Trwa ładowanie...

Zauważyłeś na ziemniakach? Znak, że w ich wnętrzu kryje się toksyna

 Karolina Rozmus
Karolina Rozmus 17.02.2024 13:05
Statystyczny Polak zjada 100 kg rocznie. Bomba witamin, która może być trująca
Statystyczny Polak zjada 100 kg rocznie. Bomba witamin, która może być trująca (Getty Images)

Polacy od setek lat są amatorami ziemniaków, ale dopiero niedawno przestaliśmy je traktować jak bezwartościowy dodatek do obiadu. Ziemniaki to źródło witamin, a także błonnika, ale jeden błąd może zamienić je w truciznę. Warto o tym pamiętać szczególnie teraz, na przednówku.

spis treści

1. Ziemniaki. Źródło błonnika, potasu i prebiotyków

101 kg rocznie i ok. trzy kilogramy na miesiąc - tyle ziemniaków według statystyk zjada każdy Polak. Wielu z nas bez ziemniaków nie wyobrażają sobie obiadu, często też stanowią nieodzowny składnik niemal każdej zupy.

Wbrew królującemu niegdyś mitowi ziemniaki nie są bombą kaloryczną bez wartości odżywczych. Jedna ugotowana w skórce bulwa ma średnio ok. 118 kcal, 27 g węglowodanów, trzy gramy białka i dwa gramy błonnika. Tzw. ziemniaki w mundurkach, gotowane w całości i ze skórką mają też stosunkowo niski indeks glikemiczny, mogą więc stanowić element diety również diabetyków.

Zobacz film: "Solanina. Trucizna ukryta w ziemniakach"
Polacy nie wyobrażają sobie obiadu bez ziemniaków
Polacy nie wyobrażają sobie obiadu bez ziemniaków (Pixabay)

Opublikowane na przestrzeni ostatnich kilku lat badania, w tym jedno na łamach "Nutrients", wskazują, że nie bez znaczenia dla wartości bulwy jest sposób jej obróbki i to właśnie klasycznie gotowane ziemniaki są najzdrowsze. Nie tylko z uwagi na najmniejszą kaloryczność i niższy indeks glikemiczny.

W czasie gotowania w ziemniakach wytwarza się tzw. skrobia oporna, pokarm dla mikrobów zamieszkujących jelita. Obecność prebiotyków i błonnika sprawia, że włączenie ziemniaków do codziennej diety sprzyja prawidłowemu trawieniu.

Dodatkowo ziemniaki zawierają potas, istotny dla zdrowia mięśni czy nerek, ale przede wszystkim dla serca. Odpowiednia ilość tego mikroelementu w naszym organizmie może chronić przed chorobami serca oraz incydentami takimi jak udar mózgu bądź zawał mięśnia sercowego.

2. Odrobina słońca i zamieniają się w truciznę

Nie trzeba nikogo przekonywać, że mniej zdrowe są ziemniaki smażone, pieczone bądź frytki z uwagi na wyższą zawartość tłuszczu, kaloryczność, ale też szkodliwe substancje, które powstają wskutek poddawania skrobi wysokiej temperaturze.

Jest jednak coś jeszcze bardziej niebezpiecznego. Warto o tym pamiętać, zwłaszcza teraz. Wiele osób wciąż przechowuje przez sezon zimowy ziemniaki w piwnicy. Pod wpływem temperatury i promieni słonecznych szczególnie na przednówku mogą zacząć kiełkować.

Białe pędy i zielone przebarwienia na ziemniakach oznaczają, że w ich wnętrzu kryje się solanina, toksyczny glikoalkaloid typowy dla roślin psiankowatych. Zatrucie solaniną może prowadzić do wystąpienia nudności i wymiotów, bólu brzucha i biegunki. W skrajnych przypadkach mogą pojawić się objawy neurologiczne jak bóle głowy, zaburzenia widzenia, drgawki, a w przypadku spożycia dużej ilości solaniny - nawet zgon.

Karolina Rozmus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze