Trwa ładowanie...

Żyto - kalorie i wartości odżywcze, właściwości, zastosowanie

 Paula Komendarczuk
Paula Komendarczuk 07.10.2021 16:26
Żyto jest używane między innymi do wypieku chleba.
Żyto jest używane między innymi do wypieku chleba. (adobestock)

Żyto początkowo było uznawane za chwast, dopiero w późniejszym czasie doceniono to zboże i poznano jego właściwości. Żyto to produkt wykorzystywany do produkcji pieczywa, otrębów, płatków, a nawet napojów alkoholowych. Wyroby na bazie żyta są uważane za zdrowe, pełne witamin i składników odżywczych. Czym charakteryzuje się żyto?

spis treści

1. Co to jest żyto?

Żyto to rodzaj rośliny z rodziny wiechlinowatych, liczącej około 10 gatunków. Najpopularniejszy rodzaj to żyto zwyczajne o żółto-szaro-zielonych ziarnach o podłużnym kształcie.

Obecnie na świecie uprawia się ok. 11 milionów hektarów żyta, czyli 1,5% spośród wszystkich zbóż. Największe plantacje zlokalizowane są w Polsce, Rosji, Szwecji, Niemczech i Białorusi. Ziarna przeznacza się między innymi na pasze dla zwierząt, a także jako surowiec do wyrobu mąki.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

2. Kalorie i wartości odżywcze żyta

100 gramów żyta zawiera:

  • wartość energetyczna - 338 kcal,
  • woda- 10,6 g,
  • białko - 10,34 g,
  • tłuszcz - 1,63 g,
  • węglowodany - 75,86 g,
  • cukry - 0,98 g,
  • błonnik - 15,1 g,
  • wapń - 24 mg,
  • żelazo - 2,63 mg,
  • magnez - 110 mg,
  • fosfor - 332 mg,
  • potas - 510 mg,
  • sód - 2 mg,
  • cynk - 2,65 mg,
  • miedź - 0,367 mg,
  • mangan - 2,577 mg,
  • selen - 13,9 mg,
  • tiamina - 0,316 mg,
  • ryboflawina - 0,251 mg,
  • niacyna - 4,27 mg,
  • kwas pantotenowy - 1,456 mg,
  • witamina A - 11 IU,
  • witamina E - 0,85 mg,
  • witamina K - 5,9 μg,
  • cholina - 30,4 mg,
  • betaina - 146,1 mg,
  • luteina i zeaksantyna - 210 μg.

3. Właściwości prozdrowotne żyta

Żyto to bogate źródło węglowodanów, minerałów, witamin i błonnika pokarmowego. W składzie obecne są związki fenolowe, które biorą udział w przeminach biochemicznych kwasów tłuszczowych.

Ogromne znaczenie odgrywają również fitoestrogeny, które zmniejszają ryzyko rozwoju raka piersi, choroby wieńcowej, osteoporozy i redukują uporczywe objawy menopauzy.

Pieczywo żytnie jest szczególnie zalecane dla osób, będących na diecie redukcyjnej. Utrzymuje ono uczucie sytości na dłużej, zapobiega zaparciom, wzdęciom i skurczom żołądka.

Błonnik ponadto chroni przed pojawieniem się wrzodów, nowotworu jelita grubego i kamieni żółciowych. Dobrej jakości pieczywo wyprodukowane z żyta ma niższy indeks glikemiczny (48) niż to wykonane z pszenicy (70).

W związku z tym produkt ten nie powoduje gwałtownego wzrostu stężenia glukozy i nie powoduje złego samopoczucia u osób chorych na cukrzycę czy insulinooporność.

Żyto ma również pozytywny wpływ na układ krążenia, zmniejsza poziom złego cholesterolu LDL, tym samym chroniąc przed miażdżycą i chorobami sercowo-naczyniowymi.

Dodatkowo pieczywo z tego rodzaju mąki dłużej zostaje świeże, a za sprawą wyrazistego smaku nie wymaga używania dużej ilości przypraw, a w szczególności soli.

150 g razowego żytniego chleba (4-5 kromek) pokrywa 40-60% dziennego zapotrzebowania na błonnik, 22% na foliany, 17% na magnez i 32-40% na cynk.

Niestety żyto jest też źródłem glutenu, co nie jest dobrą informacją dla pacjentów chorych na celiakię lub nietolerancje pokarmowe.

Właśnie ze względu na zawartość glutenu chleby żytnie są ciężkie i bardziej zbite niż wyroby z mąki pszennej. Dodatkowo są bardzo ciemne, a jaśniejszy kolor to dowód na użycie mąki o niższym typie (oczyszczonej żytniej lub pszennej).

4. Zastosowanie żyta

  • mąka żytnia,
  • płatki,
  • otręby żytnie,
  • pieczywo,
  • pumpernikiel,
  • makaron,
  • chrupki,
  • zakwas,
  • mieszanki chlebowe,
  • wódka żytnia,
  • whisky
  • piwo żytnie,
  • pasza dla zwierząt,
  • ściółka dla zwierząt,
  • sienniki.

Najwięcej produktów wytwarzanych z żyta i mąki pełnoziarnistej można znaleźć w sklepach ekologicznych i punktach ze zdrową żywnością.

Zobacz także:

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze