Trwa ładowanie...

Chroni wątrobę, pęcherz i jelita. Zajadaj się teraz garściami

 Patrycja Pupiec
01.12.2023 13:16
Chroni przed rakiem jelita grubego i jamy ustnej. Warto się zajadać
Chroni przed rakiem jelita grubego i jamy ustnej. Warto się zajadać (Getty Images)

Owoce tej rośliny są kwaśne i mają charakterystyczny kolor. Warto dodać je do diety, ponieważ ich regularne spożywanie może przynieść wiele zdrowotnych korzyści. Mają w sobie wiele witamin i minerałów. Chronią przed rozwojem chorób wątroby, próchnicą, infekcjami pęcherza, a nawet rakiem.

spis treści

1. Bogata w błonnik i wiele witamin

Smak żurawiny wiele osób określa jako kwaśny i gorzki. Lecz te czerwone, twarde owoce mają niewiele kalorii, a za to zawierają błonnik, potas, żelazo i wapń. Są także bogate w mangan, miedź i wiele witamin.

Regularne spożywanie żurawiny docenią jelita. Te owoce wspierają rozwój dobrych bakterii w układzie trawiennym oraz zmniejszają ilość kwasów żółciowych w jelitach, które mają związek z rozwojem raka jelita grubego.

Żurawina może również pomóc w kontroli zdrowia jamy ustnej. Chroni przed próchnicą, chorobami dziąseł, a nawet nowotworami jamy ustnej.

Zobacz film: "Jak zdrowo jeść i tracić na wadze?"

W owocach żurawiny znajdziemy m.in.

Należy jednak pamiętać, że suszone owoce tracą większość witamin, ale zachowują inne składniki odżywcze, jak minerały.

2. Chroni przed chorobami wątroby, poprawia wzrok

Warto podkreślić, że żurawina jest bogata w przeciwutleniacze. Jedno z badań wykazało, że spośród 20 popularnych owoców, właśnie żurawina miała najwyższy poziom fenoli.

Swój charakterystyczny kolor żurawina zawdzięcza antocyjanom, czyli związkom o działaniu przeciwzapalnym oraz przeciwnowotworowym. Antocyjany chronią również przed rozwojem chorób wątroby, obniżają ciśnienie krwi, poprawiają wzrok i zdrowie układu krążenia.

Żurawina jest także świetnym sposobem na utrzymanie zdrowia dróg moczowych. Analizy naukowe wykazały, że zmniejsza ryzyko infekcji dróg moczowych, w szczególności u kobiet i dzieci.

Uwaga - niektóre osoby powinny uważać z włączeniem żurawiny do swojego jadłospisu. Żurawina zawiera witaminę K, która może zakłócać działanie leków, takich jak warfaryna. Warto także uważać na częste picie soku z żurawiny.

Osoby, które regularnie po niego sięgają, mogą mieć większe ryzyko rozwoju kamieni nerkowych. Do możliwych skutków ubocznych spożywania dużych ilości tych owoców zalicza się biegunkę, wymioty i rozstrój żołądka.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze