Trwa ładowanie...

Zwiększa ryzyko zakrzepicy. Kardiolog ostrzega

Słodycze pośrednio zwiększają ryzyko zakrzepicy
Słodycze pośrednio zwiększają ryzyko zakrzepicy (Adobe Stock)

Szacuje się, że co roku prawie 100 tys. Polaków zapada na zakrzepicę żył głębokich. To trzecia przyczyna zgonów wśród chorób sercowo-naczyniowych. Zatory najczęściej powstają w żyłach kończyn dolnych. W grupie ryzyka są osoby cierpiące na choroby układu krążenia i nowotwory, zwłaszcza kobiety. Okazuje się, że ryzyko wystąpienia zakrzepicy zwiększa niewłaściwa dieta. Groźne są zwłaszcza słodkie, gazowane napoje.

spis treści

1. Dieta bogata w cukier zwiększa ryzyko zakrzepicy

Ryzyko rozwoju zakrzepicy rośnie z wiekiem. Są na nią narażone osoby po 40. roku życia, które prowadzą siedzący tryb życia. Do powstania zakrzepicy mogą doprowadzić m.in. urazy, operacje chirurgiczne, ciąża, przegrzewanie nóg czy unieruchomienie na skutek choroby. Coraz częściej mówi się też o jej powiązaniu z nieodpowiednią dietą.

"British Journal of Hematology" wskazuje na związek diety z procesem zapalnym. Dr Dariush Mozaffarian z Tufts Friedman School of Nutrition Science and Policy wyjaśnia, że cytokiny zapalne mogą być "kluczowymi mediatorami w procesie krzepnięcia krwi, które zmniejsza aktywność naturalnych mechanizmów antykoagulacyjnych".

Zobacz film: "Lubisz napoje gazowane? Uważaj na serce"
Eksperci zwracają uwagę na rolę diety - produkty bogate w cukier w sposób pośredni mogą przyczyniać się do powstania zakrzepicy
Eksperci zwracają uwagę na rolę diety - produkty bogate w cukier w sposób pośredni mogą przyczyniać się do powstania zakrzepicy (Getty Images)

Brak aktywności fizycznej i nieodpowiednie odżywianie może prowadzić do insulinooporności, nadwagi i otyłości.

- Insulinooporność oraz otyłość powodują występowanie chronicznego stanu zapalnego organizmu. Analogicznie - prawidłowa dieta pozwala doprowadzić do utraty wagi, co może radykalnie złagodzić stan zapalny - przypomina dr Mozaffarian.

Badanie przeprowadzone w 2019 r. Japonii wykazało, że osoby z wyższym wskaźnikiem prozapalności diety miały wyższe ryzyko zgonu z powodu chorób sercowo-naczyniowych i wyższe ryzyko zgonu niezależnie od przyczyny. Podobne wnioski płynęły z analizy przeprowadzonej przez Hiszpanów. W metaanalizie kilkunastu badań potwierdzono, że wyższy indeks prozapalności diety zwiększał o 23 proc. ryzyko śmierci niezależnie od przyczyny.

2. To pierwszy produkt, który trzeba wyeliminować z diety

Kardiolog wskazuje, że w szczególności należy unikać produktów bogatych w skrobię, cukier i sól.

Powstawaniu zakrzepicy sprzyja zarówno nadmierna podaż cukru, jak i tłuszczów. Według dra Mozaffariana najbardziej negatywnie na nasze zdrowie oddziałują napoje gazowane i słodycze.

- Nie widzę powodu, żeby sięgać po napoje gazowane. Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, zjedz trochę lodów, gorzkiej czekolady, orzechów w miodzie albo sięgnij po owoce. Zawsze szukaj jedzenia, które ma jakąś wartość odżywczą - przekonuje lekarz i przypomina, że napoje gazowane zawierają przede wszystkim bardzo duże ilości cukru.

3. Taka dieta zmniejsza ryzyko zakrzepicy

Lekarz nie ma wątpliwości, że odpowiednio zbilansowana dieta może zmniejszyć ryzyko rozwoju zakrzepicy. Jego zdaniem najkorzystniejsza jest dieta śródziemnomorska bogata w warzywa, owoce, ryby, orzechy i produkty pełnoziarniste.

W diecie śródziemnomorskiej czerwone mięso spożywa się nie częściej niż kilka razy w miesiącu, a ryby i drób przynajmniej dwa razy w tygodniu. Bardzo ważne jest też dostarczanie do organizmu tłuszczów roślinnych, takich jak oliwa z oliwek i olej rzepakowy, które nie powodują zatykania tętnic.

Kluczową rolę odgrywa też aktywność fizyczna, która pomoże w utrzymaniu prawidłowej masy ciała.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze