Trwa ładowanie...

Zastąpi suplementację witaminy C. Zbija ciśnienie, wymiata trójglicerydy

Avatar placeholder
14.12.2023 14:09
Żółte kiwi to prawdziwa bomba witaminy C
Żółte kiwi to prawdziwa bomba witaminy C (Getty Images)

Dobra wiadomość dla miłośników kiwi. Z nowego badania wynika, że spożywanie żółtej odmiany owoców może wyeliminować potrzebę suplementacji witaminy C i korzystnie wpłynąć na nasz układ odpornościowy.

spis treści

1. Codzienna dawka witaminy C

Żółte kiwi, nazywane też odmianą SunGold, różni się zarówno pod względem wyglądu, jak i smaku od swojego zielonego brata. Ten rodzaj kiwi ma charakterystyczny żółty miąższ i gładką skórkę, a jego smak jest nieco słodszy.

Nowe badania opublikowane w czasopiśmie "Foods" ujawniło, że spożywanie dwóch owoców odmiany SunGold dziennie przez sześć tygodni zwiększa spożycie kwasu askorbinowego o 150 mg na dobę.

Zobacz film: "Kiwi – owoc, który warto jeść zimą"

Codzienne spożywanie takiej dawki w zupełności eliminuje konieczność suplementacji witaminy C i niesie ze sobą wiele innych korzyści zdrowotnych. Kiwi wzmacnia układ odpornościowy i pomaga skuteczniej chronić się przed infekcjami.

Jednocześnie regularne spożywanie kiwi zwiększa spożycie błonnika, co korzystnie wpływa na funkcjonowanie jelit. Owoce są doskonałą przekąską i dostarczają wielu cennych składników odżywczych.

2. Korzyści płynące ze spożywania kiwi

Badania wykazały, że regularne sięganie po kiwi może także zwiększyć poziom dobrego cholesterolu HDL i obniżyć poziom trójglicerydów oraz ciśnienie krwi. Odmiana SunGold szczególnie polecana jest osobom z anemią ze względu na wysoki poziom żelaza.

Ten wszechstronny owoc może skutecznie zastąpić suplementy diety, a można go dodać do przekąski lub deseru. To wartościowy produkt, który warto włączyć do codziennej diety. Korzyści zdrowotne znacznie przewyższają te oferowane przez pojedynczą witaminę w suplemencie.

Owocami można się zajadać pod warunkiem, że nie zmagamy się z alergią. Jak zauważają autorzy badania, uczulenie na kiwi jest dosyć powszechne, a ze względu na niejednoznaczne objawy, wiele osób nie zdaje sobie z tego sprawy.

Alergia na kiwi obejmuje swędzenie gardła, wymioty, obrzęk języka, problemy z połykaniem, pokrzywkę, pieczenie w ustach oraz trudności w oddychaniu. W takiej sytuacji warto skonsultować się z lekarzem.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze