Zrobili eksperyment. Przerażające, co znaleźli w sałacie
Warzywa są jednym z ważniejszych źródeł składników odżywczych w diecie. Dlatego też powszechnie zaleca się ich regularne spożywanie przez cały rok. Jednak, jak pokazują najnowsze badania, mogą zawierać nie tylko błonnik, witaminy i minerały, ale i toksyczne chemikalia z opon samochodowych.
1. Chemikalia z opon samochodowych w warzywach
Nowe badanie opublikowane w czasopiśmie ''Environmental Science & Technology'' sugeruje, że niebezpieczne chemikalia z opon samochodowych mogą przedostawać się do żywności.
Badacze wyjaśniają, że ścierające się na drogach opony tworzą mikroskopijne cząstki, które zawierają potencjalnie niebezpieczne substancje. Cząsteczki te mogą być przenoszone przez wiatr, deszcz i przedostawać się do rzek i ścieków. W ten sposób może dochodzić do zanieczyszczenia gleby na polach uprawnych oraz rosnących tam roślin.
Badacze uważają, że każdy człowiek rocznie pozostawia średnio 1 kg potencjalnie szkodliwych cząsteczek. Współautorka badania, Anya Sherman, zaznacza, że "cząstki zużytej opony zawierają wiele substancji chemicznych, z których niektóre są bardzo toksyczne.
2. Pięć substancji chemicznych w sałacie
Badacze z Uniwersytetu Wiedeńskiego postanowili sprawdzić, czy warzywa pobierają toksyczne związki przez korzenie. W tym celu umieścili sadzonki sałaty w roztworze zanieczyszczonym pięcioma substancjami chemicznymi.
Zaznaczyli przy tym, że nie wykazano jeszcze toksyczności wszystkich testowanych związków, z wyjątkiem jednego – 6PPD-chinon. Substancja ta powstaje podczas użytkowania opon, jest toksyczna i powiązana z masową śmiercią łososia w USA.
- Pomiary wykazały, że rośliny sałaty pobrały wszystkie badane związki przez swoje korzenie, przeniosły je do liści i tam je zgromadziły - skomentowała Anya Sherman.
Co więcej, substancje z opon wchodziły także w interakcje z sałatą i wytwarzały nowe związki. Jednak nie były one znane naukowcom, dlatego też jeszcze nie została określona ich toksyczność. Uczeni zaznaczyli jednak, że należy przyjąć, iż stanowią potencjalne zagrożenie dla zdrowia.
Zespół badaczy z Uniwersytetu Wiedeńskiego podkreśla, że zamierza dokładniej prześledzić problem zanieczyszczenia żywności powstałego w wyniku zużycia opon. W tym zbadać możliwe wchłanianie toksycznych substancji przez korzenie roślin w glebie naturalnej.
Katarzyna Kurek, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl