Łopatka wieprzowa - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, gulasz z łopatki
Łopatka wieprzowa to mięso pozyskiwane z tuszy wieprzowej, składające się z zespołu mięśni połączonych tkanką łączną. Łopatka jest uznawana za tłuste mięso, choć w rzeczywistości zawiera od 7 do 9 procent tłuszczu. Ma soczyste i delikatne mięso, które świetnie pasuje do gulaszu, sosów, pieczeni czy kotletów mielonych. Czym charakteryzuje się łopatka wieprzowa?
W tym artykule:
Co to jest łopatka wieprzowa?
Łopatka wieprzowa to jeden z najpopularniejszych gatunków mięs, pozyskiwany z tuszy wieprzowej. Jest to element z kością lub bez, składający się z zespołu mięśni: nadgrzebieniowy, podgrzebieniowy, podłopatkowy, trójgłowy ramienia, mięśnie ramienne, prostowniki i zginacze. Są one połączone tkanką łączną i warstwą tłuszczową.
Cena łopatki wieprzowej waha się w zakresie od 10 do 20 złotych za kilogram. Znacznie droższa jest część bez kości. Łopatka ma delikatny smak i soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Nadaje się do przyrządzenia gulaszu, pieczeni, kotletów mielonych czy grillowania.
Łopatka wieprzowa a zdrowie
Wieprzowina uchodzi za mięso niezdrowe, ze względu na dużą ilość tłuszczu. Okazuje się, że jedyne bardziej tłuste elementy to boczek i karkówka, zawierające kolejno 25-38% oraz 15-17% tłuszczu.
Kalorie i wartości odżywcze surowej łopatki wieprzowej
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 85 g (1 porcja) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 194 kcal | 165 kcal |
| Białko | 19,56 g | 16,63 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 12,27 g | 10,43 g |
| Tłuszcze nasycone | 4,27 g | 3,63 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 4,91 g | 4,18 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 1,94 g | 1,65 g |
| Cholesterol | 63,0 mg | 53,6 mg |
| Witamina C | 0 mg | 0 mg |
| Równoważnik folianów | 0 µg | 0 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,50 mg | 0,42 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,31 mg | 0,27 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 6,70 mg | 5,70 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 1,05 mg | 0,89 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,43 mg | 0,36 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 0 µg | 0 µg |
| Witamina B4 - cholina | 67,2 mg | 57,1 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0,55 µg | 0,47 µg |
| Witamina A | 20,0 i.u. | 17,00 i.u. |
| Witamina A | 6,00 µg RAE | 5,10 µg RAE |
| Retinol | 6,00 µg | 5,10 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,21 mg | 0,18 mg |
| Witamina D | 0,70 µg | 0,60 µg |
| Witamina D | 29,0 i.u. | 24,7 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 35,0 mg | 29,8 mg |
| Żelazo | 0,66 mg | 0,56 mg |
| Magnez | 17,00 mg | 14,45 mg |
| Fosfor | 207 mg | 176 mg |
| Potas | 288 mg | 245 mg |
| Sód | 69,0 mg | 58,7 mg |
| Cynk | 2,56 mg | 2,18 mg |
| Miedź | 0,08 mg | 0,07 mg |
| Mangan | 0,01 mg | 0,01 mg |
| Selen | 29,4 µg | 25,0 µg |
| Woda | 67,6 g | 57,5 g |
Kalorie i wartości odżywcze pieczonej łopatki wieprzowej
| Kalorie i wartości odżywcze | Zawartość w 100 g | Zawartość w 135 g (1 szklanka, pokrojona w kostkę) |
|---|---|---|
| Wartość energetyczna | 230 kcal | 311 kcal |
| Białko | 25,3 g | 34,2 g |
| Węglowodany | 0 g | 0 g |
| Cukier | 0 g | 0 g |
| Błonnik | 0 g | 0 g |
| Tłuszcz | 13,54 g | 18,28 g |
| Tłuszcze nasycone | 4,79 g | 6,47 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 6,17 g | 8,33 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 1,25 g | 1,69 g |
| Cholesterol | 90,0 mg | 122 mg |
| Witamina C | 0,60 mg | 0,81 mg |
| Równoważnik folianów | 5,00 µg | 6,75 µg |
| Witamina B1 - tiamina | 0,63 mg | 0,85 mg |
| Witamina B2 - ryboflawina | 0,37 mg | 0,50 mg |
| Witamina B3 - witamina PP - niacyna | 4,26 mg | 5,75 mg |
| Witamina B5 - kwas pantotenowy | 0,65 mg | 0,88 mg |
| Witamina B6 - pirydoksyna | 0,32 mg | 0,43 mg |
| Witamina B9 - kwas foliowy | 5,00 µg | 6,75 µg |
| Witamina B4 - cholina | 87,0 mg | 117 mg |
| Witamina B12 - kobalamina | 0,86 µg | 1,16 µg |
| Witamina A | 7,00 i.u. | 9,45 i.u. |
| Witamina A | 2,00 µg RAE | 2,70 µg RAE |
| Retinol | 2,00 µg | 2,70 µg |
| Alpha karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta karoten | 0 µg | 0 µg |
| Beta-kryptoksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Likopen | 0 µg | 0 µg |
| Luteina+Zeaksantyna | 0 µg | 0 µg |
| Witamina E | 0,25 mg | 0,34 mg |
| Witamina D | 1,00 µg | 1,35 µg |
| Witamina D | 39,0 i.u. | 52,7 i.u. |
| Witamina K | 0 µg | 0 µg |
| Wapń | 18,00 mg | 24,3 mg |
| Żelazo | 1,50 mg | 2,03 mg |
| Magnez | 20,0 mg | 27,0 mg |
| Fosfor | 221 mg | 298 mg |
| Potas | 346 mg | 467 mg |
| Sód | 75,0 mg | 101 mg |
| Cynk | 4,16 mg | 5,62 mg |
| Miedź | 0,12 mg | 0,17 mg |
| Mangan | 0,03 mg | 0,04 mg |
| Selen | 37,4 µg | 50,5 µg |
| Woda | 60,6 g | 81,9 g |
Najbardziej chude części to polędwica (1-2%), szynka (3%) oraz łopatka (7-9%). Tłuszcz obecny w tuszy wieprzowej to w połowie jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, uznawane za najzdrowsze.
Dodatkowo mięso zawiera znacznie bardziej korzystne proporcje kwasów omega-3 do omega-6, w porównaniu do drobiu. Wieprzowina stanowi źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego żelaza, cynku, potasu oraz selenu.
Zawiera stosunkowo niewielką ilość sodu, a także pokaźną ilość witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B1, która oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego.
Gulasz z łopatki wieprzowej
Składniki:
- pół kg łopatki wieprzowej bez kości,
- 1 cebula,
- 2 marchewki,
- 4 ząbki czosnku,
- 0,5 litra bulionu,
- 3 liście laurowe,
- sól,
- pieprz,
- słodka papryka,
- łyżka mąki,
- łyżka śmietany.
Sposób przygotowania:
Łopatkę moczymy przez 2 godziny w wodzie, następnie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.
Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z każdej strony, następnie dodajemy warzywa. W garnku doprowadzamy bulion do wrzenia i po kilku minutach do gotującego się wywaru przekładamy podsmażoną łopatkę, cebulę i marchew.
Wrzucamy liście laurowe, dodajemy paprykę, pieprz i odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem przez około godzinę, na koniec odkrywamy pokrywkę i dusimy całość przez kolejne pół godziny, by woda odparowała. Dodajemy śmietankę z łyżką mąki, doprawiamy do smaku.
Gulasz z łopatki wieprzowej podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem, w towarzystwie wielowarzywnej surówki lub kiszonej kapusty.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.