Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
5 z 9Zupa jarzynowa
Składniki:
- 2–3 l wrzątku,
- ½ łyżeczki kurkumy,
- ¼ łyżeczki tymianku,
- 3–4 marchewki umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę,
- 1–2 pietruszki umyte, obrane i pokrojone w grubą kostkę,
- 3–4 ziemniaki, obrane, umyte i pokrojone w grubą kostkę,
- 1 duża kalarepa obrana, umyta i pokrojona w grubą kostkę,
- 1 mały kalafior podzielony na małe różyczki,
- świeżo zmielony czarny pieprz,
- 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę,
- 3–4 kulki ziela angielskiego,
- 2–3 liście laurowe,
- sól morska lub sos sojowy ciemny,
- pęczek naci selera,
- 3–4 łyżki kwaśnej śmietany.
Sposób przygotowania
Wymienione składniki dodajemy kolejno podczas gotowania, pamiętając, żeby po każdym dodaniu składników z danej grupy przemieszać i doprowadzić do wrzenia. Kiedy wszystkie składniki znajdują się w garnku, gotować całość 20–30 minut, do całkowitej miękkości warzyw. Doprawić śmietaną.