Łopatka wieprzowa - kalorie i wartości odżywcze, wpływ na zdrowie, gulasz z łopatki

Łopatka wieprzowa to mięso pozyskiwane z tuszy wieprzowej, składające się z zespołu mięśni połączonych tkanką łączną. Łopatka jest uznawana za tłuste mięso, choć w rzeczywistości zawiera od 7 do 9 procent tłuszczu. Ma soczyste i delikatne mięso, które świetnie pasuje do gulaszu, sosów, pieczeni czy kotletów mielonych. Czym charakteryzuje się łopatka wieprzowa?

Łopatka wieprzowa to mięso pozyskiwane z tuszy wieprzowej.Łopatka wieprzowa to mięso pozyskiwane z tuszy wieprzowej.
Źródło zdjęć: © adobestock
Paula Komendarczuk

Co to jest łopatka wieprzowa?

Łopatka wieprzowa to jeden z najpopularniejszych gatunków mięs, pozyskiwany z tuszy wieprzowej. Jest to element z kością lub bez, składający się z zespołu mięśni: nadgrzebieniowy, podgrzebieniowy, podłopatkowy, trójgłowy ramienia, mięśnie ramienne, prostowniki i zginacze. Są one połączone tkanką łączną i warstwą tłuszczową.

Cena łopatki wieprzowej waha się w zakresie od 10 do 20 złotych za kilogram. Znacznie droższa jest część bez kości. Łopatka ma delikatny smak i soczyste, rozpływające się w ustach mięso. Nadaje się do przyrządzenia gulaszu, pieczeni, kotletów mielonych czy grillowania.

Łopatka wieprzowa a zdrowie

Wieprzowina uchodzi za mięso niezdrowe, ze względu na dużą ilość tłuszczu. Okazuje się, że jedyne bardziej tłuste elementy to boczek i karkówka, zawierające kolejno 25-38% oraz 15-17% tłuszczu.

Kalorie i wartości odżywcze surowej łopatki wieprzowej

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 85 g (1 porcja)
Wartość energetyczna194 kcal165 kcal
Białko19,56 g16,63 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz12,27 g10,43 g
Tłuszcze nasycone4,27 g3,63 g
Tłuszcze jednonienasycone4,91 g4,18 g
Tłuszcze wielonienasycone1,94 g1,65 g
Cholesterol63,0 mg53,6 mg
Witamina C0 mg0 mg
Równoważnik folianów0 µg0 µg
Witamina B1 - tiamina0,50 mg0,42 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,31 mg0,27 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna6,70 mg5,70 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy1,05 mg0,89 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,43 mg0,36 mg
Witamina B9 - kwas foliowy0 µg0 µg
Witamina B4 - cholina67,2 mg57,1 mg
Witamina B12 - kobalamina0,55 µg0,47 µg
Witamina A20,0 i.u.17,00 i.u.
Witamina A6,00 µg RAE5,10 µg RAE
Retinol6,00 µg5,10 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,21 mg0,18 mg
Witamina D0,70 µg0,60 µg
Witamina D29,0 i.u.24,7 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń35,0 mg29,8 mg
Żelazo0,66 mg0,56 mg
Magnez17,00 mg14,45 mg
Fosfor207 mg176 mg
Potas288 mg245 mg
Sód69,0 mg58,7 mg
Cynk2,56 mg2,18 mg
Miedź0,08 mg0,07 mg
Mangan0,01 mg0,01 mg
Selen29,4 µg25,0 µg
Woda67,6 g57,5 g

Kalorie i wartości odżywcze pieczonej łopatki wieprzowej

Kalorie i wartości odżywczeZawartość
w 100 g
Zawartość
w 135 g (1 szklanka, pokrojona w kostkę)
Wartość energetyczna230 kcal311 kcal
Białko25,3 g34,2 g
Węglowodany0 g0 g
Cukier0 g0 g
Błonnik0 g0 g
Tłuszcz13,54 g18,28 g
Tłuszcze nasycone4,79 g6,47 g
Tłuszcze jednonienasycone6,17 g8,33 g
Tłuszcze wielonienasycone1,25 g1,69 g
Cholesterol90,0 mg122 mg
Witamina C0,60 mg0,81 mg
Równoważnik folianów5,00 µg6,75 µg
Witamina B1 - tiamina0,63 mg0,85 mg
Witamina B2 - ryboflawina0,37 mg0,50 mg
Witamina B3 - witamina PP - niacyna4,26 mg5,75 mg
Witamina B5 - kwas pantotenowy0,65 mg0,88 mg
Witamina B6 - pirydoksyna0,32 mg0,43 mg
Witamina B9 - kwas foliowy5,00 µg6,75 µg
Witamina B4 - cholina87,0 mg117 mg
Witamina B12 - kobalamina0,86 µg1,16 µg
Witamina A7,00 i.u.9,45 i.u.
Witamina A2,00 µg RAE2,70 µg RAE
Retinol2,00 µg2,70 µg
Alpha karoten0 µg0 µg
Beta karoten0 µg0 µg
Beta-kryptoksantyna0 µg0 µg
Likopen0 µg0 µg
Luteina+Zeaksantyna0 µg0 µg
Witamina E0,25 mg0,34 mg
Witamina D1,00 µg1,35 µg
Witamina D39,0 i.u.52,7 i.u.
Witamina K0 µg0 µg
Wapń18,00 mg24,3 mg
Żelazo1,50 mg2,03 mg
Magnez20,0 mg27,0 mg
Fosfor221 mg298 mg
Potas346 mg467 mg
Sód75,0 mg101 mg
Cynk4,16 mg5,62 mg
Miedź0,12 mg0,17 mg
Mangan0,03 mg0,04 mg
Selen37,4 µg50,5 µg
Woda60,6 g81,9 g

Najbardziej chude części to polędwica (1-2%), szynka (3%) oraz łopatka (7-9%). Tłuszcz obecny w tuszy wieprzowej to w połowie jedno- i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, uznawane za najzdrowsze.

Dodatkowo mięso zawiera znacznie bardziej korzystne proporcje kwasów omega-3 do omega-6, w porównaniu do drobiu. Wieprzowina stanowi źródło pełnowartościowego białka, łatwo przyswajalnego żelaza, cynku, potasu oraz selenu.

Zawiera stosunkowo niewielką ilość sodu, a także pokaźną ilość witamin z grupy B, a w szczególności witaminy B1, która oddziałuje na funkcjonowanie układu nerwowego.

Gulasz z łopatki wieprzowej

Składniki:

  • pół kg łopatki wieprzowej bez kości,
  • 1 cebula,
  • 2 marchewki,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 0,5 litra bulionu,
  • 3 liście laurowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • słodka papryka,
  • łyżka mąki,
  • łyżka śmietany.

Sposób przygotowania:

Łopatkę moczymy przez 2 godziny w wodzie, następnie dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Marchewkę obieramy, myjemy, ścieramy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę.

Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej, obsmażamy mięso z każdej strony, następnie dodajemy warzywa. W garnku doprowadzamy bulion do wrzenia i po kilku minutach do gotującego się wywaru przekładamy podsmażoną łopatkę, cebulę i marchew.

Wrzucamy liście laurowe, dodajemy paprykę, pieprz i odrobinę soli. Gotujemy pod przykryciem przez około godzinę, na koniec odkrywamy pokrywkę i dusimy całość przez kolejne pół godziny, by woda odparowała. Dodajemy śmietankę z łyżką mąki, doprawiamy do smaku.

Gulasz z łopatki wieprzowej podajemy z ziemniakami, kaszą, ryżem lub makaronem, w towarzystwie wielowarzywnej surówki lub kiszonej kapusty.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
Kluczowy w diecie seniorów. Bogactwo białka, wapnia i cennych witamin
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
U Niemców zakazana, w Polsce legalna. Takie są skutki jej spożycia
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Sezam wycofany z obrotu. Wykryto w nim Salmonellę
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Ranking ketchupów 2025. "Niska zawartość pomidorów"
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najgorszy dodatek do jarzynowej. Zrezygnuj nawet w Wielkanoc
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Najlepsze wśród mięs. Tylko takie kupuj na święta wielkanocne
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Naukowcy odkryli nowe działanie kefiru. To nadzieja dla chorych
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Sprzyjają demencji i pogarszają pamięć. Te produkty są wrogami mózgu
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Jakie znaczenie ma kolor skorupki jajka? Niektórzy będą zdziwieni
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Choć mają złą opinie, otulą serce. Kardiolog wskazuje 5 produktów
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Zbadali w laboratorium paprykę z Biedronki i z Lidla. Oto, co wykryli
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka
Będzie towarem luksusowym. Fatalne prognozy dla...ziemniaka