Bułeczki bao: przepis na azjatyckie bułki na parze

Bułeczki bao, inaczej baozi to jeden z ciekawszych azjatyckich przysmaków. Są one gotowane na parze, przez co stają się wilgotne oraz zyskują niepowtarzalną, lekką konsystencję. Chińskie bułeczki na parze można przyrządzić na wiele sposobów. Które przepisy warto wypróbować? Jak podawać bułeczki bao?

Bułeczki bao najlepiej smakują na gorącoBułeczki bao najlepiej smakują na gorąco
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Katarzyna Kurek

Czym są bułeczki bao?

Bułeczki bao, inaczej baozi, wywodzą się z północnych regionów Chin. Choć jest to danie typowe dla kuchni chińskiej, to znane jest też w innych krajach azjatyckich, np. w Malezji czy Japonii (japońskie bułeczki na parze to nikuman).

Baozi występuje w różnych odmianach i kształtach. Są to zarówno bułeczki, jak i kluski gotowane na parze. Przygotowuje się je zwykle z mąki pszennej, tłuszczu, drożdży, octu ryżowego i cukru. Tradycyjne wypełnione farszem bułeczki bao podaje się na gorąco wraz z sosem.

Przepis na bułki bao z szarpaną wieprzowiną

Chińskie kluski na parze są bardzo delikatne, przez co mogą kojarzyć się z knedlami lub pampuchami. Ich przygotowanie wymaga nieco wprawy oraz czasu. Jednak ciasto można przygotować także w thermomixie.

Kuchnia azjatycka na polskim stole

Bułeczki bao najczęściej podaje się z farszem mięsnym, choć można serwować je także z nadzieniem wegetariańskim, czy słodkim.

Składniki:

  • ok. 250 g mąki pszennej,
  • 100 ml ciepłej wody,
  • 4 g suszonych drożdży,
  • łyżka tłuszczu, np. oleju,
  • łyżeczka cukru,
  • łyżeczka octu ryżowego,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli.

Składniki na wieprzowinę (pulled pork):

Przygotowanie

Wodę, drożdże, cukier i ok. 4 łyżki mąki mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. Następnie do masy dodajemy resztę mąki, ocet ryżowy, sól, jajka i olej. Mieszamy wszystko dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne. Ciasto wyrabiamy ok. 10 minut, a potem przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce przynajmniej na godzinę.

Z ciasta formujemy kulki, delikatnie rozwałkowujemy. Smarujemy olejem z jednej strony i składamy na pół. Układamy na kawałkach papieru do pieczenia i odstawiamy na 20 minut. Umieszczamy w parowarze, gotujemy na parze ok. 15 min (w zależności od grubości bułeczki).

Jak przygotować szarpaną wołowinę (pulled pork)?

Przygotowujemy marynatę z oleju i przypraw. Nacieramy nią dokładnie mięso i odstawiamy do lodówki na 24 godziny. Mięso pieczemy przez ok. 6 godzin w 130 °C w naczyniu żaroodpornym, podlewając bulionem. Mięso powinno być na tyle miękkie, by można je było poszarpać widelcem.

Przygotowane bułeczki gua bao podajemy z odrobiną mięsa pulled pork.

Gdzie kupić bułeczki bao?

Przygotowanie bułeczek baozi jest dość czasochłonne. Alternatywą mogą być gotowe mrożone bułeczki bao. Można je kupić w wielu miejscach, jak chociażby w punktach z azjatyckimi delikatesami, w sklepach spożywczych online, czy stacjonarnych.

Bułeczki gotowane na parze wypełnione soczystym mięsem lub innym wymyślnym farszem zamówić można także w wielu restauracjach.

Z czym jeść bułeczki bao?

Bułeczki bao najlepiej smakują na gorąco i tak powinno się je podawać. Jednym z głównych dodatków do baozi jest przede wszystkim sos (np. Hoisin, sojowy, sezamowy).

Tradycyjnie bułeczki bao serwuje się z wieprzowym boczkiem. Jednak wersji klusek na parze jest naprawdę wiele. Doskonale smakują zarówno z wołowiną, kurczakiem, jak i kaczką. Można spotkać także przepisy na bułeczki bao z krewetkami, owocami morza, grzybami, warzywami, czy tofu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka