Zakazane połączenia produktów

Istnieją połączenia produktów żywnościowych, które mogą wyrządzić w organizmie wiele szkód.

Nie zawsze jesteśmy świadomi tych niezdrowych i nieodpowiednich interakcji.

Bywa, że dotyczą składników, które niezwykle często występują w duecie.

Zobacz naszą galerię i sprawdź, jakich nie popełniać błędów komponując dania na talerzu.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Niezdrowe jedzenie

Nie zawsze mamy świadomość, które połączenia jedzenia są niezdroweNie zawsze mamy świadomość, które połączenia jedzenia są niezdrowe
Źródło zdjęć: © 123rf.com Niektóre połączenia jedzenia mają bardzo zły wpływ na zdrowie

/ 5Pomidory z ogórkiem

Połączenie ogórków z pomidorami jest bardzo częste w sałatkach i na kanapkach. Ich smaki wzajemnie się uzupełniają. Kolory - czerwień i zieleń - świetnie ożywiają zawartość talerzy. Zdawałoby się, że to połączenie świeżych warzyw może mieć same zalety.

Niestety, zwolennicy tego duetu są w błędzie.

Enzym askorbinaza, znajdujący się w ogórku, rozkłada witaminę C, której bogatym źródłem są pomidory. W efekcie dochodzi do utraty tej cennej witaminy.

Możemy łączyć pomidory z ogórkami tylko pod warunkiem, że w naszej diecie znajduje się wystarczająco dużo innych źródeł witaminy C.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Wino i mięso

Lampka wina do obiadu, na stole pyszne mięso - brzmi kusząco i apetycznie.

Niestety, to tylko pozory, a połączenie mięsa z winem nie jest zdrowe.

Choć może wydawać się bardzo smaczne, a wina wykorzystywane są nawet do doprawiania potraw, to zawarte w nich garbniki uniemożliwiają przyswojenie żelaza, w które bogate jest mięso.

Lepiej te produkty spożywać osobno, jeśli chcemy czerpać przyjemność z jedzenia i picia, a także korzystać z zawartych w nich składników odżywczych.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Alkohol kontra soki, napoje gazowane i grzyby

O tym, że alkohol ma dużo "pustych" kalorii wiadomo nie od dziś. Podobnie jak o negatywnym wpływie jego nadmiernego spożywania. Jednak jeśli popijamy napoje alkoholowe słodkimi sokami albo napojami gazowanymi, to jest to już niemalże zabójcze połączenie.

Kwasy owocowe z soków oraz dwutlenek węgla z napojów gazowanych powodują zwiększenie wchłaniania alkoholu przez organizm. W efekcie jego wpływ jest silniejszy, a stan upojenia mocniejszy.

Aspartam, którym słodzi się napoje, ma szkodliwy wpływ na organizm, działa negatywnie na układ nerwowy, niekorzystnie oddziałuje na pracę serca, przyspieszając jego bicie.

Alkoholu lepiej nie łączyć również z niektórymi produktami spożywczymi. Chociaż grzybki to popularna "zagrycha", warto wiedzieć, że popijanie grzybów alkoholem powoduje, że są one jeszcze bardziej ciężkostrawne dla organizmu. Efektem mogą być zintensyfikowane dolegliwości trawienne.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

Zobacz też: Grzyby a zdrowie

/ 5Herbata a cytryna i produkty zbożowe

Lubisz zagryzać herbatę ciasteczkami? Zjadać na śniadanie rogalika i popijać filiżanką ulubionej herbaty?

Mamy złe wiadomości.

W produktach zbożowych znajduje się dużo witamin z grupy B, magnez, cynk i żelazo. Jednak optymalne wchłanianie tych składników może być utrudnione, jeśli będziemy popijać zbożowe posiłki herbatą.

Tanina zawarta w herbacie tworzy w jelitach nieprzepuszczalną wartwę na powierzchni błony śluzowej.

Szczególnie dużo tanin jest w herbacie czarnej i zielonej.

Lepiej zrobić więc co najmniej 30-minutowy odstęp między zjedzeniem czegoś zbożowego a wypiciem herbaty.

Herbata z cytryną, wbrew powszechnej opinii, również nie jest zdrowym rozwiązaniem.

Aluminium zawarte w herbacie nie jest wchłaniane przez organizm, więc, w przeciwieństwie do aluminium stosowanego np. w naczyniach lub opakowaniach, nie ma wpływu na organizm.

W herbacie znajduje się aluminium (glin), jest ono jednak w formie niedostępnej dla organizmu ludzkiego, więc nieszkodliwej. Jednak w połączeniu z sokiem z cytryny, tworzy się w niej cytrynian glinu, który może negatywnie wpływać na zdrowie.

Jeśli usuniemy herbaciane liście lub fusy ze szklanki, wówczas można dodać kilka kropli soku z cytryny bez obaw.

Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO

/ 5Ryby i oleje roślinne

Ryby są bardzo zdrowe. Stanowią źródło kwasów tłuszczowych omega-3. Poprawiają pracę układu krążenia i układu nerwowego.

Oleje roślinne, zwłaszcza olej słonecznikowy, kukurydziany i olej z pestek winogron, dostarczają organizmowi kwasów omega-6.

Dlaczego więc połączenie ryb z olejem nie jest dobrym pomysłem? To dobre pytanie, szczególnie, że tuńczyk lub szprotki w oleju smakują wyśmienicie.

Okazuje się, że niewłaściwy stosunek kwasów omega-6 i omega-3 powoduje, że organizm szybciej się starzeje. Połączenie ryb z olejem uniemożliwia bowiem optymalne wchłanianie kwasów omega-3 w nich zawartych.

Zobacz też: Najgorsze gatunki ryb

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka