Budyń - jak zrobić, najpopularniejsze smaki, czy jest zdrowy
Budyń to niezwykle smaczny deser, charakteryzujący się gładką i aksamitną konsystencją. Uwielbiany jest zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Warto wiedzieć, że taką pyszną przekąskę z łatwością można przyrządzić samodzielnie w domu. Jakie są sekrety przygotowania gładkiego i kremowego budyniu?
1. Co to jest budyń?
Budyń, choć często kojarzony jest z produktami proszkowymi dostępnymi w sklepach, ma naprawdę długą historię, sięgającą aż do epoki antyku. W starożytności przekąska zwana „patiną” podawana była na ciepło w formie dodatku do pieczonego mięsa czy jarzyn. W naszym kraju budyń zyskał na popularności w XIX wieku, a wzrost zainteresowania tą pyszną przekąską związany był z francuskimi i niemieckimi wpływami kulinarnymi.
Jakie są podstawowe składniki domowego budyniu? Kremowy deser przyrządza się z takich składników jak żółtka jaj, mleko, skrobia.
2. Jakie smaki budyniu są najpopularniejsze i jak je przygotować?
Budyń przyrządzić można w różnych wariantach smakowych. Miłośnicy kremowej i słodkiej przekąski chętnie sięgają po budyń czekoladowy, budyń waniliowy i budyń śmietankowy. Niemniej, doskonale smakuje też budyń malinowy. Do przygotowania tego ostatniego, prócz podstawowych składników, potrzebne będą podgrzane w niedużym garnku maliny.
Budyń czekoladowy z łatwością przygotujemy, o ile mamy w domu w domu takie składniki jak: mleko, cukier, jajka, gorzka czekolada oraz skrobia (ziemniaczana bądź kukurydziana). Budyń waniliowy przyrządza się na bazie takich składników jak mleko, cukier waniliowy, pasta waniliowa, skrobia i żółtka jaj.
Budyń jagodowy z pewnością przypadnie do gustu fanom leśnych owoców. Do jego przygotowania potrzebne są żółtka, cukier, mleko, jagody i skrobia. Zanim połączymy wszystkie składniki, jagody należy zblendować na gładki mus.
3. Jak można zastosować budyń w innych deserach?
Budyń można spożywać w formie samodzielnej przekąski. Niektóre osoby podają ten deser ze świeżymi owocami, np. malinami, jagodami, bananami, truskawkami, poziomkami lub orzechami np. płatkami migdałów, pokruszonymi orzechami laskowymi, kawałkami orzechów nerkowca.
Budyń wykorzystać można także jako składnik słodkich wypieków. Kremowa konsystencja deseru sprawia, że idealnie komponuje się z szarlotką, ciastem o smaku cappuccino, sernikiem z owocami czy cytrynowcem. Budyń dobrze współgra też z tartami, ciastem francuskim czy ciastem drożdżowym. Można go dodać także do do ciasteczek, brownie, czy tortów czekoladowych.
4. Czy domowy budyń jest zdrowy?
Domowy budyń jest zdecydowanie zdrowszy od sproszkowanych mieszanek budyniowych dostępnych w sklepach spożywczych czy dyskontach. Jednym ze składników domowego budyniu są jajka. Żółtka, które uwzględniane są w większości przepisów, stanowią cenne źródło rozpuszczalnych w tłuszczach witamin. Znajdziemy w nich między innymi witaminę A, witaminę D, witaminę E i witaminę K.
Mleko, które również stanowi jeden ze składników domowego budyniu, stanowi cenne źródło wysokiej jakości białka. W jego składzie znaleźć można magnez, cynk, selen, wapń, witaminę B12, witaminę D, witaminę A i fosfor. Witamina A jest ważna dla zdrowia oczu, witamina D pomaga wchłanianiu wapnia, a witamina B12 jest niezbędna dla produkcji czerwonych krwinek i prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego.
Dla porównania, gotowe mieszkanki ze sklepu, np. budynie ekspresowe, zawierają całe mnóstwo niekorzystnych dla naszego zdrowia substancji. Budyń ze sklepu zazwyczaj ma w swoim składzie syrop glukozowy, który jest nieco tańszym zamiennikiem cukru.
Spożywanie syropu glukozowego w nadmiarze może doprowadzić do cukrzycy typu 2, otyłości schorzenia sercowo-naczyniowego czy niealkoholowego stłuszczenia wątroby. Budyń w proszku może zawierać także utwardzone oleje roślinne, które są znane powszechnie jako tłuszcze trans. Spożywanie tych tłuszczów może doprowadzić do rozwoju chorób serca i naczyń krwionośnych.
5. Jak zrobić budyń domowy?
Wykonanie domowego budyniu nie jest trudne.
5.1. Przepis na domowy budyń czekoladowy
Składniki potrzebne do przygotowania domowego budyniu czekoladowego:
- 500 ml mleka krowiego,
- 3 łyżki skrobi kukurydzianej,
- 2 żółtka kurze,
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki prawdziwego gorzkiego kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Sposób przygotowania:
Do niewielkiego naczynia wlej jedną szklankę zimnego mleka (250 ml) i doprowadź do wrzenia. Następnie zdejmij go z palnika. Dodaj 2 łyżki kakao oraz łyżkę cukru do wrzącego mleka. Mieszaj do momentu połączenia się wszystkich składników.
Do drugiego naczynia wlej szklankę mleka. Dodaj do niej 3 łyżki cukru, 3 łyżki skrobi kukurydzianej oraz dwa żółtka jajek. Roztrzep mieszankę mleka z cukrem, skrobią i żółtkami, przy użyciu rózgu kuchennej.
Dolej miksturę z drugiego naczynia do gotującego się mleka. Kontynuuj mieszanie, aż budyń zgęstnieje.
5.2. Przepis na budyń kokosowo-bananowy
Składniki na jedną dużą porcję to:
- 1 szklanka mleka kokosowego,
- 1 dojrzały banan,
- 1 żółtko,
- 1 czubata łyżka skrobii ziemniaczanej lub kukurydzianej,
Połowę mleka zagotuj. Pozostałą część zmiksuj z bananem, żółtkiem i skrobią (najlepiej kukurydzianą). Dodaj do zagotowanego mleka i gotuj na małym ogniu, mieszając aż do uzyskania konsystencji budyniu.