Trwa ładowanie...

"Zdrowie od kuchni" - projekt WP abcZdrowie x Pyszności

 Dorota Mielcarek
Dorota Mielcarek 08.12.2023 10:07
Projekt WP abcZdrowie x Pyszności
Projekt WP abcZdrowie x Pyszności (wp.pl)

Redakcje WP abcZdrowie i pyszności.pl połączyły siły, by stworzyć projekt "Zdrowie od kuchni". Wiemy, jak ważne jest codzienne podejmowanie kluczowych wyborów żywieniowych, bo to właśnie one determinują styl naszego życia i stan zdrowia.

1. Czy łatwo jest się zdrowo odżywiać?

Wydaje się, że odpowiedź na to pytanie jest oczywista, jednak po przeanalizowaniu dostępnych poradników zauważyliśmy, że w przestrzeni internetowej brakuje kompleksowego podejścia do zdrowego odżywiania.

Bo co to znaczy "jeść zdrowo", skoro nasza dieta powinna być dopasowana do każdego z nas indywidualnie. Ponadto powinna być dostosowana do każdej pory roku.

Wiemy, że okres jesienno-zimowy jest szczególnie wymagający dla organizmu, dlatego zapraszamy do zapoznania się z naszym spojrzeniem na "zdrowie od kuchni".

Każda odsłona akcji będzie skupiała się na wypowiedziach ekspertów z zakresu odżywiania, skomponowanego przez dietetyka jadłospisu, ale co najważniejsze – udowodnimy, że każdy proponowany przez naszych ekspertów posiłek można przygotować bez stania kilku godzin w kuchni. O wideo-przepiśnik zadba redakcja pyszności.pl

Zapraszamy i wierzymy, że zdrowe odżywianie stanie się przyjemnością!

Poniżej możesz pobrać 7-dniowy jadłospis skomponowany przez dietetyka na okres jesienno-zimowy

2. Wydanie pierwsze - olej rzepakowy

Tłuszcze pochodzenia roślinnego dostarczają organizmowi nienasyconych kwasów tłuszczowych, co korzystnie wpływa na zdrowie człowieka. Właśnie z tego powodu, powinny być spożywane w odpowiednich ilościach każdego dnia.

Tłuszcze roślinne, które dostarczamy do naszego organizmu poprzez dietę, mająowe znaczenie - stanowią materiał budulcowy, służą jako źródło energii, a także są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania mózgu i systemu nerwowego. Są one również rozpuszczalnikiem dla takich witamin jak: A, D, E, K. Ich spożycie przekłada się na zdrowie, prawidłowy rozwój i wzrost płodu oraz dzieci.

- Olej rzepakowy jest naszym sprzymierzeńcem w kontekście zdrowia układu krążenia. Co więcej, zawiera fitosterole, roślinne związki, które utrudniają odkładanie się cholesterolu w naczyniach i ułatwiają jego wydalanie z organizmu – zaznacza dr Agnieszka Chruścikowska, dietetyk kliniczny i psychodietetyk.

Zobacz także:

Liczy się jakość, a nie ilość. Braki tłuszczu w diecie widać gołym okiem
Liczy się jakość, a nie ilość. Braki tłuszczu w diecie widać gołym okiem

Coraz lepiej zdajemy sobie sprawę z tego, jak ważne są tłuszcze w naszej diecie. To wcale nie jest tuczący,

przeczytaj artykuł

3. Dieta jesienno-zimowa na 7 dni

Zmiany w swoim życiu warto wprowadzać małymi kroczkami - zacznij od 7-dniowego wyzwania! Dieta ma 2 000 kcal.

Dzień 1

Śniadanie - owsianka

  • mleko 1,5% tłuszczu – 1 szkl. (250ml) lub dowolne mleko roślinne
  • migdały, płatki – 2 łyżeczki (10g)
  • nasiona chia lub len mielony – 2 łyżeczki (10g)
  • suszone morele – 3 szt. (15g)
  • orzechy laskowe – 2 łyżeczki posiekanych (10g)

Przekąska -kanapka

  • chleb graham– 2 kromki (80g)
  • pasta z sera:
  • ser twarogowy chudy – 1/3 op. (50g)
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka (5g)
  • pomidor -1/2 szt. (50g)
  • szczypiorek – 3 łyżeczki posiekanego (15g)

Obiad - klopsy, frytki, surówka

Klopsy:

  • jajko – 1 szt. (60g)
  • mięso mielone z polędwicy wołowej – 100g
  • płatki owsiane – 5 łyżeczek (25g)
  • przyprawa: szczypta soli i pieprzu, po łyżeczce majeranku i curry

Frytki:

  • batat -1 mały (200g)
  • olej rzepakowy – 2 łyżeczki (10g)
  • przyprawy: sól, papryka słodka, curry

Surówka:

  • czosnek – 1 ząbek (2g)
  • marchew – 100g
  • olej rzepakowy – 2 łyżeczki (10g)
  • koper – 4 łyżeczki posiekanego (20g)
  • kapusta kiszona – 200g
  • przyprawy: bazylia, pieprz, sól

Sposób wykonania:

Klopsy: Wymieszać ze sobą mięso, jajko, płatki i przyprawy. Zagotować wrzątek, wrzucać do niego małe kulki masy mięsnej, gotować od wypłynięcia 7 minut (by masa nie lepiła się w rękach podczas formowania kulek najlepiej jest moczyć ręce we wodzie).

Frytki: batat obrać, pokroić w łódeczki lub frytki, polać olejem, przyprawić, przygotować w piekarniku w temp. 200 stopni przez 20 minut.

Wykonanie surówki: warzywa obrać, zetrzeć na tarce, czosnek, cebulę, kapustę i koper posiekać. Wszystkie składniki wymieszać ze sobą, przyprawić.

Przekąska II-koktajl

  • jogurt naturalny – 1 op. (180g)
  • banan – ½ szt. (100g)
  • kakao – 1 łyżeczka proszku (5g)

Kolacja-omlet

  • jajka – 2 szt. (120g)
  • płatki owsiane – 5 łyżeczek (25g)
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka (5g)
  • ser feta, pokrojony w kostkę – 50g
  • pomidory koktajlowe – 10 szt.(100g)
  • pietruszka – 2 łyżeczki posiekanej (10g)
  • rukola – 1 garść (20g)
  • przyprawy: sól, pieprz, bazylia

Sposób wykonania:

Jajka delikatnie ubić, dodać płatki i przyprawy. Smażyć na niewielkiej ilości oleju, na małym ogniu bez obracania pod przykryciem ok. 7-10 minut. Podawać obłożony serkiem, z połówkami pomidorków, pietruszką i posypane rukolą.

Kaloryczność: 2061 kcal, białko ogółem: 112 g, tłuszcz ogółem: 91 g, węglowodany ogółem: 228g, błonnik: 30g

Zobacz także:

Są źródłem polifenoli i cennych kwasów tłuszczowych. Czy wiesz, jak prawidłowo używać oleju w kuchni?
Są źródłem polifenoli i cennych kwasów tłuszczowych. Czy wiesz, jak prawidłowo używać oleju w kuchni? [7 zdjęć]

W piramidzie żywieniowej tłuszcze zajmują ostatni, ale niemniej istotny stopień. Eksperci z Instytutu

zobacz galerię

Dzień 2

Śniadanie - jaglanka:

  • mleko 1,5% tłuszczu – 1 szkl. (250ml) lub dowolne roślinne
  • kakao – 1 łyżeczka (5g)
  • miód -1 łyżeczka (5g)
  • kasza jaglana – 4 łyżeczki (20g)
  • migdały płatki –3 łyżeczki (15g)
  • nasiona chia lub len mielony – 4 łyżeczki (20g)
  • cynamon lub kardamon – szczypta (opcjonalnie)

Przekąska I - serek z ziarnami i rzodkiewką:

  • ser twarogowy ziarnisty – 1 op. (150g)
  • słonecznik nasiona – 1 łyżeczka(5g)
  • rzodkiewka -10 szt. (50g)
  • chleb chrupki pełnoziarnisty – 1 kromka (10g)

Obiad - zupa krem z pieczonych warzyw:

  • włoszczyzna – 200g
  • ziemniaki – 200g
  • olej rzepakowy – 2 łyżeczki (10g)
  • dynia – 200g
  • sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, oregano, papryka czerwona, curry

Sposób wykonania:

Warzywa obrać ze skórki, umieścić na blaszce do pieczenia. Olej wymieszać z przyprawami (poza liściem laurowym i zielem angielskim). Polać warzywa i piec w piekarniku nagrzanym do temp.

180 stopni przez 20 minut. W garnku umieścić pokrojone w kostkę warzywa, zalać odrobiną wody by zakrywała całość, przyprawić, zagotować. Przed podaniem zmiksować na krem. Podawać z racuchami (przepis poniżej).

Zobacz także:

Mity i błędy dotyczące stosowania olejów w kuchni. Wciąż wierzy w nie wielu Polaków
Mity i błędy dotyczące stosowania olejów w kuchni. Wciąż wierzy w nie wielu Polaków

Są pełne prozapalnych kwasów omega-6, zawierają związki, które organizmowi szkodzą, nie mają żadnych

przeczytaj artykuł

Obiad - racuchy:

  • mąką żytnia razowa – ½ szkl. (65g)
  • jajko – 1 szt. (60g)
  • mleko 1,5% tłuszczu – ¼ szkl. (67ml) lub dowolne mleko roślinne
  • wiórki kokosowe – 1 łyżeczka (5g)
  • miód – 1 łyżeczka (5g)
  • proszek do pieczenia -1/2 łyżeczki (3g)
  • cynamon lub kardamon (odrobina, opcjonalnie)
  • olej rzepakowy – 2 łyżeczki (10g)

Sposób wykonania:

Z mleka, proszku, jajka i mąki przygotować ciasto, dodać miód i wiórki, wymieszać. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Smażyć niewielkie partie ciasta (nakładać łyżką) na złoty kolor z obu stron. (jeśli ciasto było by za bardzo zwarte można dodać odrobinę wody).

Przekąska II - koktajl

  • jarmuż – 2 garście (50g)
  • banan – ½ szt. (100g)
  • sok z wyciśniętej z jednej pomarańczy – 125ml
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka (5g)
  • len mielony lub siemię lniane – 2 łyżeczki (10g)

Kolacja - sałatka:

  • ser feta, pokrojony w kostkę – 75g
  • papryka czerwona, pokrojona w kostkę – ½ szt. (100g)
  • słonecznik, nasiona – 3 łyżeczki (15g)
  • sałata – 1 garść posiekanej (50g)
  • pomidor, pokrojony w kostkę – 1 szt.(100g)
  • ogórek, pokrojony w kostkę – 1 szt. (100g)
  • olej rzepakowy – 2 łyżeczki (10g)
  • przyprawy: bazylia

Dodatkowo kromka pieczywa żytniego razowego -1 kromka (30g) (można wykonać grzanki- na suchej patelni podsmażyć małe kostki pieczywa).

Sposób wykonania:

Wszystkie składniki przewidziane na sałatkę wymieszać. Spożyć z pieczywem.

Kaloryczność: 2055 kcal, białko ogółem: 87 g, tłuszcz ogółem: 92 g, węglowodany ogółem: 260g, błonnik: 42g

Zobacz także:

Nazywany oliwą Północy. Olej rzepakowy polskim złotem w płynie
Nazywany oliwą Północy. Olej rzepakowy polskim złotem w płynie

Olej tłoczony z czarnych nasion kwitnącego na żółto rzepaku można dostać w każdym sklepie. Wyparł z

przeczytaj artykuł

Dzień 3

Śniadanie - gryczanka

  • mleko spożywcze 1,5% tłuszczu – 1 szkl. (250ml) lub dowolne mleko roślinne
  • płatki owsiane – 20g
  • czekolada mleczna – 2 kostki (10g)
  • rodzynki – 2 łyżeczki (10g)
  • nasiona chia– 2 łyżeczki (10g)
  • słonecznik, pestki- 2 łyżeczki (10g)
  • cynamon lub kardamon (szczypta, opcjonalnie)

Sposób wykonania:

Kaszę gryczaną umieścić w garnku, zalać wodą, gotować 15 min. Dodać resztę składników, podgrzej do zagotowania (mieszając by kasza nie przywarła do dna).

Przekąska I - ciasta owsiane

  • płatki owsiane – 35g
  • orzechy włoskie -3 łyżeczki posiekanych (15g)
  • wiórki kokosowe – 2 łyżeczki (10g)
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka (5g)
  • 1 banan (200g)

Sposób wykonania:

Płatki wymieszać z wiórkami i orzechami, dodać rozgniecionego banana i olej. Dłonie zwilżyć wodą i formować ciasteczka (wielkość to około 2x orzech włoski). Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10 minut. Podzielić na dwie równe części, drugą spożyć na kolejną przekąskę.

Obiad -makaron z dynią i fetą:

  • makaron pełnoziarnisty penne lub dowolny kształt – 100g (po ugotowaniu)
  • ser feta – 50g
  • dynia – 200g (można użyć cukinii)
  • pomidory koktajlowe – 200g
  • sezam – 2 łyżeczki (10g)
  • olej rzepakowy – 2 łyżeczki (10g)
  • sól, pieprz, bazylia, papryka słodka, oregano, curry

Sposób wykonania:

Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. W małym naczyniu żaroodpornym umieścić kawałki dyni, sera feta, pomidory koktajlowe. Wszystko polać oliwą wymieszaną z przyprawami. Piec w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni, przez 25 minut (do miękkości dyni). Warzywa można zblendować, wymieszać z makaronem, posypać sezamem.

Przekąska II - ciastka owsiane

  • ½ porcji z przepisu powyżej
  • Woda mineralna niegazowana- dowolna ilość

Kolacja - grzanki

chleb żytni razowy – 2 kromki (60g)

Pieczywo zgrillować/ przygotować w tosterze / w piekarniku/ na beztłuszczowej patelni. Podawać posmarowane pastą (przepis poniżej), posypane sałatą.

Pasta:

  • ser twarogowy chudy – 50g
  • awokado – 1/3 szt. (50g)
  • ogórek kiszony – 1 szt. (100g)
  • olej rzepakowy – 1 łyżeczka (5g)
  • pieprz, czosnek granulowany

Dodatkowo: sałata rukola – 2 garście (50g)

Kaloryczność: 2065 kcal, białko ogółem: 74 g, tłuszcz ogółem: 84 g, węglowodany ogółem: 284 g, błonnik: 32g

Reszta jadłospisu do pobrania poniżej:

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze