Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
4 z 9Pieczone faworki
Składniki:
- 250 g mąki,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- 50 g nierafinowanego cukru trzcinowego,
- 25 g miękkiego masła,
- 2 jajka,
- 2 łyżeczki cukru waniliowego,
- ¼ łyżeczki imbiru,
- szczypta soli,
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
- starta skórka z jednej dużej cytryny.
Sposób przygotowania
Wszystkie składniki wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Jak najmniej podsypywać je mąką. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schować na godzinę do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na grubość ok. 1 mm. Wyciąć prostokąty, a następnie naciąć je w środku. Uformować faworki, ułożyć na blaszce do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 15 minut, aż nabiorą lekko złotego koloru. Można oprószyć cukrem pudrem.