Trwa ładowanie...

Zapomnisz o bólu stawów, a skóra będzie znowu gładka. Napędza produkcję kolagenu

Avatar placeholder
22.10.2023 14:58
Zawiera aż 40 razy więcej witaminy C niż cytrusy. Wzmocni odporność i poprawi wygląd skóry
Zawiera aż 40 razy więcej witaminy C niż cytrusy. Wzmocni odporność i poprawi wygląd skóry (Getty Images)

Bogate źródło witaminy C zwykle kojarzymy z cytrusami. Istnieje jednak owoc, który zawiera aż 40 razy więcej tej witaminy. Ponadto sięganie po niego korzystnie wpływa na wiele dolegliwości zdrowotnych.

spis treści

1. Bogactwo witaminy C

Owocem, który zawiera 40 razy więcej witaminy C niż cytrusy, jest dzika róża. Witamina C znana jest ze swoich właściwości wzmacniających układ odpornościowy, co pomaga zwalczać infekcje. Jest to naturalna metoda zapobiegania chorobom, szczególnie w sezonie przeziębień i grypy.

Owoce dzikiej róży są też bogate w przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy i karotenoidy, które mogą pomóc chronić komórki przed stresem oksydacyjnym i zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych oraz nowotworów.

Przeciwzapalne właściwości owoców czynią je doskonałym środkiem, który pomaga zmniejszać bóle stawów. Dzika róża korzystnie też wpływają na zdrowie układu trawiennego i obniżają ciśnienie krwi.

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"
Jesienią warto korzystać z właściwości dzikiej róży
Jesienią warto korzystać z właściwości dzikiej róży (Pixabay)

2. Na poprawę wyglądu

Owoce dzikiej róży zawierają witaminy A, B i E, a także minerały, takie jak wapń, magnez i cynk. Krzew sprawdzi się nie tylko na dolegliwości zdrowotne, ale również pomoże zadbać o skórę.

Olejek z dzikiej róży, otrzymywany z nasion owocu, stosowany jest miejscowo w celu przyspieszenia gojenia się ran i zmniejszenia widoczności blizn.

Dzika róża promuje produkcję kolagenu oraz pomaga zmniejszać oznaki starzenia. To wartościowy owoc, który korzystnie wpływa na nasze zdrowie i samopoczucie oraz pomaga zadbać o piękny wygląd.

Owoce można wykorzystać na wiele sposobów. Sprawdzą się do przygotowania soku, konfitury, a także syropów. Dorośli mogą skorzystać z właściwości nalewki z dzikiej róży.

3. Przepis na nalewkę

Do przygotowania nalewki będziemy potrzebować:

  • 1 kg owoców dzikiej róży,
  • 250 ml spirytusu,
  • 0,5 l wódki,
  • 0,5 kg cukru.

Owoce należy dokładnie umyć, a następnie usunąć z nich nasiona. Wysuszone owoce wkładamy do dużego słoja i zasypujemy cukrem. Co kilka dni należy wstrząsać naczyniem, by wymieszać jego zawartość.

Po dwóch tygodniach dodajemy alkohol, szczelnie zamykamy słój i znów co kilka dni wstrząsamy naczyniem. Po dwóch tygodniach przecedzoną zawartość rozlewamy do butelek i przechowujemy w chłodnym pomieszczeniu przez dwa miesiące.

Gotową nalewkę można spożywać na poprawę odporności oraz w celu złagodzenia kaszlu i objawów przeziębienia.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze