Zioła poprawiające apetyt – jak działają? Które są najbardziej skuteczne?
Zioła poprawiające apetyt są kołem ratunkowym w wielu różnych sytuacjach. Sprawdzają się zarówno u dzieci i seniorów, którzy mają problemy z łaknieniem, jak i dorosłych, którzy zmagają się z niedyspozycjami czy schorzeniami układu pokarmowego. Jakie rośliny pomogą? Co warto o nich wiedzieć?
1. Najpopularniejsze skuteczne zioła poprawiające apetyt
Zioła poprawiające apetyt można wykorzystywać w wielu sytuacjach u ludzi w każdym wieku, w zależności od potrzeb. Stosuje się je zarówno osobno, jak i w postaci preparatów złożonych, takich jak herbaty ziołowe, a także syropy, nalewki, tabletki lub kapsułki. Jak działają zioła poprawiające apetyt? Preparaty działają w różny sposób, ponieważ mają odmienne właściwości, zwykle jednak powodują zwiększenie wytwarzania soków żołądkowych, poprawiając tym samym trawienie i wywołując szybsze odczuwanie łaknienia.
Najbardziej skuteczne, znane i popularne zioła poprawiające apetyt i trawienie to:
- Koper włoski,
- Mięta pieprzowa,
- Kolendra siewna,
- Biedrzyniec anyż,
- Cykoria podróżnik.
1.1. Koper włoski
Koper włoski (łac. Foeniculum vulgare), inaczej fenkuł włoski, to gatunek rośliny dwuletniej, czasem byliny, zaliczany do rodziny selerowatych (Apiaceae). Występuje dziko w strefie śródziemnomorskiej oraz w Pakistanie, Iranie czy Afganistanie. Jest uprawiany w wielu rejonach świata, także w Polsce.
Roślina poprawia trawienie i perystaltykę jelit oraz przywraca prawidłowe funkcje układu pokarmowego. Działa rozkurczająco i wiatropędnie, pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego, przeciwdziała wzdęciom i hamuje nudności. Ponieważ kopr to łagodne zioło poprawiające trawienie, zaleca się go zwłaszcza dzieciom i osobom starszym.
1.2. Mięta pieprzowa
Mięta pieprzowa (łac. Mentha piperita), nazywana także mięta lekarską (Mentha ×piperita L.) to gatunek rośliny należący do rodziny jasnotowatych. Jest rośliną uprawną, czasami dziczejącą. Surowcem lekarskim są jej liście.
Liść mięty pieprzowej, zarówno cały, jak i rozdrobniony, w postaci świeżej, jak i suszonej, zawiera olejek miętowy, kwas askorbinowy, karoten, rutynę, apigeninę, betainę oraz kwas oleanowy i ursulowy.
Dzięki temu mięta pieprzowa:
- zwiększa wydzielanie soku żołądkowego,
- pobudza apetyt,
- poprawia trawienie,
- pobudza wytwarzanie żółci,
- usprawnia pracę jelit,
- działa wiatropędnie,
- ma właściwości przeciwbakteryjne i nieznacznie uspokajające.
- zwiększa wydzielania żółci i soku żołądkowego.
1.3. Kolendra siewna
Kolendra siewna (łac. Corriandrum sativum) to gatunek rośliny jednorocznej należący do rodziny selerowatych (Apiaceae Lindl.). Pochodzi znad Morza Śródziemnego, lecz zaaklimatyzował się też w krajach chłodniejszych. W Polsce jest uprawiany.
Surowiec zielarski stanowią owoce kolendry. Ich wysuszone rozłupnie zawierają olejek eteryczny (Oleum Coriandri zasobny zwłaszcza w fitoncyd linalol). To dlatego kolendra ma działanie rozkurczowe i wiatropędne, pobudza także wydzielanie soku żołądkowego i apetyt. Nasiona kolendry znoszą także uczucie sytości.
1.4. Biedrzeniec anyż
Biedrzeniec anyż (łac. Pimpilella anisum), znany jako anyż czy anyżek, to gatunek jednorocznej rośliny z rodziny selerowatych. Najprawdopodobniej pochodzi ze wschodnich obszarów basenu Morza Śródziemnego. Dziś jest wyłącznie uprawiany, w Polsce rzadko.
Surowcem zielarskim jest owoc anyżu (Anisi fructus): cała, wysuszona rozłupnia, często z małym fragmentem cienkiej, sztywnej, lekko zgiętej szypułki, która zawiera anyżowy olejek eteryczny. Dzięki niemu roślina działa rozkurczowo i wiatropędnie, wykorzystuje się ją również w celu zapobiegania zaparć.
1.5. Cykoria podróżnik
Cykoria podróżnik (łac. Cichorium intybus), znana także jako podróżnik błękitny, to gatunek rośliny należący do rodziny astrowatych. Obecnie występuje na wszystkich kontynentach z wyjątkiem Antarktydy.
Surowcem lekarskim jest całe ziele, same płatki lub korzeń (Radix Cichorii), które zawierają glikozyd intubinę, sporo inuliny, laktucynę, pektynę, cholinę, taraxasterol, sole mineralne i śladowe ilości olejków eterycznych.
Korzeń rośliny:
- łagodnie pobudza wytwarzanie soku żołądkowego i żółci,
- poprawia trawienie,
- działa lekko przeczyszczająco,
- łagodzi objawy związane z zaburzeniami trawienia (pełności brzucha, wzdęcia, niestrawność),
- poprawia apetyt.
Z uwagi na drażniące na ścianę żołądka, cykorii nie powinny stosować osoby cierpiące na nadkwaśność oraz choroby wrzodowe.
2. Pozostałe zioła zaostrzające apetyt
Inne, nieco mniej znane i popularne zioła zaostrzające apetyt to:
- Centuria pospolita (nazywana również tysiącznikiem pospolitym lub goryczką czerwoną),
- Drapacz lekarski,
- Arcydzięgiel litwor (arcydzięgiel lekarski),
- Bylica (boże drzewko),
- Bylica pospolita,
- Cząber ogrodowy,
- Gorczyca biała,
- Jałowiec pospolity,
- Krwawnik pospolity,
- Korzeń omanu (oman wielki),
- Mniszek lekarski.