Trwa ładowanie...

Zawiera najwięcej witaminy C, redukuje ból stawów. Niestety Polacy przechodzą obok niej obojętnie

Wyniki badań jednoznacznie potwierdzają, że w porównaniu z innymi surowcami roślinnymi rosnącymi w naszej strefie klimatycznej, owoce dzikiej róży charakteryzują się największą zawartością witaminy C. W ich składzie znajdziemy zdecydowanie więcej silnego przeciwutleniacza niż w owocach cytrusowych czy czarnej porzeczce. Co jeszcze warto wiedzieć?

spis treści

1. Ile witaminy C zawierają owoce dzikiej róży?

Dzika róża jest bardzo popularna w Polsce - rośnie na brzegach lasów, na miedzach, słonecznych zboczach. Często jest także sadzona jako żywopłot lub krzew ozdobny w parkach i ogrodach, niestety wielu z nas mija ją obojętnie.

Zobacz film: "Jak ograniczyć węglowodany w diecie?"

Tymczasem owoce dzikiej róży są doskonałym składnikiem naparów, dżemów oraz innych domowych przetworów. Badania potwierdzają, że owoce dzikiej róży zawierają znacznie więcej witaminy C od owoców cytrusowych. Co ciekawe, czarna porzeczka również zawiera 10 razy mniej silnego przeciwutleniacza od owoców dzikiej róży.

Poza kwasem L-askorbinowym, skład witaminowy dopełniają takie składniki jak: potas, fosfor, żelazo, cynk, mangan, wapń, magnez, tokoferole czy karotenoidy. W owocach dzikiej róży znaleźć można również pektyny, kwasy fenolowe, kwas elagowy, fruktozę, glukozę oraz trehalozę.

Zawartość witaminy C w 100 gramach pseudoowoców to ponad 426 miligramów. W 100 gramach cytryny występuje zaledwie 53 miligramy. Dzięki zawartości polifenoli oraz antyoksydantów, witamina C zawarta w owocach dzikiej róży jest łatwiej przyswajalna dla organizmu niż witamina podawana w formie suplementów diety.

2. Zawartość witaminy C w przetworach z dzikiej róży

Największa ilość witaminy C występuje w surowych owocach dzikiej róży. Znajdziemy tam aż 426 miligramów tej substancji. Zawartość witaminy C w herbacianym naparze z owoców dzikiej róży waha się od 2,9 –3,3 miligramów kwasu askorbinowego. W przyrządzonym w warunkach domowych dżemie, zawierającym owoce dzikiej róży znajduje się z kolei 95 miligramów witaminy C na 100 gramów produktu. Warto przypomnieć, że zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia zapotrzebowanie na witaminę C:

  • w przypadku dzieci wynosi 40-50 miligramów,
  • w przypadku dorosłych kobiet wynosi 75 miligramów,
  • w przypadku dorosłych mężczyzn wynosi 90 miligramów.

Aby dostarczyć organizmowi dzienną dawkę tej witaminy, wystarczy spożyć 3 owoce dzikiej róży, wypić 2500 mililitrów naparu na bazie dzikiej róży lub spożyć 80 gramów dżemu zawierającego ten produkt.

3. Jak spożywać owoce dzikiej róży, by przyswoić jak najwięcej witaminy C?

Owoce dzikiej róży najlepiej spożywać na surowo. Niestety, nie każdemu odpowiada kwaskowaty posmak owoców. W takiej sytuacji surowy produkt warto zastąpić nalewką, domową konfiturą lub innymi przetworami zawierającymi owoce dzikiej róży. Jeśli jednak nie macie problemu z przyjmowaniem owoców w formie świeżej, koniecznie sięgnijcie po domowe smoothie z dodatkiem kilku owoców dzikiej róży.

Cytrynę w herbacie również możecie zastąpić tym produktem. Wyciśnięty w sokowirówce sok można bez problemu wymieszać ze świeżym sokiem jabłkowym, ananasowym czy gruszkowym. Miąższ owocowy z dzikiej róży doskonale nadaje się również do śniadaniowej owsianki lub jaglanki.

4. Dzika różna doskonale działa na stawy

Owoce dzikiej róży są doceniane przez specjalistów ze względu na swoje silne właściwości przeciwzapalne. Badania pokazują, że spożywanie 500 miligramów dziennie owoców dzikiej róży w formie sproszkowanej (przez okres czterech miesięcy) eliminuje dolegliwości bólowe towarzyszące chorobie reumatoidalnej. Dodatkowo, owoce dzikiej róży wzmacniają naczynia krwionośne, eliminują problemy układu pokarmowego. Polecane są również przy problemach z nerkami, ponieważ wykazują silne działanie moczopędne oraz detoksykujące.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Owoce dzikiej róży wykazują silne działanie przeciwzapalne. Można znaleźć w nich ogromną dawkę witaminy C.
Owoce dzikiej róży wykazują silne działanie przeciwzapalne. Można znaleźć w nich ogromną dawkę witaminy C. (Getty Images)
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.