Zapomnisz o bólu stawów, a skóra będzie znowu gładka. Napędza produkcję kolagenu
Bogate źródło witaminy C zwykle kojarzymy z cytrusami. Istnieje jednak owoc, który zawiera aż 40 razy więcej tej witaminy. Ponadto sięganie po niego korzystnie wpływa na wiele dolegliwości zdrowotnych.
1. Bogactwo witaminy C
Owocem, który zawiera 40 razy więcej witaminy C niż cytrusy, jest dzika róża. Witamina C znana jest ze swoich właściwości wzmacniających układ odpornościowy, co pomaga zwalczać infekcje. Jest to naturalna metoda zapobiegania chorobom, szczególnie w sezonie przeziębień i grypy.
Owoce dzikiej róży są też bogate w przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i karotenoidy, które mogą pomóc chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych oraz nowotworów.
Przeciwzapalne właściwości owoców czynią je doskonałym środkiem, który pomaga zmniejszać bóle stawów. Dzika róża korzystnie też wpływają na zdrowie układu trawiennego i obniżają ciśnienie krwi.
2. Na poprawę wyglądu
Owoce dzikiej róży zawierają witaminy A, B i E, a także minerały, takie jak wapń, magnez i cynk. Krzew sprawdzi się nie tylko na dolegliwości zdrowotne, ale również pomoże zadbać o skórę.
Olejek z dzikiej róży, otrzymywany z nasion owocu, stosowany jest miejscowo w celu przyspieszenia gojenia się ran i zmniejszenia widoczności blizn.
Dzika róża promuje produkcję kolagenu oraz pomaga zmniejszać oznaki starzenia. To wartościowy owoc, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie oraz pomaga zadbać o piękny wygląd.
Owoce można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzą się do przygotowania soku, konfitury, a także syropów. Dorośli mogą skorzystać z właściwości nalewki z dzikiej róży.
3. Przepis na nalewkę
Do przygotowania nalewki będziemy potrzebować:
- 1 kg owoców dzikiej róży,
- 250 ml spirytusu,
- 0,5 l wódki,
- 0,5 kg cukru.
Owoce należy dokładnie umyć, a następnie usunąć z nich nasiona. Wysuszone owoce wkładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Co kilka dni należy wstrząsać naczyniem, by wymieszać jego zawartość.
Po dwóch tygodniach dodajemy alkohol, szczelnie zamykamy słój i znów co kilka dni wstrząsamy naczyniem. Po dwóch tygodniach przecedzoną zawartość rozlewamy do butelek i przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu przez dwa miesiące.
Gotową nalewkę można spożywać na poprawę odporności oraz w celu złagodzenia kaszlu i objawów przeziębienia.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl