Arcydzięgiel - charakterystyka, właściwości lecznicze, zastosowanie w kuchni
Arcydzięgiel, nazywana przez wiele osób litworem, anielskim zielem lub arcydzięglem lekarskim wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości. Chińczycy od setek lat stosują tę roślinę w formie naturalnego lekarstwa na zaparcia. Anielskie ziele można z powodzeniem wykorzystać też w kuchni.
1. Co to jest arcydzięgiel?
Arcydzięgiel, znany również jako dzięgiel litwor, arcydzięgiel litwor, dzięgiel lekarski, dzięgiel wielki lub anielskie ziele to gatunek rośliny z rodziny selerowatych. Okres kwitnięcia rozpoczyna się w maju i trwa do czerwca.
Jak wygląda arcydzięgiel? Roślinę można rozpoznać po rozgałęzionej, pustej wewnątrz łodydze oraz dużych, pierzastych liściach. Kwiaty arcydzięgla skupione są w kuliste główki na końcach łodyg. Każda główka składa się z wielu, drobnych kwiatków. Dzięgiel litwor preferuje gleby żyzne, przepuszczalne i wilgotne. Występuje głównie na obszarach górskich, ale spotkać go można także w dolinach rzek. Arcydzięgiel jest rośliną niezwykle okazałą. Wysokość anielskiego ziela może wynosić nawet trzy metry.
2. Arcydzięgiel – właściwości lecznicze
Surowcem leczniczym są zarówno owoce, korzeń arcydzięgla, jak i kwiaty anielskiego ziela. W roślinie występuje mnóstwo prozdrowotnych substancji takich jak olejki eteryczne, kumaryna, kwas askorbinowy, witaminy z grupy B, pektyna, tanina, flawonoidy, garbniki roślinne czy kwasy organiczne.
Zioło pobudza wydzielanie soków trawiennych i żółci, przeciwdziała wzdęciom oraz stanom skurczowym jelit oraz żołądka. Reguluje rytm wypróżnień i wzmaga apetyt. Pobudza układ immunologiczny, wykazuje działanie moczopędne, przeciwbakteryjne, odkażające oraz przeciwbólowe.
Wskazaniami do stosowania anielskiego ziela są niedobory soku żołądkowego, żółci, soku trzustkowego. Oprócz tego, ziele może być stosowane u pacjentów cierpiących na stan zapalny jelita cienkiego, stan zapalny żołądka.
Arcydzięgiel doskonale sprawdza się u osób, które zmagają się z osłabionymi ruchami perystaltycznymi jelit. Litwor pozytywnie działa na układ nerwowy. Może być stosowany w formie naturalnego lekarstwa uspokajającego i przeciwdepresyjnego.
3. Jak stosować arcydzięgiel?
Arcydzięgiel najlepiej stosować w formie naparu. Warto zdawać sobie sprawę, że przedawkowanie rośliny może zakończyć się:
- rozwolnieniem,
- nadkwaśnością,
- bólem brzucha,
- skurczami żołądka.
4. Gdzie kupić arcydzięgiel?
Arcydzięgiel można zakupić w sklepach z produktami naturalnymi, aptekach stacjonarnych , aptekach internetowych oraz sklepach zielarskich. Za arcydzięgiel korzeń w formie ususzonej trzeba zapłacić od 12 do 24 złotych.
5. Jak zrobić napar z arcydzięgla?
Napar z arcydzięgla to naturalne remedium na wzdęcia, problemy jelitowe i żołądkowe. Polecany jest wszyskim tym, którzy mają problem z obniżonym apetytem.
Jak zrobić napar?
5-10 gramów ususzonej rośliny zalej szklanką gorącej, ale nie wrzącej wody. Odstaw do zaparzenia na 10 minut. Sięgaj po napój 3-4 razy w ciągu dnia (jednorazowa dawka powinna wynosić ok. 100 militrów).
6. Zastosowanie arcydzięgla w kuchni
Liście arcydzięgla z powodzeniem posłużą nam jako składnik wielu potraw. Roślina łagodzi kwaśny smak dań. Doskonale komponuje się z potrawami duszonymi np. mięsem w połączeniu ze śliwkami, żurawiną czy rabarbarem. Świeże posiekane liście anielskiego ziela w połączeniu z miętą czy majonezem mogą stanowić składnik sałatki.