Trwa ładowanie...

Zupa neapolitańska – przepis, wartości odżywcze i kalorie

Avatar placeholder
28.01.2022 16:32
Zupa neapolitańska
Zupa neapolitańska (Pexels)

Zupa neapolitańska, czyli zupa serowa z makaronem, jest prosta i pożywna. Można powiedzieć, że jej bazą jest jarzynowa, do której dodaje się ser. Podaje się ja z grubym makaronem, bagietką czy grzankami. Jest prosta i szybka do przygotowania. Doskonale syci i rozgrzewa. Czy jest zdrowa?

spis treści

1. Co to jest zupa neapolitańska?

Zupa neapolitańska jest nazywana zupą serową. To proste danie przygotowane na bazie bulionu, z dodatkiem śmietany i sera lub serka topionego, a także żółtka. Podaje się ją z makaronem, rzadziej z ziemniakami, bagietką czy grzankami. Jest kremowa i delikatna w smaku, a zarazem bardzo wyrazista. Syci i doskonale rozgrzewa w chłodne dni.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Zobacz film: "Co się dzieje gdy zjadamy posiłek?"

2. Przepis na zupę neapolitańską

Jak zrobić zupę neapolitańską? Okazuje się, że istnieje na nią wiele przepisów. Łączy je jedno: ser, śmietanka i żółtko jaja, a także makaron.

Aby przygotować zupę neapolitańską, potrzebne są takie składniki jak:

  • 100 dkg startego sera żółtego (najlepszy jest Cheddar i Ementaler) lub 50 dag sera i 2 trójkąty serka topionego (popularna zupa neapolitańska z serem topionym),
  • litr wywaru (drobiowy lub warzywny),
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki śmietanki kremówki (30 lub 36 %)
  • sól, pieprz, czosnek (zupa neapolitańska dla dzieci powinna być łagodniejsza, więc z czosnku można zrezygnować),
  • opcjonalnie kawałek wędzonego boczku.

Przygotuj wywar: 2 marchewki, pietruszkę, seler oraz por obierz, umyj i pokrój w kostkę lub plasterki. Dodaj ziele angielskie, pieprz ziarnisty oraz liść laurowy. Warzywa zalej litrem wrzącej wody, dodaj cebulę. Gotuj przez pół godziny. Wyjmij warzywa.

Do gorącego wywaru wlej śmietanę i zagotuj. Odlej kubek wywaru ze śmietaną, wymieszaj go z żółtkami i żółtym serem. Wlej do garnka i gotuj na małym ogniu około 2 minuty.
Zupę dopraw solą i pieprzem. Przed podaniem neapolitańską zupę serową posyp świeżą natką pietruszki lub posiekanym koperkiem. Podawaj z grzankami, bagietką lub makaronem, najlepiej grubym. Niektórzy dodają do niej także zasmażkę z łyżki mąki i łyżeczki mąki pszennej.

3. Zupa neapolitańska - wartości odżywcze i kalorie

Choć zupa neapolitańska syci i rozgrzewa, zwłaszcza w chłodne dni, nie należy przesadzać z częstotliwością jej spożywania. Jest pożywna, ale i kaloryczna, co ma związek z obecnością sera, śmietanki i żółtek.

Cheddar dostarcza: 22,9 g białka, 3,09 g węglowodanów, 0,48 g cukrów, 33,3 g tłuszczów, w tym: 18,87 g tłuszczów nasyconych, 9,25 g tłuszczów jednonienasyconych i 1,42 g tłuszczów wielonienasyconych. W produkcie jest 99,0 mg cholesterolu.

Ser Cheddar zawiera 330 µg RAE witaminy A, 0,71 mg witaminy E, 24,0 i.u. witaminy D, 2,40 µg witaminy K oraz witaminy z grupy B: 0,03 mg witaminy B1, 0,43 mg witaminy B2, 0,06 mg witaminy B3, 16,50 mg witaminy B4, 0,41 mg witaminy B5, 0,07 mg witaminy B6, 27,0 µg witaminy B9 i 1,10 µg witaminy B12. Cheddar dostarcza także 710 mg wapnia, 0,14 mg żelaza, 27,0 mg magnezu, 455 mg fosforu, 76,0 mg potasu, 653 mg sodu, 3,64 mg cynku, 0,03 mg miedzi, 0,03 mg manganu i 28,5 µg selenu.

Śmietana jest dobrym źródłem pełnowartościowego białka, wapnia, fosforu, witaminy A oraz witamin B2 i witaminy B12. Niestety nie jest specjalnie zdrowa. Cechuje się dużą zawartością kwasów tłuszczowych nasyconych i cholesterolu, co wiąże się z negatywnym działaniem na układ sercowo-naczyniowy.

Kremówka dostarcza: 2,44 g białka, 19,35 g tłuszczu, w tym: 10,140 g tłuszczów nasyconych, 4,594 g tłuszczów jednonienasyconych i 0,800 g tłuszczów wielonasyconych. W produkcie jest 59,0 g cholesterolu, * 4,63 g węglowodanów.

Śmietana kremówka zawiera także 101,0 mg wapnia, 31,0 mg sodu, 76,0 mg fosforu, 125,0 mg potasu, 10,0 mg magnezu, 0,07 mg żelaza, 0,33 mg cynku, 0,018 mg miedzi, 3,7 µg selenu. To także źródło witamin, takich jak: niacyna - 0,093 mg, witamina B1 - 0,020 mg, witamina B2 - 0,168 mg, witamina B6 - 0,041 mg, witamina B12 - 0,21 µg, kwas pantotenowy - 0,472 mg, foliany - 6,0 µg, witamina C - 0,9 mg, witamina K - 1,5 µg, witamina A - 124,0 µg czy witamina E - 0,38 mg.

Żółtko, tak jak i białko, jest bogate w składniki odżywcze, zwłaszcza witaminy rozpuszczalne w tłuszczach i niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. W żółtku znajduje się także 4,5 g tłuszczu (białko jajka go nie zawiera).

A kalorie? Zupa neapolitańska z makaronem, serem i śmietanką, jak można się domyślać, nie jest lekkostrawna i dietetyczna czy wyjątkowo zdrowa. Ser żółty, który jest sercem dania, to produkt bardzo kaloryczny. W 100 dostarcza ponad 400 kcal. Porcja 100 g śmietany zawiera prawie 200 kcal, a 100-gramowa porcja makaronu (mąka pszenna, woda) dostarcza około 100 kcal (czasem 130, co zależy od obecności w nim jaja). Jedno żółto to 60 kcal.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze