Sałata lodowa – charakterystyka, wartości odżywcze, zastosowanie, wybór
Sałata lodowa nie tylko idealnie komponuje się z wieloma daniami, ale znajduje się w niej także źródłem cennych składników odżywczych. Jest jedną z najpopularniejszych odmian sałaty dostępnych na rynku, a jej korzenie wywodzą się z okolic Morza Śródziemnego.
1. Co to jest sałata lodowa?
Sałata lodowa obok sałaty masłowej jest najczęściej kupowaną odmianą produktów liściastych. Dużo częściej wybierana jest niż rukola, sałata rzymska czy roszponka.
Uprawa sałaty lodowej jest powszechna praktycznie na całym świecie. Sałata lodowa charakteryzuje się wyjątkową kruchością liści, czemu zawdzięcza swoją nazwę (dźwięk łamania liści przypomina kruszenie lodu).
Sałata lodowa jest także bardzo odporna, dzięki czemu można ją długo przechowywać, nie tracąc przy tym cennych wartości.
2. Wartości odżywcze sałaty lodowej
Sałata lodowa jest polecana osobom na diecie, ponieważ jest produktem niskokalorycznym. W 100 g sałaty lodowej znajduje się jedynie 14 kcal. Dodatkowo posiada bardzo niską zawartość węglowodanów i tłuszczów.
Sałata lodowa posiada również dużą zawartość błonnika – 1,2 g w 100 g produktu. Błonnik, który dostarcza sałata lodowa poprawia pracę jelit, a także ma pozytywny wpływ na układ trawienny.
Sałata lodowa poprawia trawienie, zapobiega zaparciom, a także wpływa korzystnie na układ krążenia, układ nerwowy i serce.
Sałata lodowa ma także bardzo delikatne działanie uspokajające, dodatkowo oczyszcza i odkwasza organizm, a także daje uczucie orzeźwienia.
W sałacie lodowej znajduje się potas, który zapobiega problemom układu krążenia i chroni serce. W liściach sałaty lodowej kryją się żelazo i magnez, kwas foliowy, a także witaminy takie jakie: A, D i E. Znajdziemy niej również beta-karoten, który zapobiega procesom starzenia się.
Sałata lodowa jest idealnym uzupełnieniem diety dla osób dbających o zachowanie szczupłej sylwetki. Sałata lodowa polecana jest we wszystkich dietach odchudzających. Mylne jest twierdzenie, że składnikiem sałaty lodowej jest wyłącznie woda. Nie zapewnia tylu składników, co inne warzywa np. szpinak, czy brokuły, mimo to dostarcza organizmowi cenne minerały, a dodatkowo jest bardzo smaczna.
3. Zastosowanie sałaty lodowej
Zastosowanie sałaty lodowej przez wiele osób jest również wybierana ze względu na jej estetyczne walory. Idealnie wygląda na talerzu, jako ozdoba, a także w formie sałatki. Dla leniwych sałatę lodową wystarczy umyć, pokruszyć, a po wierzchu pokropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.
Z czym łączyć sałatę lodową? Bardzo dobrze komponuje się z: krewetkami, serem pleśniowym, rybą, pieczonym i wędzonym mięsem, jajkami, oliwkami, kaparami, a także owocami i innymi warzywami.
Zobacz także
4. Najlepsza sałata lodowa
Najlepsza sałata lodowa pochodzi z upraw ekologicznych, aby trafić na taki produkt należy kierować się kilkoma zasadami:
- Nie wybierać sałaty lodowej o cienkich i bardzo dużych liściach;
- Po zakupie, jak najszybciej wyjmij sałatę lodową z foliowej torebki. Długie przechowywanie w opakowaniu może sprzyjać przekształcaniu się azotanów na szkodliwe azotyny;
- Nie krój sałaty na bardzo drobne kawałki, to może pozbawić ją wartości mineralnych. Sałatę lodową lepiej kruszyć;
- Nie mocz sałaty. Należy ją wyłącznie umyć pod zimną bieżącą wodą.
5. Ile kalorii ma surowa sałata lodowa?
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 72 g (1 szklanka, rozdrobniona) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 14,00 kcal | 10,08 kcal |
Białko | 0,90 g | 0,65 g |
Węglowodany | 2,97 g | 2,14 g |
Cukier | 1,97 g | 1,42 g |
Błonnik | 1,20 g | 0,86 g |
Tłuszcz | 0,14 g | 0,10 g |
Tłuszcze nasycone | 0,02 g | 0,01 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,01 g | 0,00 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,07 g | 0,05 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 2,80 mg | 2,02 mg |