Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
7 z 9Jarzyny po chińsku
Składniki:
- 3–4 łyżki oleju z pestek winogron,
- ½ szklanki pokrojonych grzybów,
- ½ szklanki zielonego groszku,
- 1 marchewka obrana i pokrojona w słupki,
- 1 mały seler obrany i pokrojony w słupki,
- 1 cebula pokrojona w piórka,
- szczypta imbiru,
- świeżo zmielony pieprz,
- sos sojowy do smaku,
- 2 filiżanki kiełków soi,
- zielona pietruszka.
Sposób przygotowania
Na patelni rozgrzać olej. Następnie wkładać kolejno marchewkę, grzyby, groszek, cebulę, seler oraz przyprawy (imbir, pieprz, sos sojowy). Smażyć ok. 5 minut, przez cały czas mieszając. Następnie dodać wypłukane kiełki soi i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Zestawić z ognia i posypać pietruszką. Można podawać z ryżem, makaronem lub kaszą.