Trwa ładowanie...

Zbawienne dla mózgu i jelit. Chronią przed rakiem, stabilizują cukier

 Karolina Rozmus
24.02.2024 15:45
Znane od 105 tys. lat. Chronią przed rakiem, poprawiają pracę jelit
Znane od 105 tys. lat. Chronią przed rakiem, poprawiają pracę jelit (Getty Images)

Nasi przodkowie sięgali po ziarna 105 tys. lat temu, czego dowiodły odnalezione narzędzia do mielenia zbóż. Ale nasiona to nie tylko ziarno pszenicy. Niektóre z nich są znacznie bardziej wartościowe, a przy tym nie wymagają żadnej obróbki. Można je chrupać do woli.

spis treści

1. Źródło białka, błonnika i kwasów omega-3

Nasiona to obok orzechów jedno z najcenniejszych w diecie źródeł białka, zdrowych tłuszczów i błonnika. Choć coraz częściej lądują w naszych koszykach, wciąż nie doceniamy ich potencjału. To duży błąd, bo nasiona idealnie nadają się jako dodatek do porannej owsianki czy kanapki z masłem, jako chrupiąca posypka do zupy czy dania głównego. Można posypywać nimi sałatki i chrupać jako przekąskę, a nawet dodawać do deserów.

Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą obniżać poziom cholesterolu LDL
Nasiona szałwii hiszpańskiej mogą obniżać poziom cholesterolu LDL (Pixabay)
Zobacz film: "Właściwości chia i siemienia lnianego"

Stanowią źródło kwasów tłuszczowych omega-3, kluczowych dla pracy układu nerwowego, w tym mózgu. Badania dowodzą, że tłuszcze nienasycone z grupy omega-3 mogą chronić przed chorobami serca i zapobiegać rozwojowi stanów zapalnych w organizmie, stojących u podłoża wielu chorób. Nasiona są również źródłem białka i błonnika, który reguluje pracę jelit, "dokarmia" mikrobiom, a nawet zmniejsza ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

2. Dokarmiają mikrobiom jelitowy i chronią serce

Które nasiona należą do najbardziej wartościowych? To przede wszystkim nasiona chia, których właściwości doceniali już Aztekowie. Nasiona szałwii hiszpańskiej w dwóch łyżkach zawierają aż dziewięć gramów błonnika, czyli niemal połowę dziennej, zalecanej przez WHO dawki, cztery gramy białka i pokaźne zasoby mikroelementów, w tym żelaza, magnezu, fosforu i cynku.

Opublikowana na łamach "Food & Function" metaanaliza wskazuje, że z uwagi na zawartość kwasów omega-3 nasiona szałwii hiszpańskiej mogą obniżać poziom cholesterolu LDL oraz trójglicerydów, a zarazem sprzyjać zwiększaniu stężenia cholesterolu HDL we krwi. Nasiona chia mogą też chronić przed rozwojem cukrzycy typu 2 czy nadciśnienia i chorób serca.

Ci, których szałwia hiszpańska nie przekonuje, powinni sięgnąć po nasze rodzime nasiona lnu. Dwie łyżki zawierają "tylko" 4,5 g błonnika, ale za to aż sześć gramów kwasów omega-3. Badania wskazują, że nasiona lnu w diecie to szansa na mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 i nadciśnienia. Mogą łagodzić dolegliwości jelitowe, wspierać mikrobiom i leczyć lub zapobiegać zaparciom za sprawą obecności zarówno błonnika rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego.

Siemię lniane podobnie jak nasiona chia może także obniżać poziom trójglicerydów i tzw. złego cholesterolu, chroniąc przed miażdżycą i chorobami serca.

Inne, wyjątkowo cenne nasiona, jakie warto mieć w szafce kuchennej, to:

  • komosa ryżowa - jedna filiżanka ugotowanej komosy zawiera aż osiem gramów białka, do tego nasiona stanowią źródło błonnika i kwasów tłuszczowych nienasyconych,
  • ziarna sezamu - źródło miedzi, manganu i żelaza, ale zawierają też kluczowe dla układu nerwowego witaminy z grupy B,
  • nasiona słonecznika - poza błonnikiem, białkiem i tłuszczami zawierają cynk, potas, wapń i żelazo, wspierają więc zdrowie kości, mogą chronić przed anemią i nadciśnieniem.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze