Zdrowe odżywianie może prowadzić do przejadania się
Jeśli twoim noworocznym postanowieniem jest dbanie o linię i zdrowsze odżywianie, miej się na baczności. Najnowsze badania wykazują, że stawianie na żywność uznawaną za zdrową, może prowadzić do przejadania się i w konsekwencji przybierania na wadze.
W czasopiśmie o tematyce badań konsumenckich „Journal of the Association for Consumer Research” opublikowano wyniki obserwacji, według których okazuje się, że kiedy dana osoba spożywa posiłek uznawany przez nią za zdrowy, istnieje większe prawdopodobieństwo, że skonsumuje go w większej ilości niż zjadłaby posiłek uznawany za niezdrowy.
Jacob Suher, który wraz z zespołem z Uniwersytetu w Texas-Austin przeprowadził badania, twierdzi, że wykazują one powszechność myślenia o tym, iż „zdrowa żywność jest mniej sycąca”. Okazuje się, że mamy tendencję do zjadania większych porcji, kiedy posiłek składa się ze zdrowych produktów, ponieważ myślimy, że gorzej zaspokajają one głód niż niezdrowe jedzenie.
Początkowo zespół zaprosił do badań 50 studentów, którzy wypełnili test sprawdzający teorię, że zdrowe jedzenie jest mniej sycące niż niezdrowe. Po zjedzeniu ciastka uczestnicy mieli określić stopień odczuwanego głodu. Osoby, którym przedstawiono ciastko jako zdrowe, opisywały swój poziom łaknienia po jego zjedzeniu jako wyższy od tych, którym powiedziano, że jest ono niezdrowe.
W trzeciej fazie doświadczenia udział wzięły 72 osoby. Zespół chciał zbadać, w jakim zakresie postrzeganie żywności jako zdrowej bądź niezdrowej przez badanych może mieć wpływ na to, jak dużo jej spożyją. Uczestnicy zamawiali posiłek, po czym oglądali krótki film na temat wybranej przez siebie żywności. Okazało się, że badani jedli więcej, kiedy promowano ich posiłek jako zdrowy, w porównaniu do osób, którym oznajmiono, że zamówili niezdrowe jedzenie.
Co zaskakujące, dotyczyło to również osób, które na początku badań twierdziły, że nie wierzą w teorię, iż niezdrowe jedzenie jest mniej sycące. Zespół naukowców zwraca uwagę na pewną ironię dotyczącą zdrowej żywności: zamiast wspomagać walkę z nadwagą, może działać odwrotnie. Badacze podkreślają, że najlepiej jest przedstawiać posiłki jako odżywcze, a nie zdrowe, aby nie zachęcać do przejadania się.