"Cudowny owoc". Idealny dla seniorów i chorych onkologicznie
Choć w Polsce jest niemal nieznany, ale w wielu rejonach ceni się go za właściwości prozdrowotne i wzbogacające smak potraw. Synsepal słodki można kupić w Polsce w postaci suszonej lub sproszkowanej. Niestety o wiele ciężej dostać świeże owoce.
1. "Miracle fruit", czyli synsepal
Synsepal słodki nazywany jest często "miracle fruit", czyli cudownym owocem. Przybiera formę małych czerwonych jagód i rośnie w lasach Afryki Zachodniej. Jego najciekawszą właściwością jest zmiana percepcji smaku.
Synsepalum dulcificum to nazwa łacińska owocu pochodząca od słów "dulcificum" (słodki) oraz "synsepalum", nawiązującego do specyficznego kielicha rośliny.
Owoce synsepalu rosną na wysokich krzewach, osiągających nawet 5 metrów wysokości. Jagody te mają długość ok. 2-3 cm, są intensywnie czerwone i posiadają w środku dużą pestkę.
Póki co, w Polsce synsepal nadal zalicza się do egzotycznych, trudno dostępnych owoców, jednak widać rosnące zainteresowanie tą rośliną, którą coraz częściej można dostać w sklepach ze zdrową żywnością. Synsepal słodki można kupić w Polsce w postaci suszonej lub sproszkowanej. Niestety o wiele ciężej dostać świeże owoce.
2. Właściwości synsepalu
Synsepal słodki zawiera sporo wody, a więc jest owocem niskokalorycznym, a jednocześnie bogatym w liczne witaminy i minerały:
Witamina C o silnym działaniu przeciwutleniającym, wspierającym układ odpornościowy;
Witamina A wspierająca narząd wzroku, ale też pracę układu odpornościowego;
Witamina E będąca kolejnym źródłem przeciwutleniaczy, wspomaga utrzymanie zdrowej skóry, chroni przed stresem oksydacyjnym i wzmacnia narząd wzroku;
Potas o właściwościach obniżających ciśnienie i wspierających zdrowie układu sercowo-naczyniowego;
Magnez, kluczowy dla funkcjonowania układu nerwowego, wspomagający pracę mięśni i regulujący glikemię;
Żelazo, niezbędne w produkcji czerwonych krwinek.
Synsepal jest także bogaty w przeciwutleniacze takie jak flawonoidy, polifenole oraz specyficzne białko zwane mirakuliną (od słowa "miracle"), która posiada fascynującą właściwość zmiany percepcji smaku z kwaśnego na słodki.
Do najważniejszych właściwości spożywania synsepalu naukowcy zaliczają silne działanie regulujące glikemię i obniżające wyrzuty glukozy, ale także stymulujące apetyt, korzystne m.in. dla pacjentów starszych czy onkologicznych.
Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl