Zawierają dużo puryn. Najbardziej dewastują stawy i prowadzą do "choroby królów"
Nazywana była chorobą królów nie bez powodu. Podagra bowiem dotykała tylko możnowładców, najwyżej sytuowane grupy społeczne, które mogły sobie pozwolić na nieograniczone spożycie mięsa, ale też alkoholu. Dziś z dną moczanową zmaga się kilkaset tysięcy Polaków, na świecie zaś uznawana jest już za chorobę cywilizacyjną.
1. Zakazane produkty. Nasilają ból stawów
Dna moczanowa, inaczej podagra, skaza moczanowa lub artretyzm dawniej była problemem tylko ludzi zamożnych. To rodzaj zapalenia stawów wywołanego odkładaniem się kryształków moczanu sodu. Tworzą się na skutek podwyższonego poziomu kwasu moczowego w organizmie, czyli hiperurykemii.
Choroba najczęściej atakuje staw śródstopno-paliczkowy, ale może mieć także postać guzków dnawych i kamieni nerkowych. Pierwszym objawem jest silny ból stawów, są one dodatkowo mocno zaczerwienione i obrzęknięte. Chorzy na dolegliwości uskarżają się zazwyczaj nocą, wtedy też może pojawić się zmęczenie, osłabienie organizmu czy gorączka.
Często po pierwszym ataku choroba ustępuje, jednak niepodjęcie żadnych działań może prowadzić do nawrotu artretyzmu w krótkim czasie. Kolejne ataki są też najczęściej coraz bardziej nasilone.
Hiperurykemia może być skutkiem niewłaściwej pracy nerek, ale szacuje się, że nawet 12 proc. przypadków zachorowań na dnę moczanową ma związek z niewłaściwą dietą. To taka, która obfituje w produkty bogate w puryny, czyli związki chemiczne odpowiedzialne za powstawanie kwasu moczowego.
Są to:
- mięso, zwłaszcza dziczyzna, indyk i podroby,
- ryby i owoce morza,
- niektóre rośliny strączkowe,
- warzywa kapustne: brokuły, kalafior, brukselka,
- grzyby – boczniaki i prawdziwki,
- alkohol,
- kakao, czekolada, kawa,
- produkty bogate we fruktozę.
2. Dieta w dnie moczanowej
Osoby z podagrą powinny stosować się do zasad diety tzw. ubogopurynowej. Zakłada ona zmniejszenie spożywania puryn do 300 mg dziennie, a w niektórych przypadkach – nawet do 120 mg. Dla porównania 100 g ogórków zawiera siedem miligramów puryn, jabłek – już 14 mg, a 100 g sardynek w oleju aż 480 mg puryn.
Do produktów ubogopurynowych zalicza się:
- większość warzyw, m.in. to marchew, kalafior, brokuły, cukinia, ogórki, sałata,
- owoce tj. jabłka, gruszki, truskawki, maliny, arbuz, melon, brzoskwinie,
- niskotłuszczowy nabiał,
- jaja,
- produkty zbożowe,
- oleje roślinne, orzechy i nasiona.
Wysokopurynowe produkty należy zatem ograniczać do minimum, ale to niejedyna zasada. W przypadku podagry kluczowa jest też regularność posiłków, spożywanie mniejszych porcji, za to częściej i unikanie późnych kolacji. Bardzo ważne jest też picie odpowiednich ilości wody, która sprzyja wypłukiwaniu z organizmu nadmiaru kwasu moczowego.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl