Pszenica durum - właściwości, zawartość glutenu, kalorie i wartości odżywcze
Pszenica durum (Triticum durum), to pszenica twarda. Najlepiej rośnie i rozwija się w klimacie suchym. Zanim poznano ją w Europie, była od wielu lat uprawiana na Bliskim Wschodzie, w Chinach oraz Afryce. Produkty na bazie tej rośliny są bardzo wartościowe pod względem zdrowotnym i odżywczym. Z pszenicy durum wytwarza się mąkę, znaną jako semolina.
1. Składniki odżywcze pszenicy durum
Pszenica durum zawiera tzw. twarde bielmo. Ma też dużą zawartość glutenu, szklistą formę i sporą ilość barwników.
Dzięki tym właściwościom produkuje się z niej przede wszystkim makarony. Są one twardsze od innych i mają jasnożółte zabarwienie. Jednak pszenica durum, to nie tylko materiał na wyrób makaronów.
Powstaje z niej także kuskus najbardziej rozpowszechniony w Afryce Północnej.
Mąka z pszenicy durum zawiera więcej składników mineralnych potrzebnych człowiekowi, niż np. mąka pszenna. Posiada także większą ilość witamin, węglowodanów, tłuszczy oraz białka.
Pszenica durum jest bogata w takie minerały jak:
- żelazo,
- cynk,
- fosfor,
- potas,
- miedź,
- mangan.
Oprócz nich pszenica durum zawiera też kwas foliowy, a także witaminy z grupy B.
Luteina, która jest zawarta w semolinie zabezpiecza przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Wpływa też na lepszą jakość wzroku.
2. Właściwości pszenicy durum
Pszenica durum ma wiele właściwości dietetycznych i zdrowotnych dla ludzkiego organizmu. Po spożyciu produktów z mąki powstałej z pszenicy durum, człowiek jest nasycony i przez długi czas nie czuje głodu. Dzięki czemu nie musi dojadać i dostarczać zbyt dużo kalorii do organizmu.
Semolina charakteryzuje się także niższym indeksem glikemicznym niż produkty z innych rodzajów pszenicy. Na to jednak ma też wpływ długość obróbki termicznej makaronu z pszenicy durum.
Gotowany krócej ma niższy indeks glikemiczny, co ma ogromne znaczenie dla osób które chcą stracić na wadze lub utrzymać ją na stałym poziomie.
3. Zawartość glutenu w pszenicy durum
Pszenica durum, a konkretnie mąka z niej wytwarzana zawiera gluten. Dlatego osoby, które są na niego uczulone mogą czuć się gorzej po spożyciu produktów z semoliny. Najczęściej nietolerancja glutenu objawia się bólami brzucha, a także wzdęciami.
Chorzy na celiakię mogą też mieć biegunki albo zaparcia.
Przyjmowanie glutenu powoduje, że dana osoba traci na wadze w gwałtowny sposób i jest apatyczna. Dlatego osoby nietolerujące pożywienia z glutenem w składzie, powinny stosować specjalną dietę. Jednak czasami zdarzają się takie przypadki, że nie reagują oni negatywnie na produkty wytworzone z mąki z pszenicy durum.
To musisz wiedzieć
4. Pszenica durum w kuchni
Pszenica durum ma szkliste ziarna, z których wyrabia się mąkę chłonącą dużo mniejsze ilości wody niż w przypadku np. mąki pszennej.
Dzięki temu makarony nie są zbytnio podatne na rozgotowanie. Można je od razu podawać po obróbce termicznej, gdyż hartowanie w chłodnej wodzie nie jest konieczne.
Mąka z pszenicy durum jest także wykorzystywana do wypieków, a ciasto z niej jest bardziej kruche i chrupkie. Dzięki swojemu wyrazistemu smakowi można ją stosować przy wytwarzaniu sosów, a nawet budyniów i ogólnie deserów.
5. Kaloryczność pszenicy durum
Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g |
Zawartość w 192 g (1 szklanka) |
---|---|---|
Wartość energetyczna | 339 kcal | 651 kcal |
Białko | 13,68 g | 26,3 g |
Węglowodany | 71,1 g | 137 g |
Cukier | 0 g | 0 g |
Błonnik | 0 g | 0 g |
Tłuszcz | 2,47 g | 4,74 g |
Tłuszcze nasycone | 0,45 g | 0,87 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 0,34 g | 0,66 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 0,98 g | 1,88 g |
Cholesterol | 0 mg | 0 mg |
Witamina C | 0 mg | 0 mg |