesterol pod kontrolą. Udowodnili to badacze z Harvardu.

spis treści

1. Cholesterol a zdrowie

Wysoki poziom cholesterolu, a zwłaszcza frakcji LDL, nazywanej potocznie "złym" cholesterolem, może prowadzić do szeregu chorób. Hipercholesterolemia grozi chorobami układu sercowo-naczyniowego, miażdżycą, może być także przyczyną udarów mózgu.

Tymczasem w Polsce do najczęstszych przyczyn zgonu należą właśnie choroby układu krążenia. Wielu z nich można zapobiec – m.in. dbając o dietę. W jaki sposób?

Naukowcy z Harvardu wskazali 10 produktów, które bez większych trudności można włączyć do diety, by kontrolować poziom cholesterolu.

Zobacz film: "Orzechy włoskie zmniejszają ryzyko chorób serca. Nowe badania hiszpańskich naukowców"

2. Owies

Owsianka na śniadanie to dobry pomysł, który powinien stać się codziennym rytuałem. Do tego warto dodać owoce – najlepiej banany lub truskawki. Na pewno będzie to zdrowsza alternatywa dla słodkich czekoladowych kulek lub miodowych kółeczek.

Owies powinien zostać włączony do diety osób zmagających się z wysokim cholesterolem
Owies powinien zostać włączony do diety osób zmagających się z wysokim cholesterolem (Getty Images)

Badania wykazały, że regularne spożywanie owsa przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu całkowitego – w tym frakcji LDL. W dodatku duża zawartość błonnika działa niczym szczotka, która "wymiata" zły cholesterol z jelit.

3. Pełnoziarniste produkty zbożowe

Owies to nie jedyne zboże, które jest zalecane w diecie wspierającej obniżenie poziomu cholesterolu. Brytyjscy badacze doceniają również jęczmień, ale podkreślają zarazem, że wszystkie pełnoziarniste produkty zbożowe działają dobroczynnie. Właśnie z uwagi na zawarty w nich błonnik.

Te roślinne włókna nie tylko z jelit, ale także z naczyń krwionośnych usuwają złogi cholesterolu i zapobiegają tworzeniu się ich w przyszłości.

4. Orzechy, nasiona, pestki

Tłuste i kaloryczne, a obniżają cholesterol. Tak, to prawda. Spożywanie bogatych w białko i tłuszcze nienasycone orzechów wspiera profilaktykę chorób układu krążenia spowodowanych hipercholesterolemią.

W dodatku orzechy włoskie działają dobroczynnie na serce – mają działanie protekcyjne i mogą zmniejszyć ryzyko powikłań po zawale serca. Jakie jeszcze orzechy wybierać? Migdały, orzechy laskowe i pistacje, a także orzechy pekan, które szczególnie docenili amerykańscy badacze.

Poza orzechami warto sięgać także po pestki i ziarna. Poziom LDL obniża sezam, pestki słonecznika oraz dyni.

5. Oleje roślinne

Warto wyeliminować z diety tłuszcze zwierzęce – smalec czy masło – by zastąpić je tłuszczami roślinnymi, bogatymi w kwasy OMEGA-3. Wielonienasycona kwasy tłuszczowe (NNKT) dbają o równowagę w organizmie pomiędzy cholesterolem HDL i LDL.

Kwasy OMEGA-3 znajdziemy w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym czy lnianym, które mają korzystniejszy profil lipidowy od oliwy, a nawet w poczciwym oleju słonecznikowym. Warto sięgać zwłaszcza po te tłoczone na zimno i dodawać je do sałatek czy stosować na pieczywie zamiast masła.

6. Soja i jej przetwory

Ziarna soi, mleko sojowe, tofu, tempeh – oto produkty, które powinien włączyć do diety każdy, kto chce zadbać o prawidłowy poziom cholesterolu.

Badania wskazują, że wystarczy 25 gramów białka sojowego dziennie, by obniżyć poziom LDL nawet o 5 proc.

7. Tłuste ryby morskie

Oleje, orzechy i tłuste ryby morskie przeczą obiegowej opinii o konieczności stosowania diety niskotłuszczowej w celu poprawy parametrów cholesterolu w organizmie. Badacze Harvardu apelują, by tłuste ryby morskie – makrela, śledź, łosoś – królowały na naszych stołach nawet 2-3 razy w tygodniu.

Dlaczego? Przede wszystkim zastępując mięso wieprzowe, które jemy za często i które jest źródłem nieprawidłowego poziomu cholesterolu i podwyższonego poziomu trójglicerydów. Ale również dlatego, że tłuste ryby to bogactwo kwasów OMEGA-3.

8. Rośliny strączkowe

Nie goszczą w naszym menu zbyt często, a powinny, zwłaszcza że do wyboru mamy naprawdę wiele rodzajów pysznych strączków – fasola i groch to niewielki ułamek tego, co nam oferują rośliny.

Co wyróżnia strączki poza wysoką zawartością błonnika? Kanadyjscy badacze odkryli, że spożywanie codziennie roślin strączkowych obniża poziom cholesterolu o ok. 5 proc.

Wystarczy 130 g – to niewiele, biorąc pod uwagę to, że mamy do wyboru kilka rodzajów soczewicy, jeszcze więcej odmian fasoli czy ciecierzycę, tak popularną w ostatnich latach.

9. Cytrusy, jabłka, winogrona i truskawki

Dlaczego akurat te owoce? Bo charakteryzują się wysoką zawartością pektyn. To błonnik rozpuszczalny, który ma zdolność do wiązania cholesterolu w obrębie jelit, zapobiegając wchłanianiu do krwiobiegu.

Naukowcy na łamach "American Jurnal of Clinical Nutrition" wykazali, że aż 80 proc. uczestników badania, którym codziennie podawano 2-3 gramy pektyny jabłkowej, odnotowali obniżenie poziomu złego cholesterolu.

10. Bakłażan i okra

Okra rzadko widywana jest w polskich sklepach, a z kolei bakłażan wciąż nie cieszy się popularnością. Nie szkodzi – badania dowodzą, że duża ilość warzyw w diecie, a także diety roślinne, sprzyjają utrzymaniu właściwego profilu lipidowego.

Co to oznacza? Że warto jeść wszystkie warzywa – zwłaszcza te zielone oraz fioletowe – z uwagi na antyoksydanty, wysoką zawartość witaminy C, a także błonnika.

11. Sterole i stanole

Mają właściwości pochłaniające cholesterol z żywności. Naturalnie występują w produktach roślinnych, ale coraz częściej producenci żywności dodają je do swoich produktów.

2 gramów steroli roślinnych lub stanoli dziennie może obniżyć poziom cholesterolu LDL o około 10 proc.

Gdzie ich szukać? W tłuszczach roślinnych, takich jak margaryny, ale bywają dodawane nawet do batoników czy soku pomarańczowego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze