Artykuł zweryfikowany przez eksperta:
Mgr Joanna Wasiluk (Dudziec)
8 z 9Zapiekanka z makaronem, dynią i jabłkiem
Składniki:
- 20 dag makaronu pszennego pełnoziarnistego,
- 1 kg dyni (obrać, usunąć pestki, zetrzeć na grubej tarce),
- 4 jajka,
- 1 łyżeczka cynamonu,
- 2–3 łyżki miodu,
- 2–3 łyżki sklarowanego masła,
- ¼ łyżeczki imbiru,
- sól morska jodowana,
- 1–2 jabłka umyć i zetrzeć razem ze skórką na grubej tarce.
Sposób przygotowania
Makaron ugotować na półtwardo. Na rozgrzane masło wrzucić dynię, dodać cynamon i miód. Wszystko wymieszać. Dodać szczyptę soli morskiej i wymieszać. Wrzucić jabłka, wymieszać i dusić do miękkości. Wszystko lekko wystudzić. Tak powstałą masę wymieszać z wcześniej ugotowanym makaronem i żółtkami. Z białek ubić sztywną pianę, którą należy dodać do masy i delikatnie wymieszać. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem i wysypać dowolnymi otrębami. Włożyć do niego masę, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 20 minut.