Trwa ładowanie...

Cierpisz z powodu PCOS? Oto lista 5 pokarmów zakazanych przy chorobie

Zespół policystycznych jajników jest zaburzeniem endokrynologicznym, na które cierpi już ponad 15 proc. kobiet. Wciąż nie ma jednego leku, który rozprawiłby się z chorobą. Wiadomo jednak, że dieta stanowi istotny element terapii. Oto lista pięciu zakazanych grup pokarmowych, które pacjentki z PCOS powinny jak najszybciej wyeliminować z diety.

Zobacz film: "Czym jest insulina?"

spis treści

1. PCOS – czym jest?

Zespół policystycznych jajników to zaburzenie endokrynologiczne, wiążące się z nadmierną produkcją męskich hormonów płciowych w jajniku – androgenów, a także progesteronu. Niekiedy źródłem choroby są także zaburzenia hormonalne związane z nieprawidłową pracą podwzgórza czy przysadki

Patomechanizm powstania PCOS nie jest do końca znany, a przyczyn choroby może być co najmniej kilka – w tym również zbyt wysoki poziom insuliny we krwi.

Czerwone mięso jest niepolecane pacjentkom z PCOS
Czerwone mięso jest niepolecane pacjentkom z PCOS (GettyImages)

Niezależnie od źródła chorobę jest trudno ujarzmić – wiele zależy od wczesnego rozpoznania, a także skrupulatnego stosowania leków – preparatów zmniejszających stężenie androgenów i minimalizujących dolegliwości towarzyszące chorobie.

PCOS może współwystępować z chorobami takimi jak cukrzyca typu II, otyłość, chorobami spowodowanymi nieprawidłowym profilem lipidowym czy zaburzeniami węglowodanowymi. W świetle tego nie sposób nie zauważyć, że dieta jest kluczowa w procesie leczenia zespołu policystycznych jajników.

Choć nie każda pacjentka o tym wie, te 5 grup pokarmowych może spowodować nasilenie objawów chorobowych.

Sprawdź, czy nie znajdują się w twojej kuchni.

2. Tego nie jedz przy PCOS

  1. Czerwone mięso i wyroby mięsne – badania naukowe wykazały związek pomiędzy nadmiernym spożyciem mięsa a nadciśnieniem, nadwagą, nieprawidłowym profilem lipidowym czy wreszcie wyższym poziomem cukru i insuliny na czczo.
  2. Sól oraz cukier – te dwa produkty pacjentki z PCOS powinny wykreślić ze swojej diety na dobre. Węglowodany rafinowane są szczególnie niewskazane przy tych pacjentkach z PCOS, które cierpią z powodu insulinooporności i zakazane diabetyczkom. Sól z kolei nie tylko może przyczyniać się do nadciśnienia, ale także zatrzymywać wodę w organizmie i prowadzić do obrzęków, które dobrze znane są pacjentkom z niedoczynnością tarczycy i Hashimoto oraz innymi zaburzeniami endokrynologicznymi towarzyszącymi PCOS.
  3. Produkty z wysokim indeksem glikemicznym – biała mąka, makarony to najczęściej jedzone spośród tych o wysokim indeksie glikemicznym. Szybko dają uczucie sytości, jednak na krótko. Tymczasem badania wykryły pewną zależność – u kobiet z PCOS zaburzenia hormonalne dotyczą także hormonów regulujących poczucie sytości. Pacjentki z PCOS mogą później niż reszta kobiet odczuwać sytość, co sprzyja objadaniu się.
  4. Jedzenie wysokoprzetworzone, fast food – nie tylko ma najczęściej wysoką zawartość tłuszczu przy jednocześnie niskiej wartości odżywczej, ale też może w nim brakować kluczowych dla leczenie PCOS witamin – w tym witaminy D, wpływającej na metabolizm insuliny czy wit. B6 i magnezu. One z kolei są konieczne do właściwego metabolizowania estrogenu i innych hormonów w wątrobie.
  5. Produkty tłuste, zawierające NKT i cholesterol – PCOS wymaga poprawy profilu lipidowego i zmniejszenia tkanki tłuszczowej przez redukcję masy ciała, dlatego należy ograniczyć ilość tłuszczu w diecie i dążyć do spożywania produktów zawierających więcej NNKT.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Dieta cukrzycowa - na czym polega? Rodzaje cukrzycy, zalecenia i jadłospis
Dieta cukrzycowa - na czym polega? Rodzaje cukrzycy, zalecenia i jadłospis
przeczytaj artykuł
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze
Szukaj innego lekarza
Komentarze
Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.