Trwa ładowanie...

Zwiększa ryzyko rozwoju raka przełyku. Uważaj podczas picia ulubionych napojów

 Karolina Rozmus
14.02.2023 20:11
Picie herbaty w temperaturze przekraczającej 65 stopni Celsjusza zwiększa ryzyko raka
Picie herbaty w temperaturze przekraczającej 65 stopni Celsjusza zwiększa ryzyko raka (Adobe Stock)

Czarna, biała, zielona, a nawet niebieska. Szereg badań dowodzi, że polifenole obecne w herbacie mają właściwości prozdrowotne. Jednak są i takie badania, które wskazują, że niezależnie od rodzaju herbaty może ona prowadzić do rozwoju raka przełyku. Dzieje się tak, gdy popełniamy pewien błąd.

spis treści

1. Bardzo zdrowa pod jednym warunkiem

Chroni przed próchnicą, obniża ciśnienie krwi i poprawia krążenie, wpływa też pozytywnie na trawienie i mikrobiotę, niweluje ryzyko niektórych nowotworów, takich jak rak piersi, płuc, okrężnicy, przełyku, jamy ustnej, żołądka, jelita cienkiego, nerek i trzustki.

Może być pomocna w łagodzeniu skutków leczenia pacjentów onkologicznych. National Cancer Institute wspomina, że wszystko dzięki polifenolom, które znajdziemy zarówno w zielonej, jak i czarnej herbacie. Są to związki o udowodnionym działaniu antyoksydacyjnym - zmniejszają ryzyko rozwoju stanów zapalnych w organizmie, a także chronią go przed wolnymi rodnikami, które mogą przyczyniać się do rozwoju chorób nowotworowych.

Zobacz film: "4 objawów raka przełyku. Zobacz, czy znasz"

O korzyściach picia herbaty można mówić wiele, są jednak badania, które wskazują, że ten gorący napój nie zawsze działa prozdrowotnie, a nawet może przyczyniać się do jednego z wymienionych typów nowotworów.

Słowem klucz jest tutaj "temperatura". Najnowsza analiza wcześniejszych badań, która ukazała się na łamach "Frontiers in Nutrition", wskazuje, że gorąca herbata zwiększa ryzyko raka płaskonabłonkowego przełyku, jednego z najczęstszych typów nowotworów przełyku.

Jaka temperatura będzie groźna dla zdrowia? Tego dowiodło pewne badanie.

2. Taka temperatura może powodować raka

Badanie opublikowane na łamach "International Journal of Cancer" obejmowało 50 tys. Irańczyków, których pytano o nawyki związane z piciem herbaty. Po dekadzie sprawdzono, u kogo rozwinął się nowotwór. Było to 317 osób z rakiem płaskonabłonkowym. Okazało się, że te osoby, które piły herbatę o temperaturze przekraczającej 60 stopni Celsjusza, były obarczone znacznie większym ryzykiem. 700 ml gorącego napoju dziennie zwiększa ryzyko choroby nawet o 90 proc.

Gorące napoje zwiększają ryzyko raka przełyku
Gorące napoje zwiększają ryzyko raka przełyku (Pixabay)

Badacze z Tehran University of Medical Sciences doszli do wniosku, że napój powoduje niewielkie urazy w jamie ustnej, a przewlekły stan zapalny w tym miejscu prowadzi do rozwoju komórek nowotworowych.

Już wcześniej Międzynarodowa Agencja Badań nad Rakiem (IARC) sklasyfikowała picie napojów w temperaturze powyżej 65 stopni Celsjusza jako potencjalnie rakotwórcze. Jednak szkodzić może nie tylko herbata.

Badacze z Uniwersytetu Cambridge i szwedzkiego Instytutu Karolinska odkryli, że istnieje pięciokrotnie wyższe ryzyko raka przełyku u osób, które preferują bardzo gorącą kawę.

3. Tak zwiększasz ryzyko raka przełyku

Rak przełyku pod względem częstości zajmuje siódme miejsce i szóste pod względem śmiertelności. I choć w Europie rzadko spożywa się herbatę w temperaturze powyżej 65 stopni Celsjusza, to w miejscach takich jak Rosja, Iran, Turcja i Ameryka Południowa zwyczajowo pije się ją nawet jeszcze bardziej gorącą. Tam też obserwuje się większą zapadalność na raka przełyku.

Pamiętajmy jednak, że rezygnacja z gorącego napoju nie jest gwarancją uniknięcia tego nowotworu. Zwraca na to uwagę specjalista gastroenterologii i chorób wewnętrznych.

- Główne czynniki ryzyka raka przełyku to palenie papierosów i nadużywanie alkoholu. Odpowiadają one za 90 proc. przypadków tego nowotworu. Do istotnych czynników należą też refluks żołądkowo-przełykowy oraz nadwaga i otyłość - tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie dr n. med. Tadeusz Tacikowski.

- Picie gorących napojów może też się przyczyniać do rozwoju raka. Trzeba jednak wyraźnie zaznaczyć, że nie chodzi o incydentalne spożywanie takich napojów, tylko stałe i regularne, które doprowadzi do podrażnienia błony śluzowej z rozwojem przewlekłego stanu zapalnego przełyku – przyznaje i podkreśla. - To przewlekłe zapalenie spowodowane wysoką temperaturą, a nie bezpośrednio gorący napój zwiększa ryzyko nowotworu - zaznacza lekarz.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze