Zjedz godzinę przed snem. Będziesz spać jak dziecko
Sen jest ważniejszy, niż mogłoby się wydawać: pozwala zregenerować się organizmowi, sprzyja dobrej kondycji mózgu, a nawet może zapobiegać chorobom układu krążenia czy cukrzycy. Jedno z badań wskazuje, że jest owoc, który wyjątkowo służy jakości naszego snu.
1. Zjedz kiwi przed snem. Wystarczy jedna sztuka
Szereg badań dowodzi, że zaburzenia snu mogą nieść za sobą poważne konsekwencje dla naszego organizmu. Poczynając od zaburzeń gospodarki hormonalnej, przez większe ryzyko nadwagi, otyłości, insulinooporności czy cukrzycy typu 2, aż po choroby układu krążenia.
Wiele problemów ze snem można rozwiązać odpowiednio planując rytm dnia czy dbając o zdrowe nawyki związane m.in. z unikaniem ekranów przed snem, a także z dietą. Ta może negatywnie wpływać na sen, zwłaszcza gdy jadamy późno w nocy, sięgając po produkty tłuste i ciężkostrawne. Może też wspomagać sen, np. gdy obfituje w produkty, które zawierają tryptofan czy związki, które wspierają produkcję melatoniny.
Należy do nich niepozorny owoc - kiwi. Wskazuje na to badanie opublikowane w "Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition". Naukowcy przyjrzeli się 24 osobom w wieku 24-55 lat. Przedtem poprosili uczestników badania, by przez cztery miesiące, każdego wieczoru na godzinę przed snem zjadali jedno kiwi.
Po miesiącu badacze przejrzeli wypełnione przez badanych ankiety i odkryli, że zgłaszali oni krótszy czas czuwania, dłuższy czas i lepszą efektywność snu. Wszystko dzięki przeciwutleniaczom i serotoninie obecnej w tych małych owocach.
2. Dlaczego warto jeść kiwi?
Kiwi warto spożywać regularnie nie tylko ze względu na lepszy sen. W rzeczywistości te owoce mają wiele zalet.
Obecność kiwi w diecie to gwarancja:
- lepszej odporności – dwa owoce kiwi dziennie pokrywają w 100 proc. zapotrzebowanie na witaminę C, w dodatku są źródłem miedzi i potasu, dzięki czemu owoc wspiera układ immunologiczny,
- sprawnego trawienia – w kiwi obecna jest aktynidyna, enzym, który bierze udział w procesie trawienia, ponadto kiwi ze skórką to źródło potężnej ilości błonnika, który poprawia pracę jelit i usprawnia metabolizm,
- witalności – jedno z badań na łamach "Nutrients" wskazuje, że spożywanie kiwi w grupie osób z niedoborami witaminy C sprzyja poprawie witalności,
- lepszego wchłaniania żelaza – to także zasługa witaminy C obecnej w kiwi, ponieważ ułatwia ona przyswajanie żelaza, dzięki czemu owoce te są nieodzowne na diecie osób zagrożonych anemią,
- mniejszego ryzyka nadciśnienia – jedno z badań przeprowadzone na grupie osób palących papierosy dowiodło, że już dwa miesiące regularnego spożywania trzech owoców kiwi dziennie może wpłynąć na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi średnio o 10 mm/hG,
- mniejszego ryzyka stanów zapalnych w organizmie – kiwi jest bogate w antyoksydanty, takie jak zeaksantyna, luteina czy cholina, które mają potencjał zwalczania wolnych rodników,
- sprawnego funkcjonowania układu nerwowego i układu krążenia – głównie za sprawą kwasu foliowego, w który obfituje kiwi. By pokryć dzienne zapotrzebowanie, wystarczy codziennie zjadać kilka małych owoców.
Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl