Trwa ładowanie...

Curry z dyni - co to jest, walory zdrowotne, przepis na curry z dynią i kurczakiem, wersja wege

 Katarzyna Wąś-Zaniuk
Katarzyna Wąś-Zaniuk 08.08.2022 16:27
Curry z dyni doskonale zaspokaja głód i jest potrawą prostą w przygotowaniu.
Curry z dyni doskonale zaspokaja głód i jest potrawą prostą w przygotowaniu. (Adobe Stock)

Curry z dyni jest potrawą nie tylko sycącą i pyszną, ale również bardzo zdrową. Bazowy składnik dania, mieszanka curry, obfituje w cenne witaminy i składniki minerały. Jest doskonałym źródłem wapnia, żelaza, potasu, sodu, selenu, witaminy A, witaminy oraz witamin z grupy B. Jak przyrządzić dyniowe curry z kurczakiem? Czy wersja wegetariańska potrawy jest trudna w przyrządzeniu?

spis treści

1. Co to jest curry z dyni?

Curry z dyni to smaczne i pożywne danie, przygotowane na bazie dyni, pasty curry, mleczka kokosowego, czosnku, soku z cytryny oraz piersi z kurczaka. Wersja wegetariańska dyniowego curry uwzględnia zastąpienia mięsa ciecierzycą.

2. Walory zdrowotne curry z dyni

Curry wywodzi się z kuchni południowo-azjatyckiej i od tysięcy lat słynie ze swoich prozdrowotnych właściwości. Mieszanka przypraw na bazie kurkumy, imbiru, pieprzu, chili, cynamonu, kuminu, kolendry, kardamonu i anyżu dostarcza organizmowi szereg cennych witamin i składników mineralnych. Curry stanowi doskonałe źródło witaminy C, kwasu foliowego, tiaminy, niacyny, witaminy A, witamin z grupy B, witaminy D, witaminy E, cynku, fosforu, magnezu, miedzi, potasu, sodu, wapnia, żelaza oraz selenu.

Zobacz film: "Tłuszcze mogą być zdrowe. Sprawdź jakie są najlepsze dla dziecka"

Dlaczego warto dodawać curry do potraw? Ponieważ wykazuje ono silne działanie antynowotworowe i przeciwdziała anemii. Dodatkowo, wpływa pozytywnie na profil lipidowy, chroni przed rozwojem chorób serca. Obniża ciśnienie tętnicze krwi, wspomaga funkcje poznawcze, działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo. Przyprawa curry polecana jest także wszystkim tym, którzy chcą utrzymać prawidłowy poziom glukozy we krwi.

Curry z dyni to nie tylko przyprawy, ale również warzywa. Jednym z bazowym składników potrawy jest dynia, będąca doskonałym źródłem wapnia, magnezu, selenu, potasu, cynku oraz przeciwutleniaczy: witaminy A, witaminy C oraz witaminy E. Zawarte w warzywie składniki wpływają korzystnie na serce, obniżają wysokie ciśnienie tętnicze krwi, posiadają właściwości antybakteryjne oraz przeciwgrzybicze. Błonnik, znajdujący się w dyni przeciwdziała zaparciom i ułatwia wypróżnianie.

3. Przepis na curry z dynią i kurczakiem

Dyniowe curry z kurczakiem to doskonała propozycja na wspólny obiad z rodziną lub przyjaciółmi. Do przyrządzenia tej potrawy potrzebne są następujące składniki:

  • piersi z kurczaka (500 gramów),
  • czosnek (3 ząbki),
  • sok z cytryny (2 łyżki),
  • czerwona pasta curry (2 łyżeczki),
  • kurkuma (1 łyżeczka),
  • oliwa z oliwek (3 łyżki),
  • połowa dyni hokkaido,
  • bulion warzywny (50 mililitrów),
  • mleko kokosowe z puszki (200 mililitrów).

Sposób przygotowania:

Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki, a obraną i wydrążoną z pestek dynię hokkaido potnij w kosteczkę. Drobno posiekaj obraną cebulę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Pokrojone kawałki fileta przypraw kurkumą, odrobiną soli i sokiem z cytryny.

Rozgrzej na patelni oliwę. Podsmaż cebulę na złocisty kolor. Dodaj czosnek. Smaż przez kolejne sześćdziesiąt sekund. Dodaj kawałki dyni i smaż kolejne dziesięć minut. Na osobnej patelni podsmaż kawałki kurczaka. Kiedy będą gotowe, przełóż je do pierwszego naczynia. Do potrawy dodaj czerwoną pastę curry. Smaż przez kwadrans. Na koniec dodaj do dania mleczko kokosowe oraz bulion. Gotuj całość przez kolejne pięć minut.

Curry z dyni z mleczkiem kokosowym i kurczakiem podawaj z ugotowanym ryżem białym.

4. Curry z dyni z mleczkiem kokosowym – wersja wegetariańska

Wegetariańskie curry na bazie dyni i mleczka kokosowego jest bardzo proste w przygotowaniu i z pewnością przypadnie do gustu wszystkim tym, którzy przestrzegają zasad diety bezmięsnej. Zawarta w daniu cieciorka, znana także jako groch włoski, obfituje w białko roślinne, które wspomaga utratę zbędnych kilogramów i może pomóc w leczeniu cukrzycy. Ciecierzyca dostarcza organizmowi wiele związków mineralnych, takich jak: żelazo, miedź, mangan, cynk, fosfor, wapń, magnez i potas.

Do przyrządzenia wegetariańskiego curry potrzebne są następujące składniki:

  • dynia typu hokkaido (1 szuka),
  • średniej wielkości cukinia (1 sztuka),
  • szalotka (1 sztuka),
  • czosnek (3 ząbki),
  • kawałek świeżego imbiru,
  • klasyczna pasta curry (4 łyżeczki),
  • ciecierzyca z puszki (opakowanie 400 gramów),
  • mleczko kokosowe z puszki (400 mililitrów),
  • olej rzepakowy (2 łyżki),
  • szczypta bazylii,
  • szczypta soli,
  • odrobina soku z cytryny,
  • orzeszki ziemne bez soli (4 łyżki),

Sposób przygotowania:

Obraną dynię hokkaido pokrój w kosteczkę średniej wielkości, a dokładnie umytą cukinię przetnij w plastry. Dokładnie poszatkuj czosnek i odstaw go na kwadrans. W międzyczasie zetrzyj na tarce kilkucentrymetrowy kawałek świeżego imbiru. Upraż orzeszki ziemne na czystej patelni. Wlej do garnka odrobinę oleju, dodaj pokrojoną dynię hokkaido, poszatkowany czosnek oraz utarty imbir. Podsmaż składniki.

Do zarumienionych kawałków dyni dodaj plastry cukinii. Smaż składniki przez kolejne dwie minuty. Do naczynia dodaj cztery łyżki pasty curry. Zalej całość dwiema szklankami wody oraz odrobiną soku z cytryny. Dopraw danie solą oraz bazylią. Do garnka wrzuć dokładnie wypłukaną cieciorkę. Dodaj mleczko kokosowe. Gotuj jeszcze pięć minut.

Po przełożeniu potrawy na talerz, dodaj doprawione orzeszki, odrobinę jogurtu naturalnego oraz listek świeżej mięty.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze