Wywar św. Hildegardy wzmocni odporność i układ kostny. Działa też przeciwzapalnie
Jesień na dobre zagościła za oknem, a to oznacza, że jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. W tym okresie warto więc wspomóc odporność, by uniknąć męczącego kataru i innych dolegliwości. W tym celu sprawdzi się sposób św. Hildegardy.
1. Wywar św. Hildegardy
Specjalny bulion znany jest ze swoich dobroczynnych właściwości. Wywar św. Hildegardy to świetny sposób na smaczne i pożywne danie, które nie tylko wzmocni odporność, ale także korzystnie wpłynie na układ pokarmowy i kostny.
Jak zabrać się za przygotowanie prozdrowotnego bulionu? Będziesz potrzebować:
- 2 kg kości z mięsem,
- 1 kg chrząstek,
- 2 marchewek,
- 3 pietruszek,
- 1/4 selera,
- 1 cebuli,
- koperku,
- 6 l wody,
- 5-6 ziaren ziela angielskiego,
- 2 liści laurowych,
- 10-12 ziaren pieprzu kubeba,
- 1 łyżeczki bertramu,
- 1 łyżeczki galgantu,
- 1 łyżeczki kurkumy,
- 1 łyżeczki gałki muszkatołowej,
- 1/4 fenkułu
- soku z cytryny,
- soli do smaku.
Zacznij od dokładnego umycia kości i chrząstek, a następnie umieść je w garnku i zalej wodą, dodaj drobinę soli oraz przyprawy i warzywa, a na koniec sok z cytryny. Gotuj wszystko przez co najmniej 3 godziny.
2. Korzyści bulionu
Niektórzy zalecają gotowanie bulionu nawet przez 8 godzin, co pozwala na lepsze wydobycie składników odżywczych z kości. W miarę gotowania wywaru usuwaj pianę, która może się pojawić na powierzchni.
Po ugotowaniu odcedź wywar i pozostaw do schłodzenia. Gotowy produkt będzie miał konsystencję galarety (im dłuższy czas gotowania, tym bardziej będzie skoncentrowany). Bulion możesz podawać na ciepło lub wykorzystać jako bazę do zup.
Wywar św. Hildegardy jest bogaty w składniki odżywcze i ma właściwości przeciwzapalne. Może pomóc we wzmacnianiu odporności, poprawi stan cery i wspiera układ kostny. Korzystnie wpływa też na przewód pokarmowy.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl