Trwa ładowanie...

Zielone pogotowie dla stawów. Pomaga na ból i stany zapalne

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
24.02.2023 09:12
Koper może być doskonałym, naturalnym lekarstwem na dolegliwości bólowe stawów.
Koper może być doskonałym, naturalnym lekarstwem na dolegliwości bólowe stawów. (Pexels)

Ból stawów to nieprzyjemna przypadłość, która zazwyczaj pojawia się na skutek stanu zapalnego bądź przeciążenia po intensywnej aktywności fizycznej. Niewiele osób ma świadomość, że nieprzyjemne dolegliwości bólowe stawów o charakterze epizodycznym można złagodzić przy użyciu domowej metody.

spis treści

1. Koperek na bolące stawy

Koperek, zwany również koprem ogrodowym, jest gatunkiem rośliny należącym do rodziny selerowatych.

Zioło pochodzące prawdopodobnie z terenów południowo-zachodniej Azji stanowi składnik wielu potraw w polskiej kuchni. Dodaje się go do zup, chłodników, gotowanych i pieczonych ziemniaków, ryb, potraw drobiowych, surówek czy dań z makaronem.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

Oprócz walorów smakowych roślina ta posiada również właściwości prozdrowotne. W liściach oraz łodygach kopru można znaleźć cenne witaminy oraz składniki mineralne. Roślina ta obfituje między innymi w:

  • witaminę A,
  • witaminy z grupy B,
  • witaminę C,
  • potas,
  • wapń,
  • sód,
  • magnez,
  • żelazo.

Nasi przodkowie doceniali koper za jego dobroczynne działanie na układ trawienny. Aktywne związki zawarte w roślinie pomagają zwalczyć problemy żołądkowo-jelitowe, np. biegunkę, ból brzucha.

Dzięki obecności silnych przeciwutleniaczy, koperek stanowi również naturalne lekarstwo na dolegliwości bólowe stawów. Antyoksydanty obecne w roślinie hamują namnażanie wolnych rodników, które które przyczyniają się do rozwoju takich problemów zdrowotnych jak reumatoidalne zapalenie stawów.

2. Napój z koperkiem na dolegliwości bólowe stawów

Napój na bazie kopru pomaga zniwelować ból stawów. Do przyrządzenia tej mikstury potrzebne są następujące składniki:

  • 250 ml wody,
  • połowa pęczka koperku
  • połowa pęczka natki pietruszki,
  • 3-4 liście świeżej mięty,
  • 1 nieduża cytryna,
  • 1 łyżka miodu

Umytą natkę pietruszki zmiksuj z wodą, obraną cytryną oraz umytym koperkiem. Całość przecedź przez sitko. Dodaj do napoju 1 łyżkę miodu. Gotowy napój spożywaj zawsze między posiłkami lub pół godziny przed spożyciem posiłku.

Pamiętaj o tym, że prozdrowotny preparat nie zwalcza objawów wywołanych poważnymi urazami. Osoby, które doznały kontuzji powinny niezwłocznie zasięgnąć porady lekarza pierwszego kontaktu lub ortopedy.

Katarzyna Wąś-Zaniuk, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze