erystyka, właściwości zdrowotne, pozytywny wpływ na zęby i odporność
Cukier brzozowy, inaczej zwany ksylitolem, jest naturalnym słodzikiem, który stanowi zdrowszą alternatywę dla cukru. Zawiera prawie połowę mniej kalorii oraz niższy indeks glikemiczny. Bardzo rzadko można spotkać się z ubocznymi skutkami związanymi z jego spożyciem, a dopuszczalna dzienna dawka nie została ustalona. Jednak nie należy przesadzać z jego ilością, ponieważ może to prowadzić do lekkich biegunek lub skurczów brzucha.
1. Co to jest cukier brzozowy?
Cukier brzozowy pod względem chemicznym jest pentanolem, zawiera pięć atomów węgla w cząsteczce, przynależy do grupy alkoholi, a nie tak jak zwykły cukier do węglowodanów. Możemy go spotkać w owocach i warzywach, w przemyśle wytwarzany jest z włókien brzozy.
Cukier brzozowy dostaniemy w sklepach ze zdrową żywnością, a coraz częściej także w marketach i małych sklepikach. Cukier brzozowy wygląda oraz smakuje jak zwykły cukier, ale na tym podobieństwa się kończą. Ksylitol nie posiada właściwości toksycznych, nie ulega rozkładowi w przewodzie pokarmowym i dobrze się wchłania.
Jest także doskonałym zamiennikiem białego cukru. Zwykły cukier nie tylko przyczynia się do niedoborów potrzebnych nam witamin i mikroelementów, ale przyjmowany w nadmiernych ilościach staje się przyczyną poważnych chorób i dolegliwości – nadwagi, otyłości czy cukrzycy.
Dodatkowo zaburza prawidłowe funkcjonowanie układu krążenia, zwiększając ryzyko miażdżycy i zawału serca.
2. Właściwości zdrowotne cukru brązowego
Cukier brzozowy posiada węglowodany, które są wolniej wchłaniane w przewodzie pokarmowym, a ich metabolizm odbywa się w sposób niezależny od insuliny, czyli nie powoduje wzrostu stężenia glukozy we krwi, dlatego też ksylitol zalecany jest cukrzykom, osobom z zakłóconą tolerancją glukozy i insulinoodpornością.
Ksylitol zawiera dwa razy mniej kalorii niż zwykły cukier, dlatego polecany jest osobom, które zmagają się z nadwagą lub otyłością. Jego dodatkową cechą jest to, że zmniejsza łaknienie na słodycze. Używanie cukru brzozowego odgrywa również rolę w mineralizacji kości, gdyż stymuluje wchłanianie wapnia w jelitach.. Dlatego u osób, u których została zdiagnozowana osteoporoza, polecane jest wprowadzenie do swojego menu ksylitolu. A więc działa odwrotnie do cukru.
2.1. Cukier brzozowy doskonały na zęby
Wyniki badań dowiodły, że cukier brzozowy wspomaga zapobieganie próchnicy oraz innych chorób zębów. W przeciwieństwie do zwykłego cukru, nie fermentuje w jamie ustnej i tym samym nie zamienia się w kwasy. Bierze udział w utrzymaniu równowagi wapniowo-fosforanowej w ślinie, korzystnie wpływając na mineralizację szkliwa. Ponadto wpływa na pobudzenie produkcji śliny – naturalnej ochrony szkliwa przed bakteriami. Warto zatem dzieciom zamiast zwykłego cukru, który powoduje próchnicę, podawać cukier brzozowy.
Zobacz także:
2.2. Wsparcie organizmu w walce z bakteriami chorobotwórczymi
Cukier brzozowy wspiera organizm nie tylko w walce z bakteriami płytki nazębnej, ale także z innymi patogenami, jakie mogą mieć działanie chorobotwórcze.
Dzięki pozytywnemu oddziaływaniu na mikroflorę jelitową wpływa pozytywnie na układ immunologiczny. Jest to zupełne przeciwieństwo cukru białego, który wspomaga rozwój różnych bakterii i grzybów oraz źle wpływa na mikrobiotę.
2.3. Cukier brzozowy a próchnica
Na tym jednak nie kończą się prozdrowotne właściwości cukru brzozowego. Jak dowodzą naukowcy, substancja ta z powodzeniem może być wykorzystywana w profilaktyce próchnicy i innych schorzeń jamy ustnej. Jego działanie polega na przywracaniu ślinie właściwego pH, które zostaje zaburzone po spożyciu posiłku. Dzięki temu nasze zęby o wiele krócej są narażone na działanie szkodliwych kwasów.
2.4. Ksylitol i osteoporoza
Zamiana tradycyjnego cukru na cukier brzozowy jest zalecana osobom, u których została zdiagnozowana osteoporoza. Dlaczego? Otóż zawarte w nim substancje wspomagają przyswajanie przez kości wapnia niezbędnego do ich prawidłowego funkcjonowania.
Warto zauważyć, że cukier brzozowy działa całkiem odwrotnie niż zwykły cukier, który pozbawia nasze kości tego ważnego pierwiastka. Z tego samego powodu warto go podawać dzieciom (od 3. roku życia), u których układ kostny nadal jest w fazie rozwoju.