Kiwi - właściwości i przygotowanie. Uczulenie na kiwi
Kiwi to owoce znane są ze swoich unikatowych właściwości. Kiwi to owoc, który powinniśmy spożywać regularnie ze względu na to, że zawierają one bardzo dużo składników odżywczych potrzebnych naszemu organizmowi. Kiwi są owocami popularnymi, zdrowymi oraz smacznymi. Jaka jest wartość kaloryczna kiwi?
1. Skąd się wzięło kiwi?
Kiwi to owoc aktinidii. Znane w starożytnych Chinach jako Yang Tao, zostało docenione w tej kulturze nie tylko za smak, ale również za właściwości zdrowotne. Gdy na początku XX wieku trafiło do Nowej Zelandii, gdzie upowszechnili je misjonarze, początkowo było nazywane właśnie "chińskim agrestem". Później owoc zyskał nową nazwę, ku czci ptaka z Nowej Zelandii, które nadał mu przedsiębiorczy dostawca żywności.
Owoc kiwi jest w gruncie rzeczy jagodą. Najpopularniejsze odmiany mają cienką skórkę pokrytą gęstym kutnerem. Miąższ owocu jest soczysty i galaretowaty. W centralnej części znajdują się ułożone promieniście liczne czarne lub brązowe nasionka. W zależności od odmiany miąższ ma kolor zielony lub żółtawy. Zdarzają się również odmiany o miąższu czerwonawym.
Owoce kiwi mogą być przechowywane nawet do 6 miesięcy. Nie tracą przez ten czas swoich walorów smakowych i odżywczych.
2. Właściwości kiwi
Kiwi od początku swojej popularności w Europie nazywane było owocem zdrowia. Kiwi niezwykle bogate jest przede wszystkim w witaminę C, dzięki czemu jest to owoc zapobiegający grypie i przeziębieniom i innym schorzeniom mogącym wynikać z niedoboru tej witaminy.
Kiwi ma właściwości obniżające ciśnienie, ze względu na wysoką zawartość potasu. Osoby spożywające 3 średniej wielkości owoce kiwi dziennie, charakteryzowały się ciśnieniem skurczowym mniejszym o średnio 3,6 mmHg.
W 100 gramów kiwi znajdziemy aż 312 miligramów potasu, co skutecznie obniży nasze ciśnienie i zapobiegnie wielu chorobom układu krwionośnego.
Indeks glikemiczny kiwi wynosi 50, więc owoc ten może być spożywany przez cukrzyków w umiarkowanych ilościach, czyli najwyżej 200 gramów owocu na dobę. W 100 gramach kiwi znajdziemy 3 gramy błonnika, 15 gramów węglowodanów, w tym 9 gramów cukrów prostych, oraz wiele witamin i składników mineralnych.
Kiwi jest także potężnym źródłem witaminy K. Jeden owoc pokrywa niemal 90% dziennego zapotrzebowania na ten pierwiastek. Witamina K wspiera procesy krzepnięcia krwi.
Kiwi zawiera także witaminę A - świetną dla skóry, kości, rozwoju i ochrony wzroku, włącznie z zapobieganiem degeneracji plamki żółtej, witaminę E - ma jej dwa razy więcej niż awokado, a do tego jest prawie o połowę mniej kaloryczny niż modny ostatnio owoc, oraz potas, regulujący poziom elektrolitów w organizmie i zmniejszający nadciśnienie.
Miedź obecna w kiwi jest szczególnie dobra dla dzieci. Wspomaga rozwój mózgu oraz produkcję czerwonych krwinek, a także buduje odporność. Owoc jest również bogaty w witaminę B6, która wspomaga system immunologiczny oraz jest ważna dla zdrowia płodu i ciężarnych lub karmiących kobiet.
Kwas foliowy chroni z kolei przed defektami urodzeniowymi, chorobami serca i rakiem. Odpowiednia ilość błonnika powoduje, że przewód pokarmowy działa bez problemów, dzięki czemu zmniejsza się ryzyko zapalenia uchyłków i występowania czynników rakotwórczych. Antyoksydanty zawarte w owocach neutralizują wolne rodniki, które niszczą komórki organizmu, powodując stan zapalny i przyczyniając się do powstawania nowotworów. Mimo to kiwi trzeba jeść z rozwagą, ponieważ zawiera fruktozę, która w zbyt dużych ilościach może być szkodliwa dla zdrowia.
Nasiona kiwi są świetnym źródłem kwasów omega-3, które mogą zredukować ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, udaru, pomóc w zabieganiu ADHD, autyzmu i innych chorób rozwojowych u dzieci.
Badania pokazały również, że owoc odgrywa znaczną rolę w walce z astmą i problemami z oddychaniem, np. z chrapaniem.
Owoce kiwi są też dobrym źródłem cynku, który ma korzystny wpływ na skórę, włosy i paznokcie. Kiwi powinni też spożywać mężczyźni - cynk zwiększa u nich produkcję testosteronu.
2.1. Kiwi na odchudzanie
Kiwi to owoc niskokaloryczny, zawierający około 61 kalorii na każde sto gramów. Dzięki temu, kiwi może być elementem diety dla osób odchudzających się, a nawet, jak twierdzi wielu lekarzy, powinno się w niej znajdować.
Błonnik zawarty w owocach kiwi sprawia, że nasz metabolizm szybciej działa), a perystaltyka jelit jest usprawniona.
Owoc kiwi pomoże nam również uporać się z zaparciami. Kalorie w kiwi są na niskim poziomie, dlatego jest to idealna przekąska dla osób odchudzających. Kiwi nie zawiera naturalnie dużej ilości cukrów.
2.2. Kiwi w walce z nowotworami
Według specjalistów ds. żywienia z Rowett Research Institute codziennie jedzenie kiwi może chronić DNA przed uszkodzeniami, które prowadzą do rozwoju nowotworów. Według ekspertów owoce kiwi mogą też wspomagać naprawę uszkodzonego DNA. W badaniach wykryto również substancje znajdujące się w owocach kiwi, które mogą niszczyć komórki nowotworowe raka jamy ustnej.
Zarówno zielone, jak i złote odmiany są bogate w polifenole, które mają właściwości antyoksydacyjne. Stwierdzono, że w porównaniu do pomarańczy i grejpfrutów kiwi ma znacznie silniejsze właściwości, szczególnie jego złota odmiana.
Inne badania pokazały efekt działania kiwi na pacjentach z zespołem jelita drażliwego z objawami takimi jak ból brzucha, biegunka, zaparcia. W testach wzięło udział 54 pacjentów, których obserwowano przez sześć tygodni. Naukowcy stwierdzili, że czas trawienia znacznie zmniejszył się w grupie osób spożywających kiwi, co pokazało, że ten owoc wspomaga funkcje jelit u dorosłych ze zdiagnozowanym syndromem jelita wrażliwego.
W profilaktyce antynowotworowej szczególnie polecana jest odmiana kiwi o czerwonym miąższu. Zawiera ona antocyjany, które są silnymi przeciwutleniaczami. Oprócz działania antynowotworowego, antocyjany wykazują też działanie ochronne na serce.
3. Jak ograniczyć skutki stresu
Dwa owoce kiwi dostarczają 30 mg magnezu. Pierwiastek ten odgrywa ważną rolę w prawidłowym działaniu układu nerwowego. Magnez zawarty w kiwi usprawnia pracę szarych komórek, zmniejsza pobudliwość, działa odprężająco na organizm. Wspomaga także pamięć i procesy myślowe.
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 180 g (1 szklanka, plasterki) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 61,0 kcal | 110 kcal |
Białko | 1,14 g | 2,05 g |
Węglowodany | 14,66 g | 26,4 g |
Cukier | 8,99 g | 16,18 g |
Błonnik | 3,00 g | 5,40 g |
Tłuszcz | 0,52 g | 0,94 g |
Tłuszcze nasycone | 0,03 g | 0,05 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,05 g | 0,09 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,29 g | 0,52 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 92,7 mg | 167 mg |
4. Jak kupować kiwi
Powinniśmy zawsze kupować świeże kiwi, co można poznać sprawdzając je dotykiem. Jeśli kiwi jest dojrzałe i świeże, jego skóra będzie lekko ustępować pod naszym dotykiem. W innym wypadku możemy poczekać, aż kiwi dojrzeje, trzymając je na przykład w papierowej torbie.
Charakterystyczny smak kiwi powoduje, że często, chcąc je spożyć, dodajemy do niego cukier lubi inne dodatki.
Dodanie cukru może sprawić, że charakterystyczny, kwaśny smak kiwi będzie nieco lepiej przyswajalny, jednak w takim wypadku wartość energetyczna kiwi zwiększy się wielokrotnie. Kiwi powinniśmy smakować w surowej postaci, bez żadnych dodatków.
Po pewnym czasie z pewnością przyzwyczaimy się do smaku i będziemy mogli cieszyć się owocem, który jest prawdziwą bombą witamin, skłądników mineralnych i innych niezwykle ważnych dla naszego organizmu składników.
Pytania i odpowiedzi lekarzy na ten temat
- Czy kiwi może uczulać? - odpowiada lek. Małgorzata Horbaczewska
- Czy można spożywać kiwi mając cukrzycę? - odpowiada lek. Krzysztof Marzec
- Czy kiwi jest jednym z najdroższych owoców? - odpowiada Roma Wojtewicz
Jeśli jednak mamy problem ze smakiem kiwi, a mimo to nie chcielibyśmy go eliminować ze swojej diety, zawsze możemy dodać kiwi do sałatki owocowej, gdzie osłodę stanowić będą inne owoce. Sałatka owocowa z kiwi) może jednak być wysokokaloryczna, dlatego powinniśmy ją przygotować z niskokalorycznych owoców z dodatkiem jogurtu naturalnego.
5. Uczulenie na kiwi
Kiwi jest silnym alergenem. Alergia na kiwi może objawiać się na różne sposoby, najczęściej jednak pojawia się jako zespół alergii jamy ustnej i powoduje świąd i obrzęk języka, gardła, jamy ustnej i ust.
Na kiwi muszą też uważać osoby, które mają uczulenie na lateks. Owoc kiwi może być przyczyną reakcji krzyżowej. O alergii krzyżowej mówimy, gdy u osoby uczulonej na dany alergen pojawiają się objawy uczulenia, mimo że nie miała styczności z tym konkretnym alergenem, ale z innym produktem, którego alergeny są zbliżone budową. Tak jest właśnie w przypadku lateksu i kiwi. Zjedzenie nawet niewielkiej ilości owocu może wywołać reakcję alergiczną, a nawet doprowadzić do wstrząsu anafilaktycznego.
Kiwi krzyżowo reaguje także z pyłkami brzozy, żyta i bylicy, sezamem, makiem, melonem, brzoskwinią, papają, ananasem, jabłkiem, orzechami laskowymi i ziemniakami.
6. Wykorzystanie kiwi w kuchni
Kiwi samo w sobie stanowi pyszną przekąskę. Możemy je też dodawać do deserów, koktajli i sałatek owocowych. Ważne! Kiwi nie nadaje się do deserów zawierających galaretkę. Specyficzne enzymy znajdujące się w owocu powodują, że galaretka nie tężeje. Jeśli chcemy wykorzystać kiwi w deserze z galaretką, musimy wcześniej zanurzyć je na kilka chwil we wrzącej wodzie. Zdezaktywujemy w ten sposób enzymy i galaretka wylana na owoce stężeje. Co jeszcze można przygotować na bazie kiwi?
6.1. Koktajl z kiwi
Orzeźwiający koktajl, który dzięki swoim składnikom zapewnia nam dużą dawkę witaminy C i innych korzystnych składników odżywczych.
Do przygotowania koktajlu potrzebujemy 1 szklankę wody, 3 kiwi, świeże liście mięty, sok wyciśnięty z dwóch cytryn, wodę gazowaną i 125 g cukru pudru.
W garnuszku umieszczamy szklankę wody i cukier puder. Podgrzewamy by cukier się rozpuścił. Zdejmujemy garnek z kuchenki, dodajemy świeże liście mięty i odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie kiwi obieramy ze skórki i miksujemy na gładko. Mieszamy z przygotowaną wodą z miętą. Do zimnej mikstury dodajemy sok z cytryny.
Przelewamy syrop go dzbanka i uzupełniamy wodą gazowaną i lodem. Podajemy w wysokich szklankach, z dodatkiem plasterka kiwi.
6.2. Owsianka z kiwi i bananem
Owsianka z kiwi i bananem to świetny pomysł na pożywne drugie śniadanie. Przygotuj ¾ szklanki płatków owsianych górskich, 1,5 szklanki dowolnego mleka (może być mleko roślinne), ½ banana, 1 kiwi, ⅓ łyżeczki cynamonu i miód lub syrop klonowy do smaku.
Płatki owsiane przesyp do garnuszka z grubym dnem, zalej mlekiem, dodaj cynamon i gotuj na małym ogniu przez ok. 15 minut. Uważaj żeby mleko nie wykipiało. Zdejmij garnek z ognia. Przelej owsiankę do miseczki i udekoruj obranymi ze skórki owocami. Całość możesz polać odrobiną miodu lub syropu klonowego.