Trwa ładowanie...

Zapomnisz o bólu stawów, a skóra będzie znowu gładka. Napędza produkcję kolagenu

Avatar placeholder
22.10.2023 14:58
Zawiera aż 40 razy więcej witaminy C niż cytrusy. Wzmocni odporność i poprawi wygląd skóry
Zawiera aż 40 razy więcej witaminy C niż cytrusy. Wzmocni odporność i poprawi wygląd skóry (Getty Images)

Bogate źródło witaminy C zwykle kojarzymy z cytrusami. Istnieje jednak owoc, który zawiera aż 40 razy więcej tej witaminy. Ponadto sięganie po niego korzystnie wpływa na wiele dolegliwości zdrowotnych.

spis treści

1. Bogactwo witaminy C

Owocem, który zawiera 40 razy więcej witaminy C niż cytrusy, jest dzika róża. Witamina C znana jest ze swoich właściwości wzmacniających układ odpornościowy, co pomaga zwalczać infekcje. Jest to naturalna metoda zapobiegania chorobom, szczególnie w sezonie przeziębień i grypy.

Owoce dzikiej róży są też bogate w przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i karotenoidy, które mogą pomóc chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych oraz nowotworów.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Przeciwzapalne właściwości owoców czynią je doskonałym środkiem, który pomaga zmniejszać bóle stawów. Dzika róża korzystnie też wpływają na zdrowie układu trawiennego i obniżają ciśnienie krwi.

Jesienią warto korzystać z właściwości dzikiej róży
Jesienią warto korzystać z właściwości dzikiej róży (Pixabay)

2. Na poprawę wyglądu

Owoce dzikiej róży zawierają witaminy A, B i E, a także minerały, takie jak wapń, magnez i cynk. Krzew sprawdzi się nie tylko na dolegliwości zdrowotne, ale również pomoże zadbać o skórę.

Olejek z dzikiej róży, otrzymywany z nasion owocu, stosowany jest miejscowo w celu przyspieszenia gojenia się ran i zmniejszenia widoczności blizn.

Dzika róża promuje produkcję kolagenu oraz pomaga zmniejszać oznaki starzenia. To wartościowy owoc, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie oraz pomaga zadbać o piękny wygląd.

Owoce można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzą się do przygotowania soku, konfitury, a także syropów. Dorośli mogą skorzystać z właściwości nalewki z dzikiej róży.

3. Przepis na nalewkę

Do przygotowania nalewki będziemy potrzebować:

  • 1 kg owoców dzikiej róży,
  • 250 ml spirytusu,
  • 0,5 l wódki,
  • 0,5 kg cukru.

Owoce należy dokładnie umyć, a następnie usunąć z nich nasiona. Wysuszone owoce wkładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Co kilka dni należy wstrząsać naczyniem, by wymieszać jego zawartość.

Po dwóch tygodniach dodajemy alkohol, szczelnie zamykamy słój i znów co kilka dni wstrząsamy naczyniem. Po dwóch tygodniach przecedzoną zawartość rozlewamy do butelek i przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu przez dwa miesiące.

Gotową nalewkę można spożywać na poprawę odporności oraz w celu złagodzenia kaszlu i objawów przeziębienia.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze